Pomáhá nejen v boji s nachlazením, ale je výborným parťákem v kuchyni, kde dobře doplní nejeden pokrm. Skvěle se hodí například k masům. Kdo má rád hovězí, určitě musí zkusit toto maso připravit na zázvoru! Výborná a osvěžující je samozřejmě i zázvorová limonáda. Zázvorsi můžete vypěstovat i doma a mít ho tak po ruce čerstvý vždy, když je potřeba. Z počátku to chce trpělivost, ale stojí to za to! Navíc je to krásná rostlina, která nám vyzdobí obydlí. Začněte výběrem vhodné sadby Zajděte do obchodu a vyberte si hezký kousek zázvorového kořene. Nevysušený, svěží, pěkně baculatý. Nejlépe, když má na slupce i pár zelených oček. Výběr musí být pečlivý, hodně na něm záleží! Sázejte namočený Kořen je potřeba před zasazením namočit do teplé vody. Zbaví se tak chemických látek, co v sadbě nejsou žádoucí. Chcete jistě zázvor v bio kvalitě. Nejlepší je nechat ho namočený přes celou noc. K pěstování zázvoru se hodí širší květináč. Zeminu si připravte nakypřenou, bohatou na živiny. Sází se tak, že očka, rašící pupeny, směřují vzhůru. Kořen by měl být zasazen asi v hloubce 3 až 5 centimetrů. Má rád teplo Květináč postavte na místo, kde je teplo. Umístění na terase či balkonu není v tomto případě vhodné. Sadbě by mohly uškodit náhlé výkyvy teploty. Třeba i první mrazík by mohl pěstování předčasně ukončit. Zálivka je potřeba častá a mírná (třeba jen rozprašovačem). Buďte trpěliví První zázvorová sklizeň se koná až po čtyřech měsících. Po odhrnutí zeminy si odřízněte pár kousků kořene a zase ji pěkně přihrňte. Na velký kořen se pak musí počkat bohužel až dlouhých deset měsíců. Pak se může sklízet, ale v květináči se nechá pár menších oddenků. Je to další sadba. Vyroste vám z ní další krásná rostlina. Rychlejší způsob Pokud na výše uvedený postup na vás přece jen příliš zdlouhavý a nemáte na něj dost trpělivosti, je tu i jiná možnost. Sazenici zázvoru koupíte v zahradnictví. Nebo vypěstujete ze semen. Článek Vypěstujte si zázvor se nejdříve objevil na Capa.cz.
Poslední dobou mám pocit, že se počasí zbláznilo. Chvíli pomalu jaro a hned nato nám do kočárku při procházce padá sníh. Takové prudké změny nejsou pro naši imunitu zrovna nej a bohužel se stalo to, čeho se bojí každá matka na mateřské. Onemocněla jsem ja
Nachlazení je nepříjemné, ale jednou za život postihne každého z nás. Hlavně v zimních měsících, to spoustu z nás trápí nepříjemné nachlazení. Ale ani v létě není nachlazení žádným překvapením. Naše tělo je vystaveno velkým vlivům teplot, hlavně pokud je
Medová, odhleňující, očistná voda. Ingerdience: Voda převařená 10 min. limetka nabo citron, zázvor, med. Zázrak pro orgány a tkáně. Medová voda(očitný, detoxikační, léčebný nápoj) Pročištuje střeva, játra, ledviny a žaludek. Je to jednoduchý nápoj, ale
projít na článekZázvor patří k nejoblíbenějším a nejvíce rozšířeným druhům koření na celém světě a využívá se nejen tímto způsobem, ale i jako zázvorové bonbóny a zázvorový čaj. Jeho užitečných vlastností můžete využít nejen vy, ale i vaši blízcí, které obdarujete k naro
Čerstvé bylinky jsou nejen krásné a zdravé, navíc překrásně provoní kuchyni, a také jídlo díky nim bude chutnější než se sušenými bylinkami. Tymián, bazalka, máta, libeček, šalvěj, majoránka… sami se rozhodněte, které z nich si vypěstujete. Pěstování čers