Zámek Nové Město nad Metují

Zámek v Novém Městě nad Metují je součástí městské památkové rezervace a nachází se v západním rohu náměstí. Byl postaven společně s městem, původně jako pozdně gotický hrad, který měl město chránit. Farní pamětní kniha uvádí, že základní kámen budoucího města a hradu byl položen 10. srpna roku 1501 ve dvě hodiny odpoledne. Kámen položil sám Jan Černčický z Kácova, majitel panství. Po velkém požáru města v roce 1526 Jan Černčický panství prodal Pernštejnům, tehdy významnému a mocnému šlechtickému rodu. Ti začali s obnovou města i svého sídla se záměrem dát jim tehdy moderní renesanční vzhled. Od Pernštejnů novoměstské panství koupil evangelický šlechtický rod ze Štýrska – Stubenbergové. Ti dokončili renesanční přestavbu města a z panského hradu se stal renesanční zámek. Po porážce stavovského povstání v r. 1620, kterého se Stubenbergové na straně proticísařské zúčastnili, bylo novoměstské panství císařem Ferdinandem II. zkonfiskováno. Na krátkou dobu je zakoupil Albrecht z Valdštejna, od něj je roku 1624 kupují Trčkové z Lípy. I těm ale bylo panství v r. 1634 zkonfiskováno, protože jeho majitel Adam Erdman Trčka z Lípy byl spolu s Albrechtem z Valdštejna a dalšími šlechtici obviněn z proticísařského spiknutí. Společně s nimi byl v únoru 1634 v Chebu zavražděn. Zkonfiskované majetky Adama Erdmana Trčky z Lípy a dalších zavražděných císař rozdal jako odměnu za podíl na vraždě výše jmenovaných. Panství Nové Město nad Metují dostal skotský šlechtic, v té době vrchní chebský strážmistr, Walter z Leslie. Později byl povýšen na polního maršála a říšského hraběte. Za Waltera z Leslie prošel zámek další přestavbou ve své historii, tentokrát barokní. Především 2. patro zámku bylo vyzdobeno barokními štukaturami a nástropními malbami s motivy řecké a římské mytologie. V roce 1802 vymřeli Leslieové po meči. Jejich majetek zdědili Dietrichsteinové a po nich pak další příbuzné šlechtické rody. Na zámku se však nikdo trvale nezdržoval a ten během 19. století značně zchátral. http://www.zameknm.cz/ The post Zámek Nové Město nad Metují appeared first on Ubytování pod sjezdovkou.

projít na článek

Půjčka od 5 000 do 50 000Kč

Solidní, rychlé a čestné jednání pro všechny s pravidelným příjmem, bez poplatku. Lokalita Dobruška, Opočno, Nové Město nad Metují, Česká Skalice a Náchod. Jméno a příjmení Soňa Tláskalová E-mail [email protected] www http

projít na článek

Zámek Uherčice

Zámek Uherčice na Znojemsku má přezdívku učebnice slohů . Zámek totiž v průběhu historie prošel různými stavebními a uměleckými úpravami a jejich otisky jsou v něm patrné dodnes.

projít na článek

Zámek Čechy pod Kosířem

Zámek Čechy pod Kosířem obklopený nádherným krajinářským parkem se nachází kousek od Prostějova. Klasicistní zámek je spojen nejen s rodem Silva-Tarouců, ale i se jménem známého českého malíře Josefa Mánesa.

projít na článek

Zámek Linhartovy

Linhartovský zámek se nachází v obci Město Albrechtice, jen malý kousek od polských hranic. Barokní stavba zaujme na první pohled nejen svou mohutností, ale i výraznou válcovitou věží.

projít na článek

Zámek a hrad Rabštejn nad Střelou

Hrad a zámek Rabštejn nad Střelou najdeme ve stejnojmenném městečku u Plzně. Svého času královský hrad, který si oblíbil i císař Karel IV., je dnes volně přístupnou zříceninou. O kousek dál ovšem stojí barokní zámek Rabštejn nad Střelou, které se nad měst

projít na článek