Citronová tráva

Tato vytrvalá tropická rostlina latinsky zvaná (Cymbopogan citratus) z čeledi lipnicovitých je známá také pod jmény lemon grass, citronela nebo voňatka citrónová. Pochází z jihovýchodní Asie, kde je ve velké míře využívána v kuchyni. Hojně se pěstuje také v Americe, Africe a Austrálii. Její dlouhé, úzké, stříbrno-zelené listy dorůstají do výšky až 150 cm a jsou charakteristické svou typickou citrónovou vůní. Způsobují ji silice v ní obsažené – citral, nerol, limonen, linalool a geraniol. Uplatňuje se tedy i v kosmetice, při výrobě parfémů, koupelových solí a éterických olejů. Má repelentní účinky, a proto se přidává do vonných tyčinek, které tak odpuzují hmyz. Citrónová tráva obsahuje dále flavonoidy působící jako antioxidanty.

projít na článek

Citrónová poleva

Citronová poleva se používá k ozdobě moučníků a dezertů, dodává pokrmům charakteristickou svěží chuť citronu.

projít na článek

Kyselina citronová do bazénu

S kyselinou citronovou se čistí povrchy bazénů. I při té nejlepší péči a údržbě se bazény občas zašpiní. K tomu dochází z různých důvodů, včetně počasí a podmínek prostředí. Když se stěny bazénu zabarví, často se tyto skvrny odstraní kyselým mytím. Kyseli

projít na článek

Marináda na maso na gril

Maso naložené v marinádě je křehčí, vláčnější a šťavnatější. Na přípravu marinád se většinou používá olej, ocet nebo případně i víno, koření a bylinky, někdy základ tvoří bílý jogurt nebo kefír a přidává se i citronová šťáva.

projít na článek

Džus

200 g mrkve 1 pomeranč ½ sirupu oranž citrónová šťáva Mrkev uvaříme v ½ l vody, vychlazené dáme do mixéru i s pomerančem a rozmixujeme. Přecedíme do 4,5 l vody. Nakonec přidáme sirup, osladíme a okyselíme cukrem a citrónovou šťávou nebo kys. citrónovou. P

projít na článek

Pudinkový krém

Základem pudinkového krému je samozřejmě pudink. Příchuť pudinku volíme dle svého přání, na výběr dnes máme velké množství lákavých chutí – banánová, jahodová, malinová, citronová, karamelová, čokoládová či tradiční vanilková. Pudinkový krém můžeme využít

projít na článek