Vyšší příjmy v českých domácnostech!

Příjmy našich domácností v loňském roce rostly nejrychleji za posledních zmíněných šestnáct let. Reálně se tedy v loňském roce zvedly příjmy rodin o 4,7 procenta. Podle Českého statistického úřadu se však proti tomu začal zpomalovat růst české ekonomiky, když hrubý domácí produkt stoupl v posledním roce jen o 2,9 procenta. Proti roku 2017, kdy to byl nárůst o 4,5 procenta, je zpomalení značné. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2018 ekonomika vzrostla o 2,6 procenta, což znamenalo čtvrtletně nárůst o 0,8 procenta, uvedl Český statistický úřad. České domácnosti si podle statistik výrazně přilepšily, když jejich příjmy tedy rostly, jak bylo uvedeno výše. Tedy nejvíce za posledních šestnáct let, v loňském roce tedy o 4,7 procenta. Domácnosti profitovaly z rostoucích mezd. V této chvíli se však obecně lidé u nás obávají z ekonomického zpomalení a tím pádem se rodiny snaží spíše svoje příjmy spořit na tak zvané horší časy. Míra úspory se v posledním čtvrtletí zvýšila o téměř dvanáct procent. Díky rostoucím mzdám, na kterých se podílí i vysoká míra zaměstnanosti u nás, mají ale podniky nižší zisky. Tento dynamický růst mezd se meziročně projevil na navýšení mzdových nákladů o devět celých procent. Reální spotřeba na obyvatele byla v loňském roce vyšší o 3,4 procenta, což znamená, že průměrný měsíční příjem loni dosáhl 32 147 korun českých, což je o pět procent více, než v roce 2017. Zahraniční vlastníci firem v České republice si ve formě dividend v minulém roce rozdělili téměř 294 miliard korun. Zpátky dle dostupných údajů Českého statistického úřadu investovali více než 120 miliard korun. To znamená, že zisky zahraničních majitelů obchodních společností u nás dosáhly v předchozím roce 7,8 procenta hrubého domácího produktu. Z uvedených údajů úřadu tedy je jasné, že tu máme slabší nárůst HDP a mírně se snižující míru zisku nefinančních podniků. Dále se u nás trend nárůst míry úspor domácností. To všechno bude mít vliv na zvyšování měnově-politické úrokové sazby ze strany České národní banky, což potvrzují i experti a analytici z bankovního světa. Článek Vyšší příjmy v českých domácnostech! se nejdříve objevil na 15Zzb.

  • Web: 15Zzb
  • Aktualizace: 6.3.2024
projít na článek

Teenageři ve velkém opouští Facebook, zjistila studie

Podle studie z letošního roku je užívání Facebooku výrazně méně častější ve srovnání s platformami, jako YouTube (85 %), Instagram (72 %) nebo Snapchat (69 %). V předchozí studii pouze 52 % mladistvých uvedlo, že používá Instagram, zatímco 41 % uvedlo, že

projít na článek

CRIF: Obce a kraje mají letos o necelou desetinu vyšší příjmy než v roce 2020, investují ale méně

Obce a kraje letos hospodaří s vyššími rozpočty než v minulém roce. Příjmy obcí včetně Prahy dosahovaly na konci 3. čtvrtletí 287 miliard korun a byly tak o 17 miliard vyšší než o rok dříve. Příjmy krajů potom meziročně vzrostly o 27 miliard na 232 miliar

projít na článek

Garni hotel ALTON

Ubytování v Ceských Budejovicích v Alton garni hotelu je urceno pro nárocnejší hosty, kterí hledají príjemné a cisté domácí prostredí a kterí vedí, že pohodlí a spokojenost hosta nemusí být nutne vykoupeno vyšší cenou.

projít na článek

megasmile v českých médiích

Jak jste si již určitě všimli na megasmile můžete narazit nejen na webu, ale i v různých předních českých časopisech..

projít na článek

Nová doba možnost volby rozhovor a služba v Českých Budějovicích

Srdečně vás zveme k rozhovoru a ukázce spirituální praxe rosikruciánů, které se uskuteční v neděli 8.12.2013 od 14:00 v Českých Budějovicích.

projít na článek