Vrtule ořechová postřik

Vrtule ořechová (Rhagoletis completa) byla poprvé pozorována na stromech ořešáku teprve nedávno. Jde o nového škůdce, který ve vysoce infikovaných sadech může poškodit až 80 % roční produkce. V roce 2008 byla sledována síť sadů a byly zakládány pokusné studie na její eliminaci a sledování prostorového šíření. Bylo testováno šest různých látek se zaměřením na nechemické produkty. Čtyři z nich jsou v souladu se specifikacemi ekologického zemědělství. Byly testovány dva komerční produkty složené z kaolinu. K ekologickému ošetření se používá suspenze jílu rozmíchaného ve vodě, nastříkané na celý vrchlík. Tato metoda byla úspěšně použita k hubení vrtulí, protože hlína usazená na slupce vlašského ořechu tvoří fyzickou bariéru, která brání ukládání vajíček.

projít na článek

Jarní postřik slivoní

Postřik slivoní není nikterak náročný a zvládne jej i začátečník. Nesmí se ovšem nikdy zapomínat na ochranné pomůcky. Postřik na slivoně obsahuje chemikálie, často jedy, které mají ještě několik dnů po aplikaci intenzivní účinky a mohou nepříjemně reagova

projít na článek

Modrá skalice na postřik stromů

Postřik ovocných stromů modrou skalicí se používá po mnoho let a je považován za základní prevenci chorob. Síran měďnatý alias modrá skalice se používá jako fungicid, algicid, hubič kořenů a herbicid v zemědělství i v nezemědělském prostředí. Používá se t

projít na článek

Draselné mýdlo jako postřik na škůdce

Mšice dokážou znepříjemnit život každému milovníkovi rostlin. Nejdřív se jich objeví pár, kterých si možná ani nevšimneme, a najednou máme obsypané všechny květinky, které nejenže vypadají ošklivě, ale navíc velmi rychle začínají chřadnout. A pak se samoz

projít na článek

Ořechové řezy

Ořechové řezy patří mezi moučníky, které zcela jistě obohatí váš sváteční stůl. Variací tohoto zákusku je nespočet. Moučníky jsou oblíbené právě pro typickou chuť, kterou jim ořechová jádra dodávají. A protože se v našich krajích nejvíce pěstuje ořešák vl

projít na článek

Postřik česneku

Pěstování česneku se stává hitem. S nejvyšší pravděpodobností je to proto, že česnek má řadu blahodárných účinků na lidské zdraví a mimo jiné přináší i gurmánský požitek. Ovšem se vzrůstající produkcí česneku dochází i k šíření škůdců, kteří ničí úrodu. S

projít na článek