Taiwan Tea Experiment Station v Lugu

Setkání s ředitelem Taiwan Tea Experiment Station v Lugu bylo samozřejmě velice poučné a inspirativní. Steve je jedna z největších odborných kapacit na tchajwanský čaj a velmi ochotný a nápomocný chlapík. Kromě odborné činnosti sám také čaj občas vyrábí a dopéká a jeden ze svých čajů také hned zalil v konvičce. Klasický styl dongdingského čaje byl patrný, ale čaj byl poměrně bohatý, aromatický a nebývale dlouhý. Jak se ukázalo, pocházel z hor Shan Lin Xi, jen styl pečení byl typický pro tuto oblast. Je zajímavé, jak místní čajová veřejnost bere oblast Shan Lin Xi, Zhu Shan a Dong Ding za jaksi charakterově spojenou a velmi si blízkou s tím, že Shan Lin Xi mezi nimi zaujímá jakési výsadní postavení. Probíráme se Stevem kromě mnoha jiných věcí vývoj charakteru čaje v Dong Dingu a Steve popisuje fenomén z devadesátých let, kdy začal být populární vysokohorských čaj a jeho odlehčená, zelenější a málo oxidovaná verze, což se projevilo v odklonu od silnější oxidace a silnějšího pečení, které se začalo mírně hanlivě říkat Lao Ren Cha, tedy „čaj starého muže“. Zalili jsme ještě pár dalších čajů, všechny vlastě v tomto „stařeckém“ stylu, ovšem z různých oblastí a kultivarů – San Lin Xi, Ali Shan, Mingjian Cui Yu (tento velmi mile překvapil) a také došlo na vzorky z Darjeelingu, které jsem mu vezl. Nakonec jsme dostali doporučení na mladého, talentovaného teamakera v Dong Dingu, který se věnuje pečení na dřevěném uhlí, za kterým jsme se hned rozjeli. Po krátkém hledání jsme ho zachytili v procesu zpracovávání právě posbíraných lístků. Čaj právě rozprostřeli k vnějšímu zavadání a tak jsme měli přibližně hodinu času na degustaci. Ochutnali jsme dvě mao čcha (ano, slyšíte správně, surový čaj! ovšem s výchozí surovinou na výrobu čaje pchuer to nemá nic společného, ale jedná se o nepečený, právě zpracovaný oolong) a tři hotové čaje, jeden lepší než druhý, podzimní a zimní sběry, včetně dvou pečených na dřevěném uhlí. Nemohu nezmínit pro mě překvapivou věc, kterou je obliba podzimního čaje. Údajně je specifický tím, že má vyšší množství taninů, které hrají roli v dalším procesu pečení, kdy se mění na jiné polyfenoly, které dodávají čaji specifické aroma. Skutečně i nám se podzimní čaj jevil jako nejlepší bohatý, kořenitý a velmi intenzivní. Pan Lin Po Shuen nám na variabilitě barev nálevu vysvětloval  různé stupně pečení a způsob, jakým se rozhoduje, kdy a jak bude čaje péct. Ochutnali jsme také jeden archivní čaj, ve kterém se začala projevovat typická nakyslost, která je údajně způsobená kyselinou galovou, která se uvolňuje při rozpadu proteinů v procesu stárnutí. Tento proces prý vrcholí okolo 25. roku a urychluje se právě pečením. Bohužel jsme nerozuměli více Hmm. Možná jsem se spolu s tibetštinou měl věnovat také čínštině, ale kdo mohl vědět, že romantické představy v bujarém mládí často převáží nad praktickými kroky Chtěli jsme koupit vlastně všechny Linovi čaje, ale proces zavadání se nedal zpomalit a pan Lin musel odejít. Odjeli jsme tedy i my, což se vlastně později ukázalo jako šťastné řešení. V tu chvíli nás však, po počáteční euforii z čajů, ovládlo zklamání, že jsme čaje nestihli koupit. Ten den jsme se mnohé naučili a zároveň zjistili, že je stále více a více nezodpovězených otázek. Čaj zatím žádný, výběr tradičních dongdingů samozřejmě nulový, neboť je sklizeň opožděná, o času potřebném k tradičnímu pečení ani nemluvě. Začínám být lehce nervózní, protože počasí není ideální a zatím se na nás štěstí zrovna dvakrát neusmálo. Naštěstí tento článek píši s časovým odstupem a to, co jsme zde objevili pár dní po tomto výletu, kdy jsme se do Lugu a okolí vrátili, je podstatně optimističtější, neřkuli výtečné Ale mezitím se přihodilo mnohem více Zůstaňte naladěni, pokráčování příště (jestli bude dost času, samozřejmě:-) Článek Taiwan Tea Experiment Station v Lugu se nejdříve objevil na Tea Mountain.

projít na článek

Formosa is too small for organic tea ?

Minulý rok mě cesta na tchajwanské zahrady velmi pozitivně ovlivnila a tak bylo jasné, kam se letos opět vydám. Samozřejmě jsem laboroval s dalšími verzemi čajové výpravy jako byla Čína, Korea, Japonsko či nějaká méně probádaná země, ale čím víc jsem se p

projít na článek

Razítkujeme nejen na podzim! Zmizíková razítka a jiné varianty

Vyzkoušeli jsme experiment s razítkovacím polštářkem ze zmizíku a vyrobili si zmizíková razítka. Razítkování se savem jsme zkoušeli se staršími dětmi v menších skupinkách. Efekt se savem je krásný a výrazný, ale ve školách a školkách určitě oceníte možnos

projít na článek

VOŠ a SPŠE Plzeň na AIMTEC Hackathon 2022

Po dvou letech se mohl opět konat Aimtec Hackathon ve své plné síle jako offline setkání ajťáků na svém původním místě v Moving Station. Bohužel poprvé za celou historii této akce se nepovedlo VOŠ a SPŠE postavit vlastní tým soutěže. A tak jsme se zhostil

projít na článek

ÚSTÍ N. L.: UJEP přispívá k výzkumu komunikace v kosmických posádkách

Fakulta sociálně ekonomická Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (FSE UJEP) se podílela na výzkumném projektu, jehož cílem bylo prozkoumat komunikaci posádek během několika tzv. analogových izolačních simulací kosmických misí. Jedna z obla

projít na článek

Ze života hmyzu

Další den jsme měli naplánovanou návštěvu pana Li v Lugu, návrat zpět k Linovi do Dong Dingu a konečně i výlet do míst mimo oblast pečených dongdingů, do Yuchi. Protože nás ale pořád drtí jet leg a nedostatek nočního spánku, který doháníme ráno, Lina opět

projít na článek