Zázvor je oblíbené koření, které se získává z kořene zázvoru lékařského. Jedná se o zdravou kuchyňskou ingredienci, z níž si můžete např. připravit zázvorový sirup. V článku o zázvoru jsme zmínili řadu pozitivních účinků, které má toto koření na lidské zdraví. V kuchyni ho je přitom možné použít mnoha způsoby. Můžete s ním dochutit polévky či zeleninové saláty, hodí se k různým druhům masa a zároveň si z něj lze připravit několik druhů nápojů. Existuje tedy zázvorový čaj nebo limonáda. Na následujících řádcích se nicméně zaměříme na jiný nápoj, protože si představíme populární zázvorový sirup, který si lze navíc vyrobit jednoduše doma. Upozorňujeme: narazit můžete rovněž na nápoj, který se nazývá zázvorové pivo. To je trochu matoucí označení, neboť nejenže se nejedná o pivo, ale tento produkt neobsahuje ani žádný alkohol. Recept na domácí zázvorový sirup Jak probíhá samotná příprava zázvorového sirupu? Nejprve je nutné oloupat a nastrouhat čerstvý zázvor. Ten následně dáte do hrnce cca s litrem vody a přidáte dva na tenko nakrájené citrony. Nálev přivedete k varu, po 10 minutách odstavíte a necháte jeden den louhovat. Pak scedíte a dáte opět vařit (tentokrát 5 minut) s 1,5 kg cukru. Zároveň můžete přidat citronovou šťávu z dalšího citronu. Poté už stačí pouze nechat vychladnout a nalít do plastové či skleněné láhve. Zázvorový sirup je vhodné uchovávat na chladnějším místě. Kdy zázvorový sirup konzumovat? Konzumace zázvorového sirupu není omezena ročními obdobími, ačkoli se často uvádí, že ideální dobou jsou chladnější měsíce. Tento nápoj totiž nejenže svého uživatele v kombinaci s čajem pěkně prohřeje, ale jedná se zároveň o výtečnou formu prevence, neboť posiluje naši imunitu. V některých rodinách je tedy užíván po lžičkách jako vitaminový doplněk, a to i dětmi. Sluší se doplnit, že sirup ze zázvoru je velmi účinný nejen jako prevence, ale i v případě již propuknuvšího nachlazení. V žádném případě ho však nemusíte používat pouze v průběhu podzimu a zimy. Pokud jej totiž vhodně zkombinujete, můžete si vytvořit osvěžující nápoj pro jarní a letní měsíce. Jednoduše ho lze smíchat s limonádou, případně s vychlazenou perlivou vodou a získat tak lahodné osvěžení, které je v tropických vedrech zcela nepostradatelné. Používání zázvorového sirupu se zkrátka a dobře žádným ročním obdobím neomezuje, ale uplatnění nalezne po celý rok. Doporučujeme: přečtěte si také o javorovém a bezinkovém sirupu, které mají rovněž lahodnou chuť a pozitivní účinky na naše zdraví. Podle našeho receptu si navíc můžete připravit speciální pečený zázvorový čaj, což je velmi zdravý nápoj vhodný pro chladnější období roku.
Už je to tady zase, jen, co před týdnem zmizela dětem rýma a vy jste je pohodlně vrátili zase zpátky do školky, přišlo pár dní s dětmi v kolektivu a už zase tahají nudle a skočilo to bohužel i na vás. Říkáte si, že prostě takhle do té práce nikdy znovu ch
Písmo je součástí téměř jakékoli lidské činnosti. A ačkoli tento příspěvek bude o vaření, bez krasopisu jsem se v něm neobešla. Udělat si vlastní domácí sirup je stejně zábavné a skvělé jako pak láhve ručně popsat nebo polepit, co myslíte? Navíc jsem pro
projít na článekKdyž na jaře kvete černý bez, je čas toho využít a připravit si skvělý bezový sirup, který je výborný na osvěžující domácí limonády nebo i do čaje. Sirup z květů černého bezu má osvěžující a lahodnou chuť.
Lidská imunita je velice složitý obranný mechanismus, který je těžký pro porozumění už jenom kvůli tomu, že je u každé osoby výrazně odlišná. Většina osob má tak větší náchylnost či imunitu na konkrétní nemoci, nebo procesy vlidském těle. Co ale má napros
projít na článekJavorový sirup je v severní Americe široce používán jako poleva na palačinky, vafle, a francouzské toasty. Může být rovněž použit jako sladidlo pro müsli, obilné a rýžové kaše, dorty, koláče, pečivo, čaj a kávu. Javorový sirup může být také použit jako n
projít na článek