Zachraň jídlo upozorňuje na množství potravinového odpadu

Plýtvání jídlem je problém, který se týká každého z nás. Vyhazujeme prošlé jídlo v našich kuchyních, nedojedené porce v restauracích a jídelnách. Ke ztrátám dochází i v supermarketech, které odstraňují jídlo s blížící se dobou spotřeby nebo s poškozeným obalem. Na polích zůstává množství zeleniny a ovoce, které nesplňují estetické standardy obchodních řetězců. Další část jídla se znehodnotí při přepravě nebo skladování. Čísla o plýtvání potravinami jsou šokující. Mluví se o tom, že třetina všeho vyprodukovaného jídla se na světě vyhodí nebo znehodnotí a že v Evropské unii je to ročně 90 milionů tun. Iniciativa Zachraň jídlo proto chce zvyšovat povědomí o míře vyhazování, informovat veřejnost a motivovat ji k zodpovědnějšímu chování. Hostina pro tisíc Spolek Zachraň jídlo tvoří skupina mladých lidí, kteří se rozhodli, že chtějí praxi zacházení s jídlem změnit. Před dvěma lety uspořádali hostinu pro tisíc lidí na Václavském náměstí. Tisíc porcí zeleninového kari bylo vyrobeno ze 450 kg surovin, které by se jinak vyhodily kvůli estetickým parametrům nebo blízké době spotřeby. Od Hostiny pro tisíc, která mimo jiné upozornila na nesmyslnost placení DPH z darovaných potravin charitám, se za dobu dvou let skupina etablovala a začala se o plýtvání zajímat do hloubky. Její členové se účastní mezinárodních konferencí o plýtvání jídlem a propojují zainteresované aktéry, kteří mohou změnit současnou nehospodárnou situaci k lepšímu. Zachraň jídlo z pole Od jara letošního roku začalo Zachraň jídlo s projektem nazvaným „Paběrkování“. Cílem je domluvit spolupráci se zemědělci, kteří nechávají část své nevyhovující úrody na poli, spolu s dobrovolníky ji přijet sesbírat a plodiny darovat Potravinové bance. Ta dál potraviny přerozděluje přibližně 90 klientským organizacím, mezi které patří azylové domy a dětské domovy. Díky dobrovolníkům se doposud podařilo nasbírat tunu a půl čerstvé zeleniny, která je příjemci velmi žádaná. Obvykle totiž dostávají pouze sušené nebo dlouho trvanlivé výrobky. Díky Paběrkování chce Zachraň jídlo informovat veřejnost o tom, že jsou na jídlo aplikována nesmyslná estetická kritéria, a že velká část jídla vůbec nedorazí do našich obchodů a je zaorána zpět do pole. Ze všeho vyhozeného jídla připadá v České republice 23 % odpadu na oblast zemědělství. Záchranářské recepty Další činností, které se Zachraň jídlo věnuje, jsou tak zvané záchranářské recepty. Občas nám zbydou brambory od oběda či těstoviny, na stole přezrává banán a ve skříni se kupí tvrdnoucí chleba. Co s tím? Řešením není jídlo vyhodit, ale zpracovat ho do jiného a vynikajícího pokrmu. Do přípravy receptů se se Zachraň jídlo pustil nizozemský kuchař žijící v Praze Richard Jacobsen a redaktorka časopisu La Cucina Italiana Zuzana Štěpničková. Na stránce ZachranJidlo.cz vytvořili sadu originálních a chutných receptů, které připomínají, že jídlo je hodnota, které bychom si měli vážit. Anna Strejcová Zachraň jídlo, z. s. [email protected]

projít na článek

Oběhové hospodářství v praxi na PVO 2017

Program konference Předcházení vzniku odpadů 12. a 13. října přinese příklady implementace principů oběhového hospodářství a udržitelnosti do praxe výrobních procesů. Česká asociace oběhového hospodářství, z.s. představí příklady průmyslových podniků, kte

projít na článek

Rok 2016: Produkce všech odpadů klesá, u komunálních odpadů je tomu naopak

V roce 2016 Česká republika vyprodukovala 34,2 milionů tun všech odpadů, to je o 3 miliony tun méně než vloni. Z toho činily 1,4 milionů tun nebezpečné odpady a 32,8 milionů tun ostatní odpady. Na jednoho obyvatele ČR tak připadá ročně produkce 3 241 kg v

projít na článek

TŘÍDĚNÍ ODPADU: ČEŠI VERSUS EVROPA

Nejčastějšími odpady v českých domácnostech jsou papír (22 % z domovního odpadu), následuje plast (13 %) a sklo (9 %). Zbytek odpadu tvoří nebezpečný odpad (3 %), kompostovatelný kuchyňský bioodpad (18 %) a jiné odpady (35 %). Co se týká třídění, Češi nej

projít na článek

Podpora projektů předcházení vzniku odpadů

Chcete se dozvědět, jakým způsobem bude možné profinancovat projekty předcházení vzniku a opětovného využití odpadů? Nejen toto vysvětlí pracovníci odboru odpadů Ministerstva životního prostředí na konferenci Předcházení vzniku odpadů. Jaké typy investic

projít na článek

O konferenci Předcházení vzniku odpadů byl obrovský zájem

Česká republika se přiřadila k zemím EU, které se vážně začaly zabývat problematikou předcházení vzniku odpadů. Aula Vysoké školy zemědělské v Suchdole hostila dne 2. října 2014 historicky první celonárodní konferenci Předcházení vzniku odpadů, kterou poř

projít na článek