Stifado

Pro 6člennou posádku: 400 gr kuřecího masa konzerva stříbrných cibulek konzerva krájených rajčat 2 dl červeného vína (ideálně to stejné, jaké k tomu později budete pít) 3 velká rajčata 3 stroužky česneku 2 červené cibule 1 zlatá cibule 1-2 lžíce koření na stifado olivový olej Maso opláchneme, odblaníme a nakrájíme na kostky. Posypeme ho směsí na stifado a dbáme na to, abychom ze směsi vyndali na maso i bobkový list. Pokud jste vytáhli poslední, tak vždy do směsi doplňte pro příští použití. Česnek oloupeme a rozdrtíme plochou hranou nože. Červené cibule nakrájíme nahrubo, zlatou cibuli a rajčata na větší klínky. Maso osmahneme na olivovém oleji. V případě, že jste se rozhodli pro pečení, tak na pánvi. Když ho budeme dusit, tak osmahněte maso rovnou v hrnci. Přidáme čestvou cibuli a česnek a 2-3 minuty restujeme. Přidáme nakrájená rajčata a vše zalijeme vínem a počkáme, až se víno trochu vyvaří. Poté už jen přidáme konzervovaná rajčata, stříbrné cibulky a můžeme dát péct nebo dusit na mírném ohni na 30-60 minut. Univerzálnost stifada se projevuje taktéž ve způsobu podávání. Je výborné jak samo o sobě, tak podávané s bagetou, rýží či těstovinovou rýží. Další variantou je také oloupat malé brambory, nakrájet je na klínky a přidat je do stifada před tím, než ho začneme dusit či péct. Tip: Koření na stifado si většinou vozím z Řecka, protože je výborně namíchané, ale dá se koupit i v řeckých prodejnách v Česku. A i když normálně namíchané směsy nepoužívám, tak v tomto případě jsem přesvědčená , že namíchaná směs není na úkor kvality. Směs si ale můžete připravit také doma podle své chuti. Článek Stifado se nejdříve objevil na Naplňujeme vaše jachtařské sny.

projít na článek