Banánový chlebíček

Vždy když našinec řeší dilema, co s těmi dvěma posledními, už lehce přezrálými, banány, měl by si vzpomenout na banánový chlebíček. Stačí totiž vyšlehat vejce s cukrem a rozměklým máslem, pak přidat rozmačkané banány, trochu podmáslí a nakonec mouku s trochou jedlé sody pro nakypření. Zaděláno je dřív než se stačí předehřát trouba. Navíc podle vaší chuti můžete chlebíček ještě doladit čokoládou, ořechy či sušeným ovocem. Základní recept: 2 3 banány (450 g), 200 g polohrubé mouky, 100 g přírodního cukru, 70 g másla, 2 vejce,  50 ml podmáslí (nebo mléka s trochou citronové šťávy), menší lžička jedlé sody, špetka soli. Kouskem másla vytřete a hrstkou mouky vysypejte formu a zapněte troubu na 170 stupňů. V míse šlehejte vejce s cukrem a trochou soli do pěny, poté přidejte rozměklé máslo a nakonec rozmačkané banány s půl deci podmáslí (nebo mléka s citronovou šťávou). Vzniklou směs pak promíchejte s prosátou moukou, do které rozmíchejte jedlou sodu. Řídké těsto nalijte do formy a pečte v mírném teple 160 170 stupňů 45 50 minut. Velmi rád přidávám do tohoto chlebíčku mletý kardamon a trochu koření pěti vůní. Naposledy jsem ho přivoněl vanilkou a mletou skořicí. Pokud chcete použít celozrnnou mouku, například špaldovou, přidejte o půl deci více mléka či zákysu. Bezlepkovou variantu připravíte snadno z pohankové, kukuřičné nebo rýžové mouky. V tom případě přidejte do těsta balíček pudinkového prášku nebo 40 g bramborového škrobu. The post Banánový chlebíček appeared first on Blog kuchaře Petra Stupky.

projít na článek

Tvarohový chlebíček

Vláčný chlebíček z měkkého tvarohu s kandovanou pomerančovou kůrou, brusinkami, ořechy a pistáciemi.

projít na článek

RECEPT: Jahodový koláč s tvarohem a mákem

Naše děti mají většinou rády koláče suché jak cesta. Když nepočítám jejich oblíbený banánový chlebíček, který je oblíbený u nás všech doma, na většině koláčů se prostě neshodneme. ... Příspěvek RECEPT: Jahodový koláč s tvarohem a mákem pochází z Matky v n

projít na článek

5x pomáznutí na křupavý chlebíček

Mám rád křupavé chlebíčky s nejrůznějšími obilninami, luštěninami i semínky rozličných druhů. Jejich křehká struktura přímo vybízí k lehkému pomáznutí a drobným doplňkům. Našinec tak může během chvíle doslova vyčarovat slavnostní pohoštění nebo rychlou sv

projít na článek

Banánovník

První zmínku o žlutých plodech banánovníku najdeme v buddhistických textech v roce 600 př. n. l. Údajně i Alexandr Veliký měl během své výpravy do Indie ve 4. století př. n. l. možnost pochutnat si na banánech. První skutečný banánový sad byl popsán v Čín

projít na článek

Czech Food Night

Some of our students who come to their first lesson of Czech already know some basic phrases. Mostly we hear “pivo”, “jedno pivo, prosím”, sometimes “dvě piva” or “dvakrát pivo.” To broaden awareness of Czech meals and eating, we decided to organise anoth

projít na článek