Projekt Zachraň oběd slaví první rok

A proč jsme s projektem začali? Chceme zachraňovat hodnotné jídlo z firemních jídelen, které zbylo a které by jinak skončilo v koši. I přes snahu kuchařů odpad minimalizovat téměř vždy něco zbyde. Z našich zkušeností se jedná o přibližně 10 porcí v každé jídelně denně. Do vařených pokrmů už se investovalo maximum energie (na vypěstování, zpracování, dopravu i vaření), tak proč ho vyhazovat, když může pomoct lidem v tíživé situaci? To je motto, které nás motivuje, abychom propojili co nejvíc firemních jídelen s klienty charitativních organizací v Praze. A snad i projekt rozšířili do dalších měst.V polovině března minulého roku jsme rychle zareagovali na to, že do Česka přišel velký počet uprchlíků z Ukrajiny. Podařilo se nám navázat spolupráci s logistickou firmou DoDo, která nabídla své služby pro bono, a propojili jsme kantýny s vybranými ubytovacími centry. Nyní projekt slouží charitám v Praze, které pomáhají lidem v nouzi, ať už jsou to matky s dětmi, senioři, klienti azylových domů apod.Momentálně jsou v provozu tyto linky a na spadnutí jsou 3 další: FreshPoint -> Azylový dům sv. Gerarda v Hlubočepech pro maminky s dětmiDelirest U nás v Holešovicích -> Azylový dům Naděje na Žižkově pro mužeFresh and Tasty v Holešovicích -gt; Otevřené srdce v Holešovicích pro maminky s dětmiPrimirest na Hradčanech -> K srdci klíč v Dejvicích pro lidi v nouziFresh and Tasty v Malešicích -> Noclehárna Malešice pro mužeFresh and Tasty v Karlíně -> Azylový dům sv. Terezie v Karlíně pro lidi bez domovaSFOOD Brumlovka -> Azylový dům v Záběhlicích pro senioryA proč se soustředíme na firemní jídelny? V rámci rešerše legislativy jsme zjistili, že firemní jídelny nemají povinnost po skončení výdeje odvádět z darovaných pokrmů DPH. Jinými slovy: když zavřou, nemají už jak jinak jídlo prodat a museli by ho vyhodit. V darování jim tak nic nebrání. Oproti tomu darování pokrmů ze školních jídelen nyní není možné, protože příspěvkové organizace mohou dát dar jen v konkrétních případech, do kterých darování pokrmů nespadá. Dlouhodobě se ale snažíme o umožnění darování i jim: scházíme se s právníky i politiky a doufáme, že se nám do budoucna podaří tuto absurdní situaci odblokovat.V průběhu roku 2022 a 2023 jsme spolu s dobrovolníky z platformy Česko.Digital vytvořili web pro kantýny a charity a pracovali na aplikaci, která usnadňuje darování pokrmů. Umožňuje zapojeným jídelnám zaznamenat údaje o pokrmech a přivolat kurýra z DoDo, který jídlo převeze charitě.Pokud vás zajímají bližší informace o fungování projektu, podívejte se do sekce FAQ na webu www.zachranobed.cz. Děkujeme všem partnerům a podporovatelům, bez kterých by projekt nemohl existovat.Projekt Zachraň oběd probíhá za podpory grantu DBU. 

projít na článek

Malý krok pro ministerstvo, velký krok pro Zachraň oběd

Velkým krokem vpřed pro náš projekt Zachraň oběd je nedávno přijatá nová vyhláška Ministerstva zemědělství č. 121/2023 Sb. Její přijetí je klíčový krok, který umožní zamezit plýtvání potravinami a usnadnit darování přebytečného jídla. V platnost vstoupila

projít na článek

Apollo casino slaví narozeniny a rozdává stovky free spinů

Apollo Games CZ online casino spustilo své stránky 1.4.2021, a proto letos slaví druhé narozeniny. Aby to pořádně oslavili, připravili narozeninový kalendář plný bonusů a free spinů. Kromě samotného narozeninového kalendáře můžete získat další free spiny

projít na článek

Zachraň oběd přispívá kinovativním řešením

Milujeme jídlo a vážíme si ho. Nejen z těchto důvodů děláme vše proto, aby nedocházelo k jeho plýtvání. Tuto hodnotu s námi sdílí i naši partneři projektu Zachraň oběd. Jedním z nich byla i společnost FreshPoint.V současnosti tato společnost provozuje 140

projít na článek

Baráž úspěšná muži slaví postup. Doplněna fotogalerie

Odvetné utkání baráže o postup do 1. ligy mužů dopadlo pro družstvo mužů úspěšně! Po vítězství na půdě soupeře z Ivančic, dokázali muži zvítězit také v domácí odvetě a po výhrách 28:25 a 30:26 slaví postup do druhé nejvyšší soutěže ČR celostátní 1. l

projít na článek

Jaké jsou největší úspěchy Zachraň jídlo?

Udělali jsme z plýtvání jídlem témaZachraň jídlo už od začátku existence provází happeningy a vzdělávací kampaně pro spotřebitele, díky nimž se podařilo dostat téma plýtvání jídlem pod kůži tisícům lidí. Happeningy a kampaně jsou způsobem, jak upozornit n

projít na článek