V čem uskladnit ovoce a zeleninu na zimu

Mít záhony se zeleninou a ovocné stromy na vlastním pozemku je k nezaplacení. Jistě, že tím ušetříte nějaké peníze a v současné době, kdy ceny potravin vyšplhaly na takřka neúnosnou mez, je každá koruna dobrá, ale ve hře je ještě něco jiného – vypěstujete si s láskou vše tak, aby plodiny nebyly zasaženy chemickými hnojivy, pesticidy a herbicidy. Výhodou některých odrůd jablek a hrušek je i to, že je lze uskladnit na zimu do vhodných skladovacích prostor, nejčastěji do sklepa, kde tamní teplota nepřesáhne 15 stupňů Celsia a zároveň neklesne pod bod mrazu. A pokud k tomu přidáte ještě úrodu zelí, mrkve, červené řepy a brambor, máte na zimu zásobu vitamínů mnohem lepší, než od špičkových farmářů. Kromě vhodného sklepení musíte mít zajištěné i skladovací a přepravní nádoby. Dříve bývalo zvykem využívat klasické dřevěné přepravky, byly k mání v obchodech s ovocem a zeleninou a lidé si je uschovávali ve sklepě třeba dvacet let. Jenže dřevo poměrně rychle stárne, nasává vlhkost a nečistoty a pro skladování zemědělských komodit se příliš nehodí, protože je může kontaminovat plísní a hnilobou. Mnohem výhodnější jsou plastové stohovatelné boxy. Stohovatelný box je perforovaná bedna, do jejíchž útrob lze umístit jakékoli druhy ovoce či zeleniny, kromě těch, co by se otvory protáhly, tedy například rybízu nebo jahod. Přepravky lze využívat i k transportu vaší sklizně na trh nebo pokud jí chcete obdarovat vaše příbuzné. Čištění – obrovskou výhodou plastových beden jakékoli velikosti, tvaru i barvy je schopnost udržet je čisté po celou dobu skladování plodů. Doporučujeme zpočátku, den před sklizní, přepravky vytáhnout ven na sluníčko, připravit si kbelík s teplou vodou, trochou octa a jedlé sody, důkladně je všechny vykartáčovat, opláchnout studenou vodou z hadice a nechat pod širým nebem oschnout. Článek V čem uskladnit ovoce a zeleninu na zimu se nejdříve objevil na Wasy.

  • Web: Wasy
  • Aktualizace: 17.2.2024
projít na článek

10 důvodů proč si pěstovat vlastní ovoce a zeleninu bez chemie

Poznejte výhody pěstování vlastního ovoce a zeleniny v souladu s přírodou. The post 10 důvodů proč si pěstovat vlastní ovoce a zeleninu bez chemie appeared first on SvětEkoZahrad.

projít na článek

Víte, kde koupit kvalitní konzervované ovoce i zeleninu nejen pro restaurace?

Kvalitní restaurace i jiné gastro zařízení, které připravují pokrmy zákazníkům, se vždy snaží používat jen nejlepší suroviny, z nichž je radost připravovat lahodná jídla. Pokud patříte k těm, kterým na chuti, vůni i vzhledu potravin záleží, vsaďte na prod

projít na článek

Pohodlné uskladnění ovoce

Správné skladování ovoce je půlka úspěchu a každý, kdo má ovocné stromy by měl vědět, jak ovoce a zeleninu skladovat. Ačkoliv se to nezdá, tak můžete ušetřit nejen čas, ale i práci během sklizně. Navíc, pokud budete skladovat ovoce správně, tak se vyhnete

projít na článek

Kvalitní přepravky na ovoce

Každý rok stojí zemědělce mnoho úsilí, aby byla zelenina a ovoce zdravá a bylo jí dostatek. Celý rok se o ní starají aby mohli jednou ročně sklidit své ovoce a zeleninu. Ovšem toto sklízení by mělo probíhat tak, aby se žádná s těchto plodin nepoškodila a

projít na článek

Ovoce a zeleninu ve zpracovaném stavu přepravíte na trh v IBC kontejnerech

Pěstování zeleniny může být zdánlivě snadnou obživou, stačí jen zasadit semínka do záhonu, zalévat a nechat na něj dopadat sluneční paprsky. Takto to ale nefunguje, protože kromě zálivky je nutné dbát o správné vyhnojení půdy, o vhodnou teplotu a vlhkost,

projít na článek