Množství potravinového odpadu se vevropských jídelnách snižuje

Od roku 2019, kdy Mezinárodní koalice proti plýtvání potravinami (IFWC) začala shromažďovat údaje, se počet jídelen a cateringů měřících potravinový odpad neustále zvyšuje a dnes čítá celkem 1 165 míst ve 29 zemích. To sice představuje malou část z více než 23 000 míst zastoupených IFWC, ale i tak jsou data relativně vypovídající. Výsledky ukazují, že navzdory negativnímu dopadu pandemie pomáhá snižovat plýtvání plánování, zapojení spotřebitelů a redistribuce potravin.Údaje zveřejněné v roce 2022 odhalily průměr 108 gramů odpadu na jednoho strávníka, což představuje 7% pokles oproti roku 2021 a pokles o více než 20 % oproti roku 2019. (Pro srovnání: z výzkumu Redukce plýtvání potravinami ve veřejném stravování, kterého jsme se zúčastnili v letech 2018 2021 vyplývá, že na jednoho strávníka připadá v České republice 77 gramů potravinového odpadu.)Co zůstává na talířích zákazníkůV pěti firemních jídelnách ve Francii provedli experiment a zjistili, že 80 % odpadu z talířů vytváří pouhých 15 % zákazníků. Je dvakrát pravděpodobnější, že jídlo nedojí žena, než muž. Je to pravděpodobně dáno velkými porcemi. 83 % lidí, kteří plýtvají jídlem, by chtělo dostávat menší porce, přičemž většina z nich uvedla, že by raději chtěla dostat menší porci jídla rovnou, než aby o ni musela žádat.Mezinárodní koalice proti plýtvání potravinami byla založena v roce 2015 jako nezisková organizace a spolupracuje s cateringovými a hotelovými společnostmi a partnery v rámci jejich dodavatelských řetězců. Spolupracuje s firmami jako jsou Sodexo, Compass Group, Veolia a dalšími. 

projít na článek

Evropská komise navrhuje závazné cíle pro snížení plýtvání. Jaké jsou reakce?

/*! elementor - v3.17.0 - 08-11-2023 */ .elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-stacked .elementor-drop-cap{background-color:#69727d;color:#fff}.elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-framed .elementor-drop-cap{color:#69727d;bo

projít na článek

Kam spotravinovým odpadem ve městě? Do směsi ne

Co se děje se zbytky potravin, které vyhodíme do koše a poté do směsného komunálního odpadu? Obvykle putují na skládku nebo do spalovny a obojí představuje problém. Organické látky se na skládce nemohou rozložit, protože jsou zasypané jiným materiálem a j

projít na článek

Popelnice 120 l a 240 l od PK Group – inovativní řešení pro ekologické třídění odpadu

V dnešní době, kdy ochrana životního prostředí získává stále větší pozornost, je důležité, abychom si vybírali produkty, které nejen splňují svůj účel, ale jsou také šetrné k přírodě. Společnost PK Group 2016, s.r.o., rodinná firma se specializací na prod

projít na článek

Černá jeřabina sirup se třtinovým cukrem

Černá jeřabina sirup s cukrem Černá jeřabina harmonizuje činnost štítné žlázy, zvýšenou funkci snižuje a sníženou zvyšuje, proto se používá při různých jejích poruchách. Obsahuje velké množství vit.P, který také příznivě ovlivňuje pružnost a propustnost c

projít na článek

KeenCut SteelTraK

Dvoukotoučová, konzistentní, přesná a efektivní řezačka tuhých materiálů včetně Dibondu a MDF až do výšky 250 cm.  Robustní konstrukce pro nejtěžší pracovní podmínky. Konzistentní dokonalé řezy. Bez hluku, prachu, nečistot a tvorby stati

projít na článek