Tymián

Jemně aromatický tymián se nejčastěji přidává ke zvěřině, skopovému nebo hovězímu masu. Výborně se kombinuje s červeným vínem při pečení masa. Tymián se také přidává do omáček nebo do luštěnin. Balení: Sáček (znovuuzavíratelný) 60 ml - 10 g.......................23 Kč Kořenka 80 ml - 15 g.................................................38 Kč Sáček (znovuuzavíratelný) 600 ml - 100 g..................139 Kč Kořenka 600 ml - 100 g............................................189 Kč Vámi zvolený typ balení výrobku napište prosím do poznámky při objednávce. Při zvolení 600 ml balení bude objednávka přepočítána a konečná cena objednávky potvrzena emailem. Děkujeme za pochopení Jiné názvy: mateřídouška Anglický název: thyme Latinské jméno: Thymus vulgaris Používaná část rostliny: listy Chuť a vůně: silně aromatická, nahořklá, s mírným kouřovým nádechem Zeměpisný původ: jižní Evropa Použití: Tymián je velmi oblíbený v jihofrancouzské kuchyni, kde se používá s dalšími čerstvými bylinkami do omáček, polévek, uzenin a při dušení mas. Je také součástí známé směsi bouquet garni (spolu s petrželí, estragonem, bobkovým listem, šalvějí a česnekem) nebo provensálské bylinky (Herbes de Provence) obsahující dále levanduli, rozmarýn, saturejka, estragonem a další bylinky. Ve střední Evropě se tymián s oblibou používá do smetanových omáček, k rybám, skopovému a zvěřině. Často se přidává do čočky nebo fazolí a to nejen pro svoje aroma, ale také proto svoje pozitivní účinky na trávení. Tymián se používá i na přípravu bylinkových másel, ochucených majonéz, hořčic, nebo bylinkových dresinků. Pro tuto přípravu se často kombinuje se saturejkou, bazalkou, česnekem a citronovou šťávou a kůrou. Celé čerstvé bylinky se používají na aromatizaci olejů a octů, které se dále používají na dochucení zeleninových salátů nebo na přípravu marinád na grilování masa. Historie: Silně aromatický tymián se používá již po tisíce let. První zmínky máme od starých Egypťanů, kteří ho používali na balzamování těl i léčení zranění. Tymián skutečně obsahuje silné antiseptikum ničící choroboplodné zárodky a jeho užití pro tyto účely bylo více než vhodné. Ve starém Řecku i Římě byl tymián používán k léčebným účelům a také jako obětní bylina a kadidlo, které hořelo na oltářích uvnitř chrámů. Středověké herbáře doporučují tymián jako prostředek proti křečím a infekcím v ústní dutině. V dobách morových epidemiích (15.-16. století) se tymián používal jako jeden z mála účinných léčivých prostředků a v roce 1725 německý lékárník poprvé izoluje esenciální olej thymol, který je velmi účinným antiseptikem o odhaluje jeho příznivé účinky. Pěstování a zpracování: Tymián je malá, vytrvalá bylina rostoucí divoce v teplých částech Evropy i severní Ameriky. Dorůstá výšky až 20 cm a na dřevnatém stonku vyrůstají malé, tuhé, šedozelené listy a vykvétá malými, bělo-růžovými kvítky. Velmi aromatická rostlina se sklízí nejlépe před vykvetením (duben-květen), kdy se aromatické látky částečně přesouvají do květenství. I když existuje více jak 100 odrůd a hybridů tymiánu, pro kulinářské účely se používají převážně dva druhy. Tymián obecný (Thymus vulgaris) a Citronový tymián, který má specifické aroma po citrusech. Z tymiánu se také získává esenciální olej thymol, který používá v medicíně. Thymol je velmi silné antiseptikum ničící bakterie a houby a často je součástí zubních past a ústních vod.

  • Web: Úvod
  • Aktualizace: 22.2.2024
projít na článek

Provensálské bylinky

Aromatická směs bylinek z jižní Francie se výborně hodí ke kuřecímu masu, rybě nebo králíkovi. Používá se i do dušené a zapékané zeleniny jako je rattatouile. Skvěle se kombinuje s červeným vínem. Složení: saturejka, oregano, tymián, rozmarýn, fenykl, le

projít na článek

Arabiata

Příjemně aromatická směs na přípravu kuskusu, pilafu, zeleninových směsí nebo kuřecího a rybího masa. Výborně se hodí na přípravu masových špízů nebo do mletého masa. Složení: cibule, česnek, chilli, sůl, pepř, rozmarýn, tymián, bazalka, oregano, paprika

projít na článek

Salát caprese

Výrazná chuť sušených rajčat se skvěle hodí k jemné chuti mozarely. Nejlépe se hodí k salátu z rajčat a mozarely nebo balkánského sýra. Složení: rajče, cibule, sůl, bazalka, česnek, pepř, tymián, oregano, paprika, chilli, petržel. Balení: Sáček (znovuuzav

projít na článek

Steak Panama

Směs koření na přípravu hovězího masa a steaků. Jemně pikantní směs je vhodná i na grilování zeleniny. Výbornou marinádu připravíme s použitím pomerančového nebo ananasového džusu. Složení: pepř, sůl (33%), česnek, cibule, paprika, třtinový cukr, tymián,

projít na článek

Gyros - kořenka 80 ml

Tradiční řecká směs na přípravu vepřového a skopového masa. Může ji použít na králíka, zvěřinu nebo na ryby. Koření je výborné i do mletého masa, ať vepřového, hovězího nebo skopového. Složení: paprika, bazalka, petržel, rozmarýn, tymián, chilli, česnek,

projít na článek