Vzniká při srážení mléčné bílkoviny kaseinu. Podle obsahu tuku ho rozdělujeme na plnotučný, nízkotučný nebo odtučněný. Bílkoviny z tvarohu jsou pro naše tělo velice dobře stravitelné, lépe než ty „masité“ nebo z ryb. Je pro naši výživu velice vhodný a prospěšný. Kromě bílkovin (kaseinu) a aminokyselin (lysinu, methioninu) obsahuje mnoho vitamínů (A, C, D, E, B6, B12, betakaroten, kyselina listová) a minerálů. Z těch především vápník. Dále draslík, zinek, měď, selen a mangan. Pro vysoký obsah vápníku je dobrý pro naše zuby, kosti i vazy. Působí preventivně proti osteoporóze (řídnutí kostí) i rakovině (má dobrý vliv na mezibuněčnou komunikaci). Je vhodný pro ty z nás, které trápí cukrovka, nemoci žaludku, žlučníku, jater a střev. Pomáhá při boji s obezitou. Osoby „na dietě“ na dlouhou dobu zasytí, přičemž je ovšem lehce stravitelný. Je vhodné jíst ho i večer, chrání před nočními „útoky na lednici“. Tvaroh také pomáhá při zotavení po nemoci a zachování mladistvého vzhledu. Při dietách ovšem samozřejmě kontrolujeme, kolik tvaroh obsahuje tuku. Je potřeba při nákupu vždy číst informace na obalech výrobků! Výrobků a tvarohových pokrmů je opravdu veliké množství. Můžeme volit mezi sladkými i slanými variantami. V receptech bývá hlavní i doplňkovou surovinou. S jeho pomocí můžeme využít mnohé důležité látky, které by se bez něj naším tělem jen rychle „proběhly“ a nic by nám nedaly. Tvaroh se tráví pomalu, a tak je trochu „přibrzdí“ a náš organismus má na jejich využití mnohem více času. K čemu ho je nejvhodnější podávat? · zelenina (papriky, okurky, česnek, cibule, zelí, ředkvičky, řepa) · ovoce (jahody, meruňky, broskve, melouny, jablka a hrušky) · ořechy · sýry A čím tvaroh nejvhodněji dochutíme a vylepšíme tak naše pokrmy? · bylinky (pažitka, kopr, šalvěj či tymián) · koření (paprika, pepř, kmín) · hořčice · majonéza · med, skořice a vanilka ve sladkých jídlech Článek Dejme si tvaroh! se nejdříve objevil na Konsigna.
Dnešní cvičení využijeme pro starší věkové kategorie, dejme tomu od U13.
projít na článekKdo by neměl rád zmrzlinu. Tato ledová pochoutka je v létě prakticky nepostradatelná. Tentokrát si ji můžete zkusit vyrobit doma, nejlépe samozřejmě do zmrzlinových tvořítek. Pro ty, kdo milují vůni a chuť levandule, je tato tvarohová dobrota ideální. Nez
Víte, co znamená v pekařském slangu Prošívaná deka? Jedná se o buchtu, která díky speciálnímu a opravdu efektnímu zdobení tvarohovou směsí připomíná po upečení právě prošívanou deku. Se zdobením si můžete opravdu vyhrát a vytvořit tak tlusté či tenké čáry
Prodejny TREFA nyní nově nabízejí svým zákazníkům certifikované BIO VÝROBKY z ekologické farmy BEMAGRO. Tyto kvalitní bio výrobky vyrábí farma Bemagro z mléka od svých kraviček, které spásají nekonečné pastviny v podhůří Novohradských hor v jižních Čechác
projít na článekV dnešním článku jsme si pro Vás připravili vynikající recept pro milovníky šťavnatých tvarohových dezertu. Tenhle tvarohový koláč je snadný na přípravu a má úžasnou tvarohovou chuť. Jemné těsto a tvarohový krém tvoří dokonalou kombinaci chutného dezertu.
projít na článek