Vznešený kávovník

Svět kávových třešní je pestrý. Kávovník má delší, tmavě zelené listy. V nejvyšším produkčním věku nasazuje květy několikrát ročně. Například v Kolumbii kvete třikrát za rok. A tak často uvidíme na jednom stromě současně nezralé zelené třešně, zralejší žluté, světle červené i purpurové. Kávovník roste na mnoha místech po celém světě. Je to tropická rostlina, které se daří v zemích s teplým a vlhkým podnebím (průměrné teploty 18-22 °C). Káva je pěstována v asi 90 zemích a hlavní pěstitelské oblasti se nacházejí v pásmu až do 24. zeměpisné šířky severně a jižně od rovníku. V této oblasti kávovník roste nejlépe mezi 600 a 1200 metrů nad mořem. Kávová zrna pocházející z vyšších poloh 1600 až 2000 metrů nad mořem jsou nazývána „Strictly High Grown“.  Mladé kávové výhonky se objeví za deset týdnů po výsevu. Vyrostou do deseti centimetrů a jsou jednotlivě vysazeny do vysokých květináčů. Přemístí se do „školky“, kde zůstávají čtyři až pět měsíců. Když dorostou třiceti až čtyřiceti centimetrů, jsou vysazeny na plantáže. Poprvé kávovník kvete po třech letech. Po čtyřech letech vydá většinou skromnou úrodu. Až mezi pátým a sedmým rokem se dá počítat s normálním výnosem (ten trvá dalších deset až dvacet let). Pěstitel kávy musí tedy v prvních letech hodně investovat. Když je ale úroda dobrá, péče se vyplatí. Výnos z jednoho stromu arabiky je 500-2000 g, u Robusty je to 500-2500 g. Na 500 g kávových zrn připadá 2500 g kávových třešní.

projít na článek

Co je kvalitní káva

Věděli jste například, že jedna z nejvzácnějších káv na světě Blue Montain odrůdy Arabica Typica se pěstuje na Jamajce, na sopce s lávovým podložím, které jí dává onu nezaměnitelnou chuť a kvalitu? Najdeme mnoho uznávaných plantáží nabízejících výjimečná

projít na článek