VLIV STŘEVNÍHO MIKROBIOMU NA NAŠI HMOTNOST

V minulém článku jsem psala o tom, co je to mikrobiom a proč stojí za to se o něj starat. Dneska se pojďme podívat, jak střevní mikrobiom ovlivňuje naši hmotnost.ZAČNĚME U CHUTÍZnáte ten pocit, kdy vás honí mlsná? To, že byste si dali zeleninu vás ani nenapadne, zato čokoládu, dortík nebo klobásku ne a ne dostat z hlavy. Může za tím být špatné složení mikrobiomu. Bakterie jsou v tomhle tak trochu jako lidi. Někdo je vegetarián, jiný masožravec. I různým typům bakterií chutná různá „strava“ - některé rády cukry, jiné vlákninu a další maso. A protože je mikrobiom propojený s mozkem, dokáže pomocí specifických molekul vyvolat nervové vzruchy a „říct“ našemu mozku, že máme chuť právě třeba na tu čokoládu. A když nemáme dost silnou vůli… SLOŽENÍ HRAJE DŮLEŽITOU ROLIZa vším stojí hlavně zástupci kmenů bakterií Bacteroidetes a Firmicutes. Ty jsou v našem zažívacím ústrojí dominantní, tvoří až 90 % všech bakterií. Zatímco u štíhlých lidí jsou víc zastoupeny bakterie kmenu Bacteroidetes, u lidí s nadváhou či obezitou se ve větší míře nachází kmen Firmicutes. A právě tyhle Firmicutes bakterie dokáží z potravy vstřebat víc energie a následně do našeho střeva vyloučit víc na energii bohatých látek. Pokud tuto energii nevyužijeme, tělo ji uloží ve formě tukových zásob. Zjednodušeně řečeno, některé bakterie mohou zvyšovat náš energetický příjem. A i když nejde o nijak velké množství, díky tomu, že se tak děje každý den, může to naši hmotnost znatelně ovlivnit. To, že střevní mikrobiom dokáže sám o sobě zapříčinit přibývání na váze dokazuje pokus na štíhlých a zdravých myších. Těm byl do střev transplantován mikrobiom obézních myší. A tyhle původně štíhlé myši s novým „obézním“ mikrobiomem začaly najednou nabírat na hmotnosti. A to i přesto, že nedošlo k žádné změně v jejich stravě a pohybu. Máte pocit, že to může být váš případ? Zajímá vás, kolik máte „tlustých“ bakterií a kolik těch „štíhlých“? Nechte si udělat analýzu střevního mikrobiomu. Stačí zavolat a přijít k nám. Vše Vám rádi vysvětlíme. Líbil se vám článek? Lajkujte ho a sdílejte se svými přáteli. Zdroj: Zdravá střeva, Justin a Erica Sonnenburgovi

projít na článek

Dobromyslový sirup

podporuje normální činnost trávicího ústrojí- žlučníku,jater, střevního traktu a žaludku Přispívá k udržení normální funkce horních cest dýchacích Podporuje duševní výkon a spánek Přispívá k normálnímu fungování kardiovaskulárního systému - krevní t

projít na článek

Harmonie sirup

sirup ze směsi bylin - meduňka, dobromysl, mateřídouška, sedmikráska přispívá k udržení duševního zdraví, pozitivní nálady, relaxace a spánku podporuje normální trávení a činnost jater, žlučníku, žaludku a střevního traktu přispívá k normální činnosti

projít na článek

Krtečkův sirup Nachlazení s lípou BIO

KRTEČKŮV SIRUP Nachlazení s lípou BIO Doplněk stravy. Jitrocel a lípa posilují horní cesty dýchací. Jitrocel podporuje normální funkce dýchacího systému – usnadňuje vykašlávání a rozpouští hlen, podporuje funkce střevního traktu a mikrobiální rovnová

projít na článek

Krtečkův sirup Jitrocelový se šípkem BIO

KRTEČKŮV SIRUP Jitrocelový se šípkem BIO Doplněk stravy. Jitrocelový sirup vychází z osvědčené a léty prověřené receptury, navíc obohacený o šípek. Jitrocel je přírodní prostředek, který podporuje normální funkce dýchacího systému – usnadňuje vykašláván

projít na článek

Barvy a nálady: Psychologie výběru barev brýlí pro lepší vidění a pohodu

Teorie barev v optice: Barvy nejsou jen estetickým prvkem naší reality; mají výrazný vliv na naše vnímání světa a ovlivňují naše duševní stavy. V kontextu výběru brýlí je důležité pochopit, jaké psychologické faktory mohou být spojeny s různými barvami. N

projít na článek