VITAMIN B5 - KYS. PANTOTHENOVÁ

Kyselina pantothenová v potravě Název pro kyselinu pantothenovou pochází z řečtiny a znamená „všude se nacházející“; vitamín B 5 se skutečně nachází v mnoha potravinách rostlinného i živočišného původu, především v mase a vnitřnostech, celozrném pečivu a luštěninách. Ve formě pantothenanu vápenatého je přidávána do cereálních produktů, do nápojů a vitamínových doplňků výživy. Částečně ji synt.střevní mikroflora. Prekurzor –dexpantenol –se užívá k léčbě.

projít na článek

VITAMIN A

Vitamín A (axeroftol) je v tucích rozpustný vitamín. Existuje ve dvou přirozených formách – vitamín A 1 (retinol) a vitamín A 2 (3-dehydroretinol). Vitamín A je nutný pro tvorbu rodopsinu, zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení. Nedostatek vi

projít na článek

VITAMIN B7(H) - BIOTIN

Vitamín H (též je nazýván biotin, koenzym R či vitamín B 7 ) je ve vodě rozpustný vitamín, z chemického hlediska kondenzát močoviny a thiofenu se zbytkem kyseliny valerové Vitamín H má písmeno v názvu odvozeno od německého slova Haut , tedy kůže neboť ext

projít na článek

VITAMIN C - NEZBYTNÝ VITAMÍN PRO NAŠE TĚLO

Vitamín C je ve vodě rozpustná živina a vitamin nezbytný k životu a udržení tělesného zdraví, v lidském těle plní vitamín C mnoho důležitých funkcí. Je citlivý na teplo a vysoce citlivý na oxidaci. Jeho přesný chemický název je kyselina L-askorbová,  její

projít na článek

VITAMIN K

Vitamín K je vitamín rozpustný v tucích. Označení K je odvozeno z německého slova Koagulation“-procesu srážení krve. Vitamín K je nezbytný pro funkci několika proteinů podílejících se na srážení krve, dále nezbytný v procesu mineralizace kostí, buněčné

projít na článek

Vitamín D: Proč je nezbytný a jak si zajistit jeho dostatek?

Vitamín D je jedním z klíčových prvků, které hrají nezastupitelnou roli v našem zdraví. Ačkoli je často označován jako sluneční vitamín, ne každý z nás má možnost získávat ho přirozenou cestou v dostatečném množství. Kromě slunečního svitu existují i dopl

projít na článek