V Česku je stále více než milion lidí, kteří Internet k ničemu nepotřebují

I přes fenomenální rozmach celosvětové sítě, která byla původně vyvíjena jen pro vojenské účely, a která v roce 1995 byla využívána téměř výhradně ve státních podnicích a v omezeném množství v podnikatelské sféře, je na sklonku roku 2017 v České republice zhruba půl druhého milionu dospělých lidí, kteří se nikdy s Internetem ve své domácnosti nesetkali. Zpravidla jsou to senioři. Nejmladší generace však považuje Internet za takovou samozřejmost, jako třeba televizor. Zajímavé je i srovnání s obdobím od roku 2006. Zhruba před 11 lety byl počítač jen součástí vybavení 35% českých domácností, v roce 2010 se s ním mohlo pochlubit už 60 procent domácností. Doslova masivní nástup do popředí zájmu lidí různých věkových vrstev dnes zažívají notebooky a tablety. Ty výrazně převládají nad stolními počítači, zatímco ještě před 8 lety tomu bylo naopak. Poptávka po stolních počítačích dnes klesla o více než 60 procent. V Holandsku jsou připojeni k Internetu téměř všichni Dnes používá současně stolní počítač i notebook zhruba necelý milion lidí v Česku, obvykle rodiny se staršími dětmi nebo studenty. Tablet tak rozšířený není, zřejmě pro své omezené možnosti ve srovnání s notebookem. Používá jej přibližně 20% domácností. Výhradně stolní počítač, většinou starší více než 5 let, se vyskytuje převážně mezi seniory. Připojení k Internetu se týká v podstatě všech uživatelů výpočetní techniky. Ostatně, Internet je také jedním z důvodů, proč si tuto techniku vůbec pořídili. Typ připojení mnohdy závisí na lokalitě, na vesnicích zpravidla zajišťuje připojení lokální správce wi-fi sítě a přes wi-fi se tu k Internetu připojuje 40% rodin. Zhruba 20% pokrývá připojení přes síť mobilního operátora, stejné procento zaujímá kabelový rozvod a necelých 15% připojení ADSL. Celých 25 % českých domácností k Internetu ale připojeno není. Většinou se jedná o starší občany a seniory a důvodem, proč připojeni nejsou, je, že jim není v podstatě k ničemu. Ve srovnání se zeměmi západní Evropy jsou tak české domácnosti poněkud pozadu. Jako příklad můžeme uvést Nizozemí a Lucembursko, kde jsou k Internetu připojeny téměř bez výjimky všechny domácnosti. Článek V Česku je stále více než milion lidí, kteří Internet k ničemu nepotřebují se nejdříve objevil na Golemo.

  • Web: Golemo
  • Aktualizace: 11.3.2024
projít na článek

internet nebo Internet?

Co je správně? Je správně internet s malým „i“ nebo Internet s velkým „I“. Pro mnoho lidí znamená internet to samé co The post internet nebo Internet? first appeared on Co je internet?.

projít na článek

Vodafone spustil v Česku novou mobilní síť Cat-M pro internet věcí

Vodafone jako první v ČR spustil v Karlových Varech novou síť pro internet věcí nazvanou Cat-M, která za měsíc postupně pokryje většinu Česka. Signál Cat-M proniká přes zdi adalší překážky lépe než jiné mobilní technologie, [...] Článek Vodafone spustil v

projít na článek

Digitální nomádství: průvodce začátečníka

1.      Kdo je to digitální nomád? Digitální nomád je člověk, který se rozhodl, že život v jednom místě, s tou jednou prací od devíti do pěti a přesně nalinkovaným kariérním řádem, je nuda. Často se tito lidé rekrutují právě z bývalých zaměstnanců velkých

projít na článek

Nepotřebuji prášky na nervy

Od té doby, co chodím na jógu pro ženy, nepotřebuji prášky na nervy. Tereza The post Nepotřebuji prášky na nervy appeared first on Mgr. Irena Kubicová.

projít na článek

Jak funguje internet

Jak funguje internet? Na tuto otázku není úplně jednoduchá otázka. Kompletní popis toho, jak funguje internet, by zabral víc místa, The post Jak funguje internet first appeared on Co je internet?.

projít na článek