Spotřeba a světová produkce kávy. Podle posledních statistických ukazatelů, celosvětová produkce kávy se v roce 2015/2016 pohybovala přibližně na úrovni 8.500.000 tun (přibližně 145.000.000 60kg bagů). Z toho připadá přibližně 58% na Arabicu a 42% na Robustu. Největšími producenty kávy jsou Brazílie (ca 2.600.000 tun) Vietnam (1.650.000 tun) Kolumbie (810.000 tun) Indonésie (660.000 tun) Etiopie (384.000 tun) Přibližně stejné pořadí platí pro export kávy do ostatních regionů, kde největším importérem zelené kávy je již tradičně Evropa s více než 72.000 60kg pytlů (téměř 4.500.000 tun) následovaná USA 26.000 pytlů. Švýcarsko je jako importér na více než 2.500 pytlech (150.000 tun). Pro Evropu je ale tradiční produkce pražené kávy, která je dále re-exportována do ostatních světových destinací. Mezi hlavní země exportující kávu do Evropské unie jsou Brazílie (30%), Vietnam (20%), Kolumbie a Honduras jsou shodně na úrovni 6% následované Indonésií, Ugandou a Indií se 4%. A jak se do Evropy káva dováží? Jde především o hlavní přístavy (Antverpy, Hamburg, Brémy, Janov, Trieste a Le Havre), kde jsou obrovské zásoby kávy a tradeři s kávou obchodují na území Evropy pro účely jednotlivých pražíren a obchodníků. Jednoznačně největším přístavem jsou tradičně Antwerby, kde množství obchodovatelného skladu přesahuje 350.000 tun. V Hamburgu přesahuje úroveň 100.000 tun a například v Trieste to nepřesahuje 50.000tun. Přibližně je v Evropských přístavech objem skladu na úrovni 700.000 tun (2014-2015). A jak jsme na tom v Evropě s konzumací kávy? Absolutně největší konzumenti jsou tradičně severské země kde spotřeba kávy na osobu ročně převyšuje 10kg. Finsko spotřebuje ročně v průměru přibližně 12 kg kávy na osobu. Velmi silnými konzumenty kávy po severských zemích je Švýcarsko s průměrem 7,6kg na osobu, Německo 6,5kg, Itálie 5,8kg kávy na osobu/ročně. V České republice spotřebujeme přibližně 4,3kg kávy na osobu ročně, což odpovídá v konzumaci slabě podprůměrnou pozici. Důležitou roli ovšem hraje i způsob přípravy kávy, kdy je její příprava odlišná na základě místních zvyklostí. Věděli jste, že přibližně 75% celosvětových obchodů s kávou se děje ve Švýcarsku? 2017 Client: Chicco d'Oro CZ Posted by: Marcel The post Světová produkce kávy a její spotřeba. first appeared on Káva Chicco d'Oro.
Friends Coffee House Milovníky dobré kávy potěší kavárna Friends Coffee House. V Palackého ulici nedaleko Václavského náměstí. Hlavním lákadlem je originální směs, vytvořená ze zrn 100% arabiky. Původem z Brazílie a Kolumbie. Káva připravov
projít na článekRoberto Trevisan je odbormíkem na kávu, který neodmyslitelně patří ke Kávafestu. Svým italským temperamentem skvěle doplňuje atmosféru kávového festivalu.Je zakladatel Mistrovství baristů ČR a cetifikovaný lektor Školy kávy s.r.o. Vede kurzy pro baristy i
projít na článekJemné a rovnoměrné mletí je základním předpokladem k získání toho nejlepšího aroma z kávy. Kávovary DeLonghi mají zabudovaný ocelový mlýnek se 13 stupni nastavení hrubosti mletí. Ocelové mlecí kameny jsou naprosto přesné, odolné proti poškození a neutráln
projít na článekČistící tablety do spařovací jednotky. Dokonale odstraňuje kávový olej a nečistoty z vnitřních částí běžných i plně automatických kávovarů a zajišťuje tak dokonalou funkci varné jednotky. Přístroj čistěte každé dva týdny nebo po 250 šálcích kávy. Chrání k
Čerstvost kávy je pro nás důležitá. Čerstvá káva je přeci něco, co si tak rádi vychutnáváme. Nečerstvá káva, která je zvětralá a nekvalitní našim chuťovým buňkám rozhodně nepolahodí. Naopak. Mohla by nás od kávy i nadobro odradit svou nehezkou chutí. Káva