Teplo podporuje produkci metanu

 V posledních letech mizí vodní rostliny z mnoha mělkých jezer po celém světě a na jejich místě roste více řas a volně plovoucích rostlin. Čínský tým ve spolupráci s výzkumnicí IGB Sabine Hilt ukázal ve velkém experimentu, jak vlny veder, živiny a pesticidy podporují růst řas a ubývají vodní rostliny. Tento posun v typech rostlin může zvýšit celkové množství emisí skleníkových plynů z mělkých jezer, jak výzkumník a nizozemští kolegové prokázali v dalším experimentu. Více  

projít na článek

Podstatné zvýšení účinnosti P2G

Technologie uložení přebytečného proudu z OZE do metanu je vypracována již přes deset let. Současná účinnost procesu od elektřiny k uložení energie do metanu je jen 54%. V rámci výzkumného programu HELMETH se podařilo zvýšit účinnost tohoto cyklu na 76%.

projít na článek

Metanové emise z energetiky

 Metan je zodpovědný za přibližně 30 % nárůstu globálních teplot od průmyslové revoluce. Rychlé a trvalé snižování emisí metanu je klíčem k omezení krátkodobého globálního oteplování a zlepšení kvality ovzduší. Aktualizace IEA Global Methane Tracker

projít na článek

Metanové emise nebezpečnější, než se myslelo

 Podle studie McKinsey je metan po CO2 druhým nejdůležitějším faktorem globálního oteplování. V diskusi o dosažení globálních cílů v oblasti klimatu by se měly brát více v potaz měly hrát mnohem větší roli emise metanu. Skleníkový plyn je dnes zodpo

projít na článek

Krávy jako akcelerátory klimatické katastrofy

 Krávy poskytují nejen mléko, ale také produkují metan mikrobiální přeměnou v zažívacím traktu, což je podezření, že urychluje skleníkový efekt. Podle současných odhadů přispívají emise metanu z dojnic 14 125 kt ekvivalentů CO2 k přibližně 20 procent

projít na článek

Metan mnohem škodlivější

Původně se uvádělo, že metan má za prvních 100 let 21-25 krát vyšší skleníkový jev ve srovnání s oxidem uhličitým, na nějž se postupně oxiduje. Současná měření odhadují jeho vliv v prvních 20 letech na 84-87 vyšší než oxid uhličitý a 34-36 krát vyšší běh

projít na článek