Kyselina listová je ve vodě rozpustný vitamín ze skupiny B-komplex. Je nezbytný pro syntézu nukleových kyselin, při krvetvorbě a zvláštní význam má pro normální růst a vývoj plodu. Částečně ji produkuje střevní mikroflora.
Vitamín A (axeroftol) je v tucích rozpustný vitamín. Existuje ve dvou přirozených formách – vitamín A 1 (retinol) a vitamín A 2 (3-dehydroretinol). Vitamín A je nutný pro tvorbu rodopsinu, zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení. Nedostatek vi
projít na článekVitamín H (též je nazýván biotin, koenzym R či vitamín B 7 ) je ve vodě rozpustný vitamín, z chemického hlediska kondenzát močoviny a thiofenu se zbytkem kyseliny valerové Vitamín H má písmeno v názvu odvozeno od německého slova Haut , tedy kůže neboť ext
projít na článekKyselina listová ve stravě těhotné ženy Kyselina listová patří do komplexu vitamínů B, lidé si ji nedovedou sami vytvořit a musí ji proto přijímat potravou. V období těhotenství se potřeba kyseliny listová zvyšuje, neboť je nezbytnou součástí při dělení b
projít na článekVitamín C je ve vodě rozpustná živina a vitamin nezbytný k životu a udržení tělesného zdraví, v lidském těle plní vitamín C mnoho důležitých funkcí. Je citlivý na teplo a vysoce citlivý na oxidaci. Jeho přesný chemický název je kyselina L-askorbová, její
projít na článekVitamín K je vitamín rozpustný v tucích. Označení K je odvozeno z německého slova Koagulation“-procesu srážení krve. Vitamín K je nezbytný pro funkci několika proteinů podílejících se na srážení krve, dále nezbytný v procesu mineralizace kostí, buněčné
projít na článek