Ceny našich pekárenských výrobků se důsledkem slabší úrody pravděpodobně prodraží. Předpokládá se zdražení od 7 do 10%. A další podíl na tomto zdražení budou mít i ceny elektřiny. U malých pekáren, které mají i své prodejny jsou pekařské výrobky dražší, než ve velkých obchodních řetězcích. Ty mají ceny pečiva vždy o něco levnější, protože odebírají výrobky z velkopekáren a je na vzájemné dohodě obchodníků, jaké ceny si vyjednají. Ať je hodně vlhko nebo sucho, vždy se to projeví na kvalitě obilí. A od kvality se odvíjí i ceny. Zvlášť pro obilí určené na potraviny. Kvalitní a chutný chléb a pečivo nekoupíte všude. A bez chleba si den převážná většina z nás nedokáže představit. Pokud máte ve svém okolí prodejnu s kvalitním a chutným chlebem, tak si toho važte, i kdyby jste si měli připlatit. Jaká má být kvalita, chuť délka trvanlivosti pečiva? Čerstvě upečený chléb (nejlépe ze žitné mouky) voní, měl by mít silnější křupavou kůrku a takový by měl vydržet několik dní, když ho zabalíte do lněného ubrousku. To samé by mělo platit i o pečivu, jako jsou například rohlíky a housky. Ale u nás takových pekáren, které tuto kvalitu dokážou vyrobit je poměrně málo. A jsou to většinou malá pekařství. Za takový chléb by člověk neměl litovat i zvýšenou cenu. Na našem trhu máme mnoho druhů chleba i bílého pečiva různé jakostní kvality a různých cen. Peče se převážně z pšeničné mouky, ze žitné je to přibližně v poměru 3:1. A to je velká škoda pro naše zdraví. Složení chleba a pečiva: v celozrnnápšeničná moukaobsahuje kompletní (celé) rozemleté pšeničné zrno = otruby (to je slupka), klíček a jadérko, které obsahuje škrob a bílkoviny endosperm). v hladká, polohrubá a hrubá moukaje vyrobena pouze z jadérek pšenice – endospermu. v žitná moukaje z celých zrn, proto chléb a pečivo je tmavší. .Je škoda, že některé pekárny své výrobky dobarvují buďto karamelem, sladem nebo praženým ovsem. Tak se bílé pečivo stává tmavším a pro zákazníky automaticky dražším. Naučte se balit svůj chléb a pečivo do lněných nebo bavlněných ubrousků. Je to oproti igelitovým sáčkům, kde se velmi brzo vytváří plíseň, o mnoho zdravější. Článek Chléb náš vezdejší… se nejdříve objevil na Ovod.
Když Jidáše vyloučili z kruhu dvanácti učedníků, zbavili se někoho, kdo možná vůbec nebyl – někteří badatelé totiž tvrdí, že do biblického velikonočního příběhu se dostal jenom proto, že bez zrádce nemůže být ani mučedník. A protože zrzavý Jidáš vydal Co
Pekařství Vladimír Cais si zakládá na tom, že srdcem jejich špičkových chlebů je vysoký podíl tradičního žitného kvasu, který si sami ručně připravují. K němu přidají pošumavští pekaři z Vlachova Březí kvalitní pšeničnou a žitnou chlebovou moukou, droždí,
projít na článekVyzkoušejte jednoduchý a osvědčený recept na domácí kynutý chléb.
Už jste ochutnali Matějův celozrnný chléb Republika? Nyní za výhodnou cenu...Mňam
projít na článekLahodná snídaně nebo svačina! Suroviny 2 krajíce chleba (žitného nebo vašeho oblíbeného)Máslo (vámi zvolené množství)6 plátků norského karamelového sýra Gubransdalen / Brunost1 červené jablko2 lžičky jablečného džemu Příprava Chléb namažte
projít na článek