Alergie na lepek – jak s ní žít, a co použít místo klasické mouky?

Lepek (gluten) je obilná bílkovina, která je obsažena v pšenici, žitě, ječmenu a ovsu. Strava s obsahem lepku je součástí naší kultury již více jak 10 000 let. Dá se říct, že na lepek bychom měli být perfektně adaptováni již z minulosti. Proč nám v dnešní době lepek dělá problémy a našemu tělu nevyhovuje? Gluten free / Bez lepku (Zdroj: pexels.com) Proč nám vadí lepek více než našim předkům? Pokud chceme přijít na to, proč nám lepek v dnešní době tak vadí, musíme začít úplně od začátku. V minulosti byla používaná technologie mletí zrna mezi kameny, která byla známá po celém světě; v současnosti se používá technologie mačkání zrn mezi ocelové válce. Díky této novější technologii se oddělují jednotlivé vrstvy obilného zrna. Nejprve vypadne klíček, díky tomu se prodlouží skladovatelnost, což je dobrá zpráva především pro obchodníky. Prostřední bílá část pak obsahuje asi 70 % škrobu a 30 % bílkoviny zastoupené lepkem. Tato změna začala asi před 180 lety a dnes je pšeničná mouka základní potravinou severozápadní polokoule. Pečivo je bohaté na lepek (Zdroj: unsplash.com) Dříve, když chtěli lidé péct, museli zajet k mlynáři, který poctivě pomlel zrno, a mouka zůstala celozrnná. Díky tomu, že obsahovala klíček, rychle žlukla. Chleba se proto musel upéct do zásoby. V dnešní době jsme zvyklí pečivo snídat, svačit, večeřet a konzumujeme často potraviny, které obsahují lepek, aniž bychom to věděli. V minulých dobách se pečivem šetřilo a nekonzumovalo se v tak hojném množství jako dnes. Také bylo v oblibě více kváskové pečivo, protože jeho trvanlivost byla delší a díky fermentaci obsahovalo pečivo i méně lepku. Zkrátka dříve byl chleba kvalitnější a spořádali jsme ho méně. A to jsou hlavní dva důvody, proč máme v dnešní době problém s lepkem: velká konzumace potravin s lepkem a mnohdy horší zpracování mouky. Rozdíl mezi alergií a celiakií Alergie na lepek se často zaměňuje s celiakií. Pojďme si v tom udělat pořádek. Celiakie je celoživotní střevní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. Tato nemoc je závažná a nevyléčitelná, je proto potřeba dodržovat bezlepkovou dietu. Naopak alergie je často dočasná a po čase může zmizet. Pokud jste alergičtí na lepek a sníte potravinu, která ho obsahuje, alergická reakce se může dostavit bezprostředně po požití potraviny nebo po několika minutách. Naopak u celiakie příznaky přicházejí pozvolna po několika hodinách i dnech. Kdy začít s lepkem u kojenců? S lepkem u kojenců nezačínejte dříve než po ukončeném 4. měsíci. Proč? Organismus malého miminka nemá ještě zcela vyvinutý imunitní systém a zažívací systém neumí ještě zcela strávit náročnější potraviny kromě mateřského mléka. Začněte proto s příkrmem postupně a pozorujte, co lepek s dítětem dělá. Pokud ho dobře snáší, není co řešit. Jakmile se ale objeví problémy s bříškem, průjem, dítě často pláče, anebo má ekzém či kopřivku, raději se poraďte se svým pediatrem, protože se může jednat opravdu o alergii na lepek. Projevy alergie na lepek Trávicí potíže Nafouklé břicho Průjem Zácpa Plynatost Svědění v ústech a krku Podrážděnost Poruchy spánku Tato alergie se léčí na alergologii a jediným řešením je vysadit potraviny s obsahem lepku. V obchodech jsou potraviny bez obsahu lepku označeny symbolem přeškrtnutého klasu. To vám může usnadnit vaše nakupování. U každého bude nesnášenlivost lepku hodně individuální. Někomu nedělá dobře ani stopové množství, a někdo zase potřebuje lepek jen párkrát týdně vysadit a bude se cítit mnohem lépe. Proto je vždy důležité poslouchat své tělo, a hlavně konzultovat vše s lékařem. Pokud se chcete otestovat doma, existují testy na nesnášenlivost lepku, které jsou volně prodejné v lékárnách. Jedná se o test z kapky krve, který je často více jak 98 % přesný, ale i přesto doporučujeme poradit se s alergologem. Pozor na skrytý lepek Pokud z nějakého důvodu musíte držet bezlepkovou dietu, je důležité vědět i o skrytém lepku. Určitě víte, že se musíte v tomto případě vyhnout ječmenu, žitu, pšenici a ovsu. Ale existují i potraviny, které mají v sobě lepek, o kterém nemusíte na první pohled vědět. Jedná se o zpracované masné výrobky, pudingy, ochucovadla, sójové omáčky nebo cukrovinky. Čtěte proto informace na obalech, aby vás nic nepřekvapilo. Skrytý lepek (Zdroj: unsplash.com Lidí s intolerancí na lepek v České republice stále přibývá, proto není nic složitého dodržet bezlepkovou dietu. V dnešní době si můžete vybrat ze spousty variant bezlepkových potravin. Co použít místo pšeničné mouky? Kokosová mouka Rýžová mouka Lněná mouka Mandlová mouka Arašídová mouka Kukuřičná mouka Další bezlepkové potraviny: Pohanka Jáhly Luštěniny Kukuřice Rýže Ořechy, semínka Quinoa Sója Zelenina, ovoce Amarant V dnešní době není alergie na lepek žádný problém, pochutnat si můžete opravdu na všem, akorát v bezlepkové variantě. A těch dobrot, co se dají z bezlepkových mouk upéct? Těch je požehnaně, a mnohdy ani nepoznáte, že nejsou z pšeničné mouky. A navíc tak odlehčíte vašemu tělu a možná i zhubnete pár kilo. Hodně štěstí v bezlepkové dietě. The post Alergie na lepek – jak s ní žít, a co použít místo klasické mouky? appeared first on Deník alergika.

