Sváteční kaldoun sjátrovými knedlíčky

Jednou za čas si místo klasického vývaru uvařte kaldoun – polévku z drobů. Je sytější a hodí se ke speciálním příležitostem jako jsou svatomartinské hody. Nebo na Vánoce. Kaldoun můžete uvařit z jakékoliv drůbeže, nemusí být jen z husy nebo kachny. Zkuste polévku i z kuřete nebo slepice. Přidat řapíkatý celer. A pokud máte čas a domácí vejce, pak si rozhodně udělejte domácí nudličky – recept najdete tady. Kachní kaldoun s knedlíčky 4 porce příprava: 1,5 hodiny Co na kaldoun? 200 g kachních žaludků (nebo kuřecích) 200 g kachních srdíček (nebo kuřecích) 1 cibule ¼ celeru 2 mrkve 2 petržele 40 g másla 2 lžíce hladké mouky 1,2 l kachního (nebo kuřecího) vývaru 100 ml smetany 1 hrst nasekané petrželky 5 kuliček nového koření špetka muškátového oříšku sůl a pepř nudličky a játrové knedlíčky Jak na to? Žaludky a srdíčka očisti a uvař do měkka v osolené vodě, asi 45 minut. Mezitím očisti a nakrájej zeleninu nadrobno. Máslo rozpusť v hrnci a zeleninu orestuj. Poté vmíchej nadrobno nasekanou cibulku a restuj, dokud nezesklovatí. Zapraš moukou, za stálého míchání restuj tak dlouho, dokud se mouka nesmísí se zeleninou. Pak přidej nové koření a zalij studeným vývarem. Promíchej a vař 30 minut. Mezitím nakrájej na menší kousky očištěná srdíčka a žaludky. Přidej je do polévky spolu s muškátovým oříškem a vař 5 minut. Na závěr vmíchej smetanu a nasekanou petrželku, dochuť solí a pepřem. Kaldoun podávej s nudličkami (skvělé jsou, když je promícháš po uvaření s nasekanou petrželkou) a můžeš přidat i játrové knedlíčky. Játrové knedlíčky do polévky 4-6 porcí příprava: 30 minut Co na knedlíčky? 200 g kachních (nebo kuřecích) jater 2 vejce 2 lžíce sušené majoránky 2 lžíce nasekané petrželky 3 stroužky česneku ½ cibule najemno nasekané sůl a pepř 100 g strouhanky Jak na to? Játra očisti a namel (spíš nahrubo) než najemno. Přidej vejce, bylinky, propasírovaný česnek a najemno nasekanou cibuli. Dochuť solí a pepřem, promíchej a postupně přidávej strouhanku na zahuštění. Směs nech 10 minut odpočinout. Pak podle potřeby přidávej strouhanku. Podstatné je, aby se daly knedlíčky mokrými dlaněmi uhníst a držely tvar. Když přidáš moc strouhanky, knedlíčky budou po uvaření tvrdé. Vodu přiveď k varu a poté knedlíčky vař 5 až 10 minut podle velikosti. Pak knedlíčky vyndej a použij je do oblíbené polévky, třeba právě do Článek Sváteční kaldoun s játrovými knedlíčky se nejdříve objevil na SLEPIČÁRNA.

projít na článek

Sváteční otevírací doba

Vážení zákazníci, v pátek 17.11.2023 budou naše prodejny otevřeny.

projít na článek

Sváteční otevírací doby červenec

Vážení zákazníci, ve středu 5.7. a ve čtvrtek 6.7.2023 jsou všechny naše prodejny otevřeny.

projít na článek

Vánoční losos

Zpestřete si sváteční dny pravým norským lososem za 379,00 Kč/kg. V zájmu dosažení absolutní čerstvosti ryby dodáváme POUZE NA OBJEDNÁVKU. Nabídka platí do 31.12.2023.

projít na článek

Sváteční otevírací doba říjen

Vážení zákazníci, v sobotu 28.10.2023 jsou všechny naše prodejny zavřeny. Nakoupit si můžete v sesterské prodejně Trefa Třeboň a Suché Vrbné, které jsou v automatizovaném režimu 24/7.

projít na článek

Sváteční otevírací doby

Vážení zákazníci, tímto bychom Vás rádi informovali o svátečních otevíracích dobách našeho supermarketu. Pondělí 1.5.2023 bude v našem supermarketu OTEVŘENO. Pondělí 8.5.2023 bude v našem supermarketu ZAVŘENO.

projít na článek