Wilda Diaries #1 Kdo nebo co je to Wilda? zaznívá občas naším pivovarem…

Wilda je pracovní název pro projekt, který už více než rok a půl řešíme společně s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským. Tento zajímavý výzkum řešíme v rámci grantu od Technologické agentury České republiky, 4. veřejné soutěže programu TREND, na podporu průmyslového výzkumu a experimentálního vývoje. Cílem projektu je uvařit pivo typu Czech Wild Ale. Slyšeli jsme, že něco podobného prý už dělají v Belgii a nazývají to Lambik, my na to ovšem jdeme více vědecky. To znamená pochytat a izolovat mikroorganismy, které se přirozeně vyskytují v ovocných sadech Ústeckého kraje. Následně s nimi zakvasit mladinu v laboratoři a vyzkoušet základní senzorické, technologické a analytické vlastnosti. Pak už jen zbývá vybrat ten nejlepší z nejlepších kmenů, a nakonec vše udělat ve velkém, abychom se o tu radost mohli podělit i s vámi. Ve zkratce řečeno izolujeme divoké kvasinky, se kterými zakvášíme mladinu tak, aby vzniklo pivo s jedinečným senzorickým profilem, podobným Lambiku, ale s otiskem naší krajiny. V loni jsem s nadsázkou psala, že jsme touto dobou měli zpracováno 669 vzorků, vytvořenou tabulku (laboratorní deník) s 839 řádky a 27 sloupci, nalito 652 misek s kultivačními médii, spotřebováno 457 jednorázových rukavic, zakvašeno 5 Erlenmayerových baněk s laboratorně připravenou mladinou 5 různými směsnými kulturami, vybrány 3 ekologické zemědělce.   A teď vážně. Od ledna do dubna 2022 probíhala rešerše metodiky, prostředí a vhodných kandidátů na spolupráci. V té době jsme si s týmem také schválili, které zemědělce oslovíme ke spolupráci a jaké druhy vzorků (ovoce) nás budou zajímat a v létě jsme se konečně mohli vrhnout na odběry. Vzorkování probíhalo ve 3 turnusech u našich 3 zemědělců, tedy celkem v 9 odběrových dnech. Samotné odběry probíhaly dle standardizovaných podmínek, které jsme si stanovili během jarní přípravné fáze. Naším cílem v roce 2022 bylo odebrat plody přímo ze stromů i pod nimi. Odebrat plody zdravé i napadené, třeba s červem nebo nakousané od vos. Pak už jenom zbývalo vzorky bezpečně převézt do laboratoře. A o tom, jak jsme vzorky zpracovávali v laboratoři vám povím zase příště.  Autor článku: Barbora Pudivítrová

projít na článek

Wilda diaries: Jak chytat brettky?

V minulém článku, který vycházel z textu pro papírovou verzi Magazínu k našemu předplatnému, jsme si nastínili, jak minulý rok probíhaly odběry a slíbila jsem vám, že příště navážeme zpracováním vzorků v laboratoři. Než se ale vrhneme na to, jak se vzorky

projít na článek

Oscara Wilda zničila láska!

Oscar Fingal O´Flahertie Wills Wilde se narodil v irském Dublinu roku 1854. Svůj talent podědil nejspíše po otci, který byl lékařem a také literátem. Kromě toho po něm také získal sklony k sukničkářství. Malý Oscar dělal rodičům radost, projevoval se jako

projít na článek

Pivovar Krušovice

Krušovice jsou nejen pivovarem. Během své dlouhé historie se bezmála staly českým národním symbolem. Které byly ty nejvýznamnější mezníky v dějinách celé společnosti? Pivovar Krušovice – začalo to za Rudolfa II. Královský pivovar Krušovice patří k histori

projít na článek

Historie žonglérských akcí z roku 2013

Polná v Plamenech 2013-06-28 tvrtý ročník jedinečného letního festivalu ohňových umění POLNÁ V PLAMENECH v plném proudu příprav! Máte se na co těšit! Po celý víkend pohybové, ohňové a bezpečnostní wor

projít na článek

Sleva 20% na nákup piva Rebelaktivní

Ve spolupráci s pivovarem Rebel jsme pro Vás připravili slevu 20 % na nákup piva. Sleva 20 % platí při nákupu piva nad 200 Kč v pivovarském e-shopu Rebel. Slevový kod pro uplatnění slevy získáte u svého předsedy nebo na sekretariátu OSPEA. Slevu může

projít na článek