Aztécký cukr

To je zmatek co? Článek má nadpis Aztécký cukr a v úvodu je psáno o diabetu a hubnutí. Nu, pokud si myslíte, že autor článku pozbyl zdravý rozum, tak vás mohu ujistit, že nepozbyl. Odhalím tajemství toho zmatku ihned na začátku. Aztécký cukr je jiný, trochu lidový název rostlinky, kterou v zahradnictví seženete pod názvem Lípie, přesněji Lípie sladká. Vědecký název má Phyla dulcis a patří mezi frogfruitsovité. Pochází, jak z názvu plyne už z doby Aztéků, kteří jí říkali Tzopelic Xlhuitl. Postupně se šířila do světa dokonce byla uznána oficiálně jako léčivka dýchacích cest. Nuže dosti historie a podívejme se spolu co s ní, když ji přinesete domů. Nebojte se, její koupě vás nezruinuje, většinou ji slušný obchodník prodává kolem padesáti korun, nejvýš do stovky i s květináčem. Takže když ji přinesete domů, můžete ji ihned přesadit. Rostlinu totiž lze pěstovat jak v květináči, tak i na zahrádce přímo v záhonku. Zde však nedosáhnete převisu. Když ji doma dáte do závěsného květináče, převis bude. Dostatečně pak zalévejte a umístěte na slunečné místo. Pěstování jako takové údajně náročné není, jen je třeba hlídat teplotu, která nesmí klesnou pod deset stupňů. V zimě asi přijdete o listy, ale pak na jaře by se měla rostlinka opět chytit . Nyní ještě bleskem k jejím účinkům na vaše tělo. Tedy, zdravotní problematika. Hubnutí řešit nebudu, nemá to smysl, protože každý ví, kolik kalorií má cukr. Tato rostlinka kalorie nemá, Použití místo cukru je velmi široké a v podstatě její listy lze požít všude. Pozor, někde můžete narazit a informace, že mimo hernandulcinu obsahuje i jiné látky, které nemusí každému vyhovovat. K tomu mohu napsat jen jedno. Rostlinka ještě nebyla řádně prozkoumána a je tedy docela dobře možné, že může mít nějaké jiné, menší vedlejší účinky. Ale o nich není nikde nic psáno, stejně jako o tom, že prý se používala již ve starověku. Článek Aztécký cukr se nejdříve objevil na Hake.

  • Web: Hake
  • Aktualizace: 19.5.2024
projít na článek

Škodlivý bílý cukr - s přednáškou Anny Strunecké

Cukr, to je název pro celosvětový problém, představte si, že byste ho vůbec neznali. Z toho by vyplívalo, že většina obyvatel by byla zdravá, bez problémů cukrovky, bez problémů pohybové soustavy, bez rakovin, plísní apod., ano za toto vše může cukr. P

projít na článek

Jak vyzrát na cukr (nejen o Vánocích)

Základní klasickou surovinou pro pečení je dnes bílý rafinovaný cukr. Každý druhý recept na 500 g těsta jej obsahuje minimálně 100-125g! Během procesu trávení bílého cukru organismus spotřebovává vitamíny skupiny B a některé minerální látky (vápník, hoř

projít na článek

Je to opravdu „bílý zabiják“?

Sladit bychom opravdu měli mnohem méně. Nárůst obezity obyvatel je vidět na výsledcích výzkumů i na ulicích. A s tou je spojeno mnoho onemocnění v čele s cukrovkou. Ale když si chceme přeci jen občas osladit, co použít? Osladíme si naši oblíbenou kávičku

projít na článek

Sušenky

Tyhle sušenky jsou jednoduché a u mých dětí velmi oblíbené. Můžete použít razítka (Tescoma, Orion, ) nebo jen pomocí formiček na perníčky vytvarovat různé tvary. Pro výraznější vzor můžete zkusit také razítko obtisknout do kakaa a pak teprve do těsta.

projít na článek

Kakaová buchta stvarohem

Víte, co znamená v pekařském slangu Prošívaná deka? Jedná se o buchtu, která díky speciálnímu a opravdu efektnímu zdobení tvarohovou směsí připomíná po upečení právě prošívanou deku. Se zdobením si můžete opravdu vyhrát a vytvořit tak tlusté či tenké čáry

projít na článek