Chléb náš vezdejší…

Ceny našich pekárenských výrobků se důsledkem slabší úrody pravděpodobně prodraží. Předpokládá se zdražení od 7 do 10%. A další podíl na tomto zdražení budou mít i ceny elektřiny.                  U malých pekáren, které mají i své prodejny jsou pekařské výrobky dražší, než ve velkých obchodních řetězcích. Ty mají ceny pečiva vždy o něco levnější, protože odebírají výrobky z velkopekáren a je na vzájemné dohodě obchodníků, jaké ceny si vyjednají. Ať je hodně vlhko nebo sucho, vždy se to projeví na kvalitě obilí. A od kvality se odvíjí i ceny. Zvlášť pro obilí určené na potraviny. Kvalitní a chutný chléb a pečivo nekoupíte všude. A bez chleba si den převážná většina z nás nedokáže představit. Pokud máte ve svém okolí prodejnu s kvalitním a chutným chlebem, tak si toho važte, i kdyby jste si měli připlatit. Jaká má být kvalita, chuť délka trvanlivosti pečiva? Čerstvě upečený chléb (nejlépe ze žitné mouky) voní, měl by mít silnější křupavou kůrku a takový by měl vydržet několik dní, když ho zabalíte do lněného ubrousku. To samé by mělo platit i o pečivu, jako jsou například rohlíky a housky. Ale u nás takových pekáren, které tuto kvalitu dokážou vyrobit je poměrně málo. A jsou to většinou malá pekařství. Za takový chléb by člověk neměl litovat i zvýšenou cenu. Na našem trhu máme mnoho druhů chleba i bílého pečiva různé jakostní kvality a různých cen. Peče se převážně z pšeničné mouky, ze žitné je to přibližně v poměru 3:1. A to je velká škoda pro naše zdraví. Složení chleba a pečiva:    v   celozrnnápšeničná moukaobsahuje kompletní (celé) rozemleté pšeničné zrno = otruby (to je slupka), klíček a jadérko, které obsahuje škrob a bílkoviny endosperm).       v   hladká, polohrubá a hrubá moukaje vyrobena pouze z jadérek pšenice – endospermu.    v   žitná moukaje z celých zrn, proto chléb a pečivo je tmavší.                     .Je škoda, že některé pekárny své výrobky dobarvují buďto karamelem, sladem nebo praženým ovsem. Tak se bílé pečivo stává tmavším a pro zákazníky automaticky dražším. Naučte se balit svůj chléb a pečivo do lněných nebo bavlněných ubrousků. Je to oproti igelitovým sáčkům, kde se velmi brzo vytváří plíseň, o mnoho zdravější. Článek Chléb náš vezdejší… se nejdříve objevil na Ovod.

  • Web: Ovod
  • Aktualizace: 18.10.2023
projít na článek

Chléb náš vezdejší (14) : velikonoční jidáše a mazanec

Když Jidáše vyloučili z kruhu dvanácti učedníků, zbavili se někoho, kdo možná vůbec nebyl – někteří badatelé totiž tvrdí, že do biblického velikonočního příběhu se dostal jenom proto, že bez zrádce nemůže být ani mučedník. A protože zrzavý Jidáš vydal Co

projít na článek

Chalupářský chléb tradiční žitnopšeničný chléb sypaný kmínem

Pekařství Vladimír Cais si zakládá na tom, že srdcem jejich špičkových chlebů je vysoký podíl tradičního žitného kvasu, který si sami ručně připravují. K němu přidají pošumavští pekaři z Vlachova Březí kvalitní pšeničnou a žitnou chlebovou moukou, droždí,

projít na článek

Domácí kynutý chléb

Vyzkoušejte jednoduchý a osvědčený recept na domácí kynutý chléb.

projít na článek

Chléb Republika za výhodnou cenu

Už jste ochutnali Matějův celozrnný chléb Republika? Nyní za výhodnou cenu...Mňam

projít na článek

Žitný chléb s norským sýrem, plátky jablek a jablečným džemem

Lahodná snídaně nebo svačina! Suroviny 2 krajíce chleba (žitného nebo vašeho oblíbeného)Máslo (vámi zvolené množství)6 plátků norského karamelového sýra Gubransdalen / Brunost1 červené jablko2 lžičky jablečného džemu Příprava Chléb namažte

projít na článek