Vitamín B14 nebyla jasně izolován na konkrétní chemické látky. To bylo získané z kvasinek, masa, obilí, luštěniny a vejce. Jeho nedostatek způsobuje druh chudokrevnosti. Mohlo by mít podobný úč. jako vitamínu B10 a B11.
Vitamin B13 je významný antioxidant, účinný proti rozvoji cukrovky. Snižuje a pomáhá udržovat stálou hladinu cukru v krvi. Podporuje látkovou výměnu a zlepšuje citlivost vzniklou poškozením nervů. Je to rovněž růstový faktor bakterií a prvoků.
projít na článekVitamín A (axeroftol) je v tucích rozpustný vitamín. Existuje ve dvou přirozených formách – vitamín A 1 (retinol) a vitamín A 2 (3-dehydroretinol). Vitamín A je nutný pro tvorbu rodopsinu, zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení. Nedostatek vi
projít na článekVitamín H (též je nazýván biotin, koenzym R či vitamín B 7 ) je ve vodě rozpustný vitamín, z chemického hlediska kondenzát močoviny a thiofenu se zbytkem kyseliny valerové Vitamín H má písmeno v názvu odvozeno od německého slova Haut , tedy kůže neboť ext
projít na článekVitamín C je ve vodě rozpustná živina a vitamin nezbytný k životu a udržení tělesného zdraví, v lidském těle plní vitamín C mnoho důležitých funkcí. Je citlivý na teplo a vysoce citlivý na oxidaci. Jeho přesný chemický název je kyselina L-askorbová, její
projít na článekVitamín K je vitamín rozpustný v tucích. Označení K je odvozeno z německého slova Koagulation“-procesu srážení krve. Vitamín K je nezbytný pro funkci několika proteinů podílejících se na srážení krve, dále nezbytný v procesu mineralizace kostí, buněčné
projít na článek