Evropská komise navrhuje závazné cíle pro snížení plýtvání. Jaké jsou reakce?

/*! elementor - v3.17.0 - 08-11-2023 */ .elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-stacked .elementor-drop-cap{background-color:#69727d;color:#fff}.elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-framed .elementor-drop-cap{color:#69727d;border:3px solid;background-color:transparent}.elementor-widget-text-editor:not(.elementor-drop-cap-view-default) .elementor-drop-cap{margin-top:8px}.elementor-widget-text-editor:not(.elementor-drop-cap-view-default) .elementor-drop-cap-letter{width:1em;height:1em}.elementor-widget-text-editor .elementor-drop-cap{float:left;text-align:center;line-height:1;font-size:50px}.elementor-widget-text-editor .elementor-drop-cap-letter{display:inline-block} Pokud bude tato směrnice přijata Evropským parlamentem a Radou EU, budou mít členské státy povinnost přijmout opatření ke snížení plýtvání potravinami do 31. prosince 2030 a dosáhnout snížení plýtvání o 10 respektive 30 procent ve srovnání s rokem 2020.Jak na návrh reagují evropské neziskovky?K návrhu směrnice se ve svém reportu vyjádřila FEBA, což je Federace evropských potravinových bank. FEBA a její členové vítají, že směrnice podporuje dárcovství a další přerozdělování pro lidskou spotřebu před zkrmováním zvířaty a přepracováním jídla na nepotravinářské výrobky. Doporučuje ale, aby se cíle pro snížení plýtvání týkaly také prvovýroby (zemědělství). FEBA dál upozorňuje na to, že aby bylo dosaženo cíle SDG 12.3 stanoveného organizací OSN (snížit množství potravinového odpadu na obyvatele o polovinu do roku 2030), vyžadovalo by to ambicióznější cíle, než s jakými se počítá v současném návrhu. Kromě toho FEBA vyzývá k podpoře organizací zabývajících se redistribucí potravin, jako jsou např. potravinové banky, a k podpoře zpracování a zmrazování přebytečných potravin, díky čemuž lze prodloužit trvanlivost produktů jako jsou ryby, maso, chleba, ovoce a zelenina. Nakonec FEBA zdůrazňuje, že bude také důležité shromažďovat spolehlivé a důvěryhodné údaje o potravinovém odpadu z členských států. To umožní sledovat pokrok, vyhodnocovat dosažení cílů v oblasti plýtvání potravinami a navrhovat úpravy.K návrhu směrnice se vyjádřila i síť European Environmental Bureau. EEB je největší evropská síť občanských organizací zabývajících se ochranou životního prostředí, která sdružuje více než 180 členských organizací ze 40 zemí. EEB se domnívá, že návrh není dostatečně ambiciózní. V rámci mezinárodních dohod musí EU do roku 2030 snížit množství potravinového odpadu na polovinu (ve srovnání s rokem 2015). EEB proto vyzývák právně závazným cílům stanoveným směrem k 50% snížení množství odpadu v celém potravinářsko-dodavatelském řetězci, včetně zemědělců, pro které současný návrh nestanovuje vůbec žádný cíl. „I když je návrh krok správným směrem, může mu chybět důraz k účinnému snížení nadprodukce“.Zero Waste Europe, organizace věnující se snižování množství odpadu a podpoře oběhového hospodářství, taky vyjádřila obavy o účinnosti směrnice. Vyloučení primární produkce z označuje za „velmi politováníhodné“ a za „nešťastné“. Nezisková organizace doufá, že nadcházející jednání v Evropském parlamentu a Radě EU ještě zvýší nastavenou laťku.Foto: Matheus Cenali, Pexels 

projít na článek

Kolik plodin zůstává na polích se neví a zřejmě ani vědět nechce

Když mluvíme o plýtvání potravinami, jedněmi ze základních pojmů, se kterými se potkáváme, jsou potravinová ztráta a potravinový odpad. Jaký je mezi nimi rozdíl?Potravinové ztráty vznikají, když se potraviny stanou nevhodnými k lidské spotřebě nebo se jin

projít na článek

Navrhuje se „daň“ z internetu. Jak ji dál v praxi neplatit?

Stát navrhuje nejen zvýšení koncesionářských poplatků z TV a rádiových přijímačů, ale i rozšíření okruhu poplatníků na všechny, kteří budou mít „přijímač internetu“.

projít na článek

Jak mám napsat obchodní plán? - 2. část

V předchozí části série článků o tom, jak napsat obchodní plán jsem se věnoval důvodům, proč obchodovat. V další části si rozebereme cíle, které chceme tradingem dosáhnout. Cíle mého tradingu Stanovení cílů považuji za nezbytnou součást obchodního plánu.

projít na článek

Množství potravinového odpadu se vevropských jídelnách snižuje

Od roku 2019, kdy Mezinárodní koalice proti plýtvání potravinami (IFWC) začala shromažďovat údaje, se počet jídelen a cateringů měřících potravinový odpad neustále zvyšuje a dnes čítá celkem 1 165 míst ve 29 zemích. To sice představuje malou část z více n

projít na článek

Američtí regulátoři otevřeli cestu pro fondy na spotový ether

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) ve čtvrtek otevřela cestu pro spotové fondy na ether. Schválila žádosti společností Nasdaq, CBOE a NYSE o uvedení burzovně obchodovaných fondů (ETF) vázaných na cenu této druhé největší kryptoměny. Ether to ale nepov

projít na článek