Dýňový chléb

Podzim bude za chvíli oficiálně za námi a před tím, než budou následovat recepty na vánoční cukroví, se s ním symbolicky rozloučím v podobě receptu na dýňový chleba. Právě díky přidané dýni má tento chléb krásnou zlatavou barvu a díky fenyklu lehce nasládlou chuť. Dobré jak pro děti, tak dospělé. Nejlépe samozřejmě chutná čerstvě upečený. Ingredience 400 g dýňové pyré 500 g pšeničná chlebová mouka 100 g žitná chlebová mouka 1,5 lžičky sušeného droždí 70 ml vody 1/2 lžičky mletého fenyklu (můžete připravit v hmoždíři ze semínek) 2 lžičky soli 1 vejce na potření Postup Nejprve si připravíme dýňové pyré. Použila jsem máslovou dýni, která má tu výhodu, že obsahuje spoustu dřeně a minimum semínek. Nejtěžší práce tedy je zbavit dýni slupky. Semínka taktéž vybereme a použijeme pouze dřeň, kterou nakrájíme na větší kousky, dáme do hrnce a přilijeme vodu. Vody dáváme tak, aby kousky dýně byly ponořené. Vaříme doměkka a následně vodu slijeme. Uvařenou dýni rozmixujeme tyčovým mixérem, necháme zchladnout a máme základní dýňové pyré. Pokud máme pyré víc, než potřebujeme, stačí naplnit do skleniček a zamrazit. Takto nám minimálně měsíc určitě vydrží. Smícháme jednotlivé mouky a prosejeme. Přidáme sušené kvasnice, mletý fenykl, sůl a vše promícháme. Následně přidáme dýňové pyré a vlažnou vodu. Vypracujeme těsto (pokud se vám zdá těsto moc tuhé, přidejte trochu vody), které necháme 2-3 hodiny poprášené trochou mouky a zakryté na teplém místě kynout. V půlce kynutí těsto krátce prohněteme. Během kynutí nám zdvojnásobí objem. Poté vytvarujeme bochánek a dáme ho na nízký plech s pečícím papírem. Necháme cca 15 minut odpočinout a před vložením do rozehřáté trouby do něj navrchu uděláme 3 zářezy a pomažeme rozšlehaným vajíčkem. Pro křupavější kůrku můžete na spodek trouby přidat hlubší plech naplněný vodou. Pečeme při 200 °C cca 40 minut. Článek Dýňový chléb se nejdříve objevil na Mezi hrnci.

projít na článek

Chalupářský chléb tradiční žitnopšeničný chléb sypaný kmínem

Pekařství Vladimír Cais si zakládá na tom, že srdcem jejich špičkových chlebů je vysoký podíl tradičního žitného kvasu, který si sami ručně připravují. K němu přidají pošumavští pekaři z Vlachova Březí kvalitní pšeničnou a žitnou chlebovou moukou, droždí,

projít na článek

Recept č.5 - DÝŇOVÝ HUMMUS

Dýňový hummus 500 gramů dýně (dužina nakrájená na 3cm kousky) 400 gramů uvařené cizrny 1 stroužek (rozdrcený) česneku 1 lžíce římského kmínu 2 lžíce citronové šťávy trocha olivového oleje hladká petrželka, sůl a pepř 1

projít na článek

Recept č.1 - PORTUGALSKÝ DÝŇOVÝ DŽEM

Portugalský dýňový džem Ingredience: 1,2 kg netto dýně hokkaido nebo máslové špetka soli 1 000 g až 1 200 g bílého cukru šťáva z jednoho citrónu šťáva z 1/2 malého pomeranče asi 5 větších kusů celé skořice 6 lžiček mleté skořice Postup: Dýni oloupejte a o

projít na článek

Recept č.2 - DÝŇOVÝ POHÁR

Dýňový pohár s bílou čokoládou 150 ml čerstvého dýňového pyré, 250 ml smetany, 130 g bílé čokolády nakrájené na kousky, ½ lžičky skořice, ¼ lžičky mletého zázvoru, 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku, 1 lžička vanilkového prášku, 1/8 lžičky hřebíčku, šp

projít na článek

Domácí kynutý chléb

Vyzkoušejte jednoduchý a osvědčený recept na domácí kynutý chléb.

projít na článek