Proto usilujeme o systémové změny v darování jídla, pořádáme informační kampaně, happeningy a vzděláváme ve firmách.
Když mluvíme o plýtvání potravinami, jedněmi ze základních pojmů, se kterými se potkáváme, jsou potravinová ztráta a potravinový odpad. Jaký je mezi nimi rozdíl?Potravinové ztráty vznikají, když se potraviny stanou nevhodnými k lidské spotřebě nebo se jin
/*! elementor - v3.17.0 - 08-11-2023 */ .elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-stacked .elementor-drop-cap{background-color:#69727d;color:#fff}.elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-framed .elementor-drop-cap{color:#69727d;bo
Co se děje se zbytky potravin, které vyhodíme do koše a poté do směsného komunálního odpadu? Obvykle putují na skládku nebo do spalovny a obojí představuje problém. Organické látky se na skládce nemohou rozložit, protože jsou zasypané jiným materiálem a j
Velkým krokem vpřed pro náš projekt Zachraň oběd je nedávno přijatá nová vyhláška Ministerstva zemědělství č. 121/2023 Sb. Její přijetí je klíčový krok, který umožní zamezit plýtvání potravinami a usnadnit darování přebytečného jídla. V platnost vstoupila
Udělali jsme z plýtvání jídlem témaZachraň jídlo už od začátku existence provází happeningy a vzdělávací kampaně pro spotřebitele, díky nimž se podařilo dostat téma plýtvání jídlem pod kůži tisícům lidí. Happeningy a kampaně jsou způsobem, jak upozornit n
Milujeme jídlo a vážíme si ho. Nejen z těchto důvodů děláme vše proto, aby nedocházelo k jeho plýtvání. Tuto hodnotu s námi sdílí i naši partneři projektu Zachraň oběd. Jedním z nich byla i společnost FreshPoint.V současnosti tato společnost provozuje 140
Plýtváním potravinami v obchodních řetězcích se zabýváme dlouhodobě. Výsledkem našich snah byla novela zákona z roku 2018, která supermarketům nařizuje nabídnout neprodané potraviny potravinovým bankám. I tak stále platí, že vyhazování potravin v obchodec
Od roku 2019, kdy Mezinárodní koalice proti plýtvání potravinami (IFWC) začala shromažďovat údaje, se počet jídelen a cateringů měřících potravinový odpad neustále zvyšuje a dnes čítá celkem 1 165 míst ve 29 zemích. To sice představuje malou část z více n
A proč jsme s projektem začali? Chceme zachraňovat hodnotné jídlo z firemních jídelen, které zbylo a které by jinak skončilo v koši. I přes snahu kuchařů odpad minimalizovat téměř vždy něco zbyde. Z našich zkušeností se jedná o přibližně 10 porcí v každé
Pěstování zítřkaHydroponické zemědělství nabízí hned několik výhod. Nejenže umožňuje pěstování kvalitních potravin kdekoliv na světě, ale díky jednoduchosti celého procesu a digitálnímu ovládání je pracovně nenáročné. Celý proces od sazeničky po sklizeň t