Zachraň jídlo - Zachraň jídlo

Proto usilujeme o systémové změny v darování jídla, pořádáme informační kampaně, happeningy a vzděláváme ve firmách.

projít na web

Kolik plodin zůstává na polích se neví a zřejmě ani vědět nechce

Když mluvíme o plýtvání potravinami, jedněmi ze základních pojmů, se kterými se potkáváme, jsou potravinová ztráta a potravinový odpad. Jaký je mezi nimi rozdíl?Potravinové ztráty vznikají, když se potraviny stanou nevhodnými k lidské spotřebě nebo se jin

projít na článek

Evropská komise navrhuje závazné cíle pro snížení plýtvání. Jaké jsou reakce?

/*! elementor - v3.17.0 - 08-11-2023 */ .elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-stacked .elementor-drop-cap{background-color:#69727d;color:#fff}.elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-framed .elementor-drop-cap{color:#69727d;bo

projít na článek

Kam spotravinovým odpadem ve městě? Do směsi ne

Co se děje se zbytky potravin, které vyhodíme do koše a poté do směsného komunálního odpadu? Obvykle putují na skládku nebo do spalovny a obojí představuje problém. Organické látky se na skládce nemohou rozložit, protože jsou zasypané jiným materiálem a j

projít na článek

Malý krok pro ministerstvo, velký krok pro Zachraň oběd

Velkým krokem vpřed pro náš projekt Zachraň oběd je nedávno přijatá nová vyhláška Ministerstva zemědělství č. 121/2023 Sb. Její přijetí je klíčový krok, který umožní zamezit plýtvání potravinami a usnadnit darování přebytečného jídla. V platnost vstoupila

projít na článek

Jaké jsou největší úspěchy Zachraň jídlo?

Udělali jsme z plýtvání jídlem témaZachraň jídlo už od začátku existence provází happeningy a vzdělávací kampaně pro spotřebitele, díky nimž se podařilo dostat téma plýtvání jídlem pod kůži tisícům lidí. Happeningy a kampaně jsou způsobem, jak upozornit n

projít na článek

Zachraň oběd přispívá kinovativním řešením

Milujeme jídlo a vážíme si ho. Nejen z těchto důvodů děláme vše proto, aby nedocházelo k jeho plýtvání. Tuto hodnotu s námi sdílí i naši partneři projektu Zachraň oběd. Jedním z nich byla i společnost FreshPoint.V současnosti tato společnost provozuje 140

projít na článek

Eliminace potravinového odpadu vobchodních řetězcích: Co dělají čeští supermarketoví giganti pro udržitelnost?

Plýtváním potravinami v obchodních řetězcích se zabýváme dlouhodobě. Výsledkem našich snah byla novela zákona z roku 2018, která supermarketům nařizuje nabídnout neprodané potraviny potravinovým bankám. I tak stále platí, že vyhazování potravin v obchodec

projít na článek

Množství potravinového odpadu se vevropských jídelnách snižuje

Od roku 2019, kdy Mezinárodní koalice proti plýtvání potravinami (IFWC) začala shromažďovat údaje, se počet jídelen a cateringů měřících potravinový odpad neustále zvyšuje a dnes čítá celkem 1 165 míst ve 29 zemích. To sice představuje malou část z více n

projít na článek

Projekt Zachraň oběd slaví první rok

A proč jsme s projektem začali? Chceme zachraňovat hodnotné jídlo z firemních jídelen, které zbylo a které by jinak skončilo v koši. I přes snahu kuchařů odpad minimalizovat téměř vždy něco zbyde. Z našich zkušeností se jedná o přibližně 10 porcí v každé

projít na článek

Čerstvé saláty zČeska po celý rok. Navštívili jsme hydroponickou farmu Greeentech

Pěstování zítřkaHydroponické zemědělství nabízí hned několik výhod. Nejenže umožňuje pěstování kvalitních potravin kdekoliv na světě, ale díky jednoduchosti celého procesu a digitálnímu ovládání je pracovně nenáročné. Celý proces od sazeničky po sklizeň t

projít na článek