Jako dítě byl pro mne oheň snad hlavní element, kolem kterého se vše okolo vaření točilo. Ať už to bylo pečení chleba či klasické vaření v kastrolu, nikdy to bez ohně nešlo. Dokonce i později, když jsme přešli na plynový sporák, stále byl oheň alespoň občas v silném zastoupení. Částečně jsem vyrůstal s prarodiči v malé jesenické vesničce, které se příhodně říkalo Česká ves. Přestože tam v té době žilo více Řeků, nežli Čechů, vesnička byla pro mě právě tím idylickým českým venkovem, kde jsem se hrozně moc těšíval za svými prarodiči. V té době jsem ještě ani netušil, jak moc mě vaření mé babičky ovlivní na celý můj život a že z jejího kulinářského umu budu čerpat dodnes. Veškeré kulinaření se tehdy odehrávalo kolem pece. Babička vstávala časně ráno a vše začínalo rozděláním ohně v peci. Následně pekla chleby, a vůbec se pustila do vaření. Často jsme se sestřenicemi dostávali kus těsta, ze kterého jsme si mohli vymodelovat nejrůznější figurky, které jsme následně na sporáku upekly a snědli. (o: I dnes mám doma krb, ve kterém se snažím oheň, jakožto nejen zdroj tepla, ale také živel lehce využitelný k pečení, vaření a grilování, využívat. Pořídil jsem si tedy litinovou pánev, na které smažím jak ryby, tak i steaky přímo v krbu na ohni a prut, na který mohu napíchnout jak špekáčky, tak i třeba rybu. Co mi ale vrtalo hlavou, bylo jak využít popel, který ohořelý odpadá do zásobníku. Jistě nejsem jediný, který dodnes vzpomíná na dětmi tolik milované brambory v popelu. Je to jedna z těch nejoblíbenějších jídel, které děti milují napříč věkem a pohlavím. Když prostě vytáhnete brambory celé špinavé od popela, roztlučete je pěstí, posolíte a ještě téměř horké je strčíte do pusy, okamžitě se vám promítne to nejkrásnější dětství a to i ve věku, ve kterém již děti zdaleka nejsme. (o: Rozhodl jsem se tedy, že to vyzkouším i já ve svém krbíku, kterým topím celou zimu v centru Ostravy a výsledek byl až neuvěřitelně povedený. Co bylo však velmi překvapivé, byla rychlost, při které se brambory upekly. V podstatě za hodinku a něco byly při normální výhřevnosti a udržování krbu hotovy. Měkké ze všech stran a voňavé od ohně, jako když je právě vyhrabete z popelu venkovního ohně. Má to jedinou skulinku, tedy alespoň u mého krbu, který disponuje poměrně nízkým zásobníkem na popel. Musíte použít právě ty nejmenší brambory, co doma naleznete. Na druhou stranu, komu se chce ty nejmenší brambory loupat, že? (o: Takže, pokud vlastníte v podstatě jakýkoliv krb, ve kterém aktivně topíte kvalitním a voňavým dřevem, pak není lehčí večeře, než kolem 17. hodiny hodit pár mini brambůrek do zásobníku plného popelu, přiložit jedno polínko, vše zavřít, ať vám teplo neuniká ven a v 19 hodin máte měkké a voňavé brambory jako tenkrát. PS: Samozřejmě, s mlékem a máslem je to doslova poezie, ale co v případě, že zrovna držíte půst stejně jako já a mléko ani máslo nemůžete? Rýžové či mandlové mléko se také perfektně hodí a když použijete místo másla kešu bešamel, budete stejně nadšení, jako kdybyste na roztlouklou bramboru namazali čerstvé máslo. PS: Nemusíte zůstávat jen u brambor, stejně obstojně se dá v popelu péct i řepa, česnek, cibulky, artyčoky a mnoho jiné zeleniny, která disponuje alespoň nějakou slupkou. A dnes jsem vybral zajímavou píseň od Kensington:https://www.youtube.com/watch?v=PgAQ2CuSIIY
Většina z nás si pod názvem francouzské brambory představí zapečené brambory se salámem, vajíčkem, sýrem a případně i s cibulí. Proč tedy označení francouzské brambory? To asi nikdo neví... Receptů na francouzské brambory je mnoho, protože v každé domácno
projít na článekV běžné řeči se používá název brambor nebo také brambora, ale nejčastěji v množném čísle brambory. Jedná se o víceletou hlíznatou rostlinu z čeledi lilkovitých, pěstovanou jako jednoletá plodina. Za svoji oblibu brambory vděčí své nenáročnosti na přírodní
projít na článekBrambory si můžete připravit na desítky způsobů. Řadí se sice mezi zeleninu, využívají se ale spíše jako příloha k hlavnímu jídlu (případně si z nich můžete připravit i hlavní jídlo samotné). Sepsali jsme pro vás [...] Příspěvek Brambory nejsou nuda na t
projít na článekTaké si myslíte, že uvařit brambory umí každý? Asi ano, ale aby byly opravdu lahodné, hodí se některé jednoduché triky. Že jsou různé varné typy od A, tedy na saláty, po D na kaši, určitě víte, takže vyberete podle toho, co chcete právě uvařit. Důležitý j
projít na článekCibuli oloupeme a necháme zesklovatět na sádle. Přidáme na drobné kostičky nakrájenou Borotickou uzenou slaninu. Restujeme cca 2 minuty. Zaprášíme moukou a lehce osmahneme. Přidáme překrájené vyceděné zelí. Přidáme podle chuti vodu/nálev ze zelí. Př
projít na článek