projít na článek

Mrkvový špaldový koláč

Pokaždé, když mám chuť na něco sladkého, ale zároveň trochu zdravějšího, udělám lehký mrkvový koláč. Je příjemně vlahý, chuťově výborný a vůbec byste na první ochutnání nepoznali, že není upečený z klasické bílé mouky. Špaldě se naštěstí nemusíte ani při

projít na článek

Květáková pizza bez lepku

Výborná pizza, ve které nenajdete ani gram pšeničné mouky, je vhodná do redukčního jídelníčku, stravování dětí i pro ty, kteří lepek ze zdravotních důvodů nemůžou. Určitě si pochutnáte! Na pizzu bez lepku budete potřebovat: 1 celý květák 2 vajíčka jáhlovo

projít na článek

Když sluníčko vystrkuje růžky a objeví se alergie. Co pomáhá?

Alergie na slunce, známá také jako fotosenzitivita, je nežádoucí reakce kůže vyvolaná působením slunečního záření. Postihuje miliony lidí na celém světě a...

projít na článek

Jablečno-hruškový koláč fit verze

I bez bílého cukru, vajíček a pšeničné mouky chutná tento koláč výborně. Vyzkoušejte: Na koláč si připravte: 2 větší jablíčka a 2 větší hrušky 100 g rozmixovaných ovesných vloček nebo ovesné mouky 70 g špaldové mouky 60 g kokosového oleje (mám raději verz

projít na článek

Hrnkové knedlíky z kefíru a máslových krutonů

1/2 hrnku polohrubé mouky 1/2 hrnku hrubé mouky 2 vejce 1 hrnek kefíru 2 rohlíky 1 kousek másla 1 lžíce oleje sůl na špičku nože jedlé sody Nejdříve nakrájíme rohlíky na kostky. Na másle je opečeme dozlatova a necháme…

projít na článek