Bešamel, bílou omáčku, která se přidává do mnoha zapékaných jídel, znají asi všichni. Pojmenování této světlé omáčky vzniklo na počest markýze Luise de Béchameila, majordoma Ludvíka XIV. Luis de Béchameil byl mimo jiné také velký gurmán. Autorství receptu mu bývá někdy mylně přisuzováno.
1 brokolice 1,2 kg brambor vařených ve slupce 250 g ementálu (nebo jiného tvrdého sýru) 3-4 jarní cibulky sůl mletý pepř Bešamel: 1 smetana 33% 1,5 lžíce hladké mouky 50 g másla vývar z brokolice olej na vymazání pekáčku …
projít na článekMám rád výzvy, obzvláště ty, které se zdají téměř neřešitelné a velmi zapeklité. Neznám téměř jedinou rodinu, kde by nebyla nějaká alergie na kravské mléko a tak mne baví nacházet cestu náhrady mléčné chutě za zcela odlišné suroviny. Čas od času, kdy s
projít na článekJako dítě byl pro mne oheň snad hlavní element, kolem kterého se vše okolo vaření točilo. Ať už to bylo pečení chleba či klasické vaření v kastrolu, nikdy to bez ohně nešlo. Dokonce i později, když jsme přešli na plynový sporák, stále byl oheň alespoň obč
projít na článek