Zdroje bílkovin pro vegetariány

Vegetariánství je v naší kultuře stále něčím zvláštním, nepřirozeným. Tento způsob stravování je však čím dál častěji přijímán s větším pochopením. Nemalé procento populace se vzdává masa na svém jídelníčku a to jak z důvodů etických (zabíjení zvířat), tak z důvodu nechutenství či zlepší svého zdraví. Pomineme-li motivaci a jistá zdravotní rizika s tímto spojená, musíme na jídelníček nahlížet v podstatě stejně, jako by tomu bylo u normálně se stravujícího člověka. Tím, že nejí maso, se vegetariáni vystavují hrozbě nedostatku bílkovin v těle (samozřejmě jim chybí více látek, například esenciální mastné kyseliny, železo). Svalovina je totiž jedním ze základních zdrojů. Nicméně ne jediným. Jak nahradit chybějící článek stravy? Sója Rostlina původem z Asie obsahuje komplexní škálu bílkovin. Konzumace vařených sójových bobů však není úplně běžná. Spíše se z ní vyrábějí výrobky jako tufu, tempeh apod. Tofu patří mezi nejoblíbenější. Obsahuje v průměru 15 gramů bílkovin na 100 gramů váhy. Čím tvrdší tofu v obchodě koupíte, tím více bílkovin bude obsahovat (stejně jako u tvarohu). Navíc je cenově dostupné a po kvalitním dochucení může být použito na spoustu druhů úpravy ať už jako samotný hlavní chod, tak i součást salátů, polévek či různých asijských jídel. Quinoa Patří mez superpotraviny. Rostlina, která pochází s jihoamerických And, se vyznačuje vysokým obsahem bílkovin. Používá se jako příloha. Luštěniny Různé druhy čoček, hrachu či fazolí jsou doslova nabyté proteiny. Obsah může být až 25% hmotnosti, což není zanedbatelné množství. Navíc, pokud se dobře připraví, nemusí působit nadýmavě (tato vlastnost mnoho lidí odrazuje). Mléčné výrobky Na rozdíl od veganů, kteří nesmějí ani mléko, mohou vegetariáni mléčné výrobky konzumovat. Různé druhy sýrů (do 30% obsahu tuku v sušině) jsou pak perfektním zdrojem bílkovin. Protein Většina kvalitních proteinů na trhu je vyrobena ze syrovátky. Tato látka je extrahovaná z mléka, tudíž pro vegetariány je dostupná. A díky speciálnímu určení se dá získat mezi 65% až 90% proteinu z jedné dávky! Článek Zdroje bílkovin pro vegetariány se nejdříve objevil na Vesmont.

  • Web: Vesmont
  • Aktualizace: 3.2.2024
projít na článek

Přirozené zdroje bílkovin pro silový trénink – nejen suplementy živ je kulturista

Pokud chcete nabrat svaly, pak je, samozřejmě krom tréninku, nejdůležitější příjem kvalitní stravy. Základní poměr nejdůležitějších živin pro normální populaci by měl být 2:3:5 v pořadí bílkoviny, tuky a sacharidy. Ten nám zajistí optimální rozvoj tělesné

projít na článek

KRITÉRIA VÝBĚRU VHODNÉHO PLAZMOVÉHO ZDROJE

Při výběru vhodného plazmového zdroje je důležité vzít v úvahu hned několik klíčových kritérií. Jak tedy před koupí plazmového zdroje postupovat, aby Vám přinesl maximální užitek? Stejně jako u mnoha jiných přístrojů a nářadí i zde je důležité vybrat sprá

projít na článek

Literatura, zdroje

https://cs.wikipedia.org/wiki/Temnoplodec Bell, D. R., Gochenaur, K. (2006). Direct vasoactive and vasoprotective properties of anthocyanin-rich extracts. J Appl Physiol. 100 (4): 1164-70. Han, G.-L., Li, C.-M., Mazza, G., Yang, X.-G. (2005). Effect of

projít na článek

Výkonná žárovka LED SMD 50W E40 4000K

Výkonná LED žárovka používaná hlavně v průmyslu, kde se nejvíce vyskytují patice E40, pro které je tato žárovka určena. Žárovka má vysokou svítivost 4000K, což odpovídá žárovce či výbojce s výkonem 350W. Žárovka má velkou výhodu v úspoře energie a v podst

projít na článek

Odstávka tepla 15.5. - 17.5.2017

Odstávka tepla dne 15.5. - 17.5.2017 - práce na instalaci náhradního zdroje ( ČEZ, a.s. - elektrárna Tušimice ) Dodavatel tepla pro lokalitu Kadaň ( ČEZ Teplárenská,a.s ) nás informoval o mimořádné odstávce tepla dne 15.5. - 17.5.2017. Důvodem odstávky j

projít na článek