Dýňové rizoto

Podzim bez nějakého toho dýňového receptu si už neumím představit. Z dýně můžete vykouzlit polévku, hlavní jídlo, ale klidně i nějaký ten dezert. Tentokrát jsem si pro vás připravila recept na jednoduché a rychlé dýňové rizoto, do kterého můžete přidat téměř jakékoliv zbytky masa, které vám zbyly např. z minulého dne. Ingredience pro 2 porce 150g rýže (nejlépe kulatozrnné) 150g dýně Hokkaidó 1 střední cibule 2 stroužky česneku hrst čerstvých lístků tymiánu kuřecí maso (2 obrané pečené kuřecí paličky) 600 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru (popř. 1/2 kostky bujónu) 50 ml smetany ke šlehání 1 lžíce másla na orestování (popř. olej) sůl dle potřeby sýr na dozdobení Postup Dýni nakrájíme i se slupkou na menší kostičky (1-1,5 cm). Cibuli a česnek nakrájíme najemno a orestujeme na tuku, poté přidáme dýni, rýži a krátce osmahneme. Vše zalijeme vývarem, přidáme tymián a vaříme mírným varem pod pokličkou 10 minut. Poté přilijeme smetanu a vaříme dalších cca 8 minut. Pokud se nám tekutina vypaří až moc rychle, nebojte se podlít trochou vody. Do hotové dýňové rýže vmícháme upečené kuřecí maso, dosolíme dle potřeby a při servírování posypeme sýrem. Článek Dýňové rizoto se nejdříve objevil na Mezi hrnci.

projít na článek

DÝŇOVÉ MINIFOCENÍ

Přátelé, vyhlašuji termín pro DÝŇOVÉ MINIFOCENÍ pro děti a rodiče. Proběhne o víkendu 29.-30. září v Lovosicích. Připravená bude dekorace z 50 dýní různých druhů, barev a velikostí včetně historického dřevěného vozíku. Minifocení trvá 10-15 minut. Výsledk

projít na článek

Recept č.3 - DÝŇOVÉ LÍVANEČKY

DÝŇOVÉ LÍVANEČKY 250 g vychladlého dýňového pyré 200 g polohrubé mouky 1 lžička prášku do pečiva 2 lžíce cukru krupice špetka soli 400 ml mléka 3 vejce 60 g másla olej na smažení jogurt, med a čerstvé ovoce na ozdobení 1. V misce metličkou smíchejte mouku

projít na článek

Recept č.4 - DÝŇOVÉ NOKY

DÝŇOVÉ NOKY 500 g očištěných brambor 500 g očištěné máslové dýně 150 g polohrubé mouky 150 g hladké mouky 1 vejce lžička soli špetka muškátového oříšku k podávání: 150 g slaniny strouhaný parmazán Oloupané a nakrájené brambory nechte uvařit doměkka.

projít na článek

Dýňový chléb

Podzim bude za chvíli oficiálně za námi a před tím, než budou následovat recepty na vánoční cukroví, se s ním symbolicky rozloučím v podobě receptu na dýňový chleba. Právě díky přidané dýni má tento chléb krásnou zlatavou barvu a díky fenyklu lehce naslád

projít na článek