A proč jsme s projektem začali? Chceme zachraňovat hodnotné jídlo z firemních jídelen, které zbylo a které by jinak skončilo v koši. I přes snahu kuchařů odpad minimalizovat téměř vždy něco zbyde. Z našich zkušeností se jedná o přibližně 10 porcí v každé jídelně denně. Do vařených pokrmů už se investovalo maximum energie (na vypěstování, zpracování, dopravu i vaření), tak proč ho vyhazovat, když může pomoct lidem v tíživé situaci? To je motto, které nás motivuje, abychom propojili co nejvíc firemních jídelen s klienty charitativních organizací v Praze. A snad i projekt rozšířili do dalších měst.V polovině března minulého roku jsme rychle zareagovali na to, že do Česka přišel velký počet uprchlíků z Ukrajiny. Podařilo se nám navázat spolupráci s logistickou firmou DoDo, která nabídla své služby pro bono, a propojili jsme kantýny s vybranými ubytovacími centry. Nyní projekt slouží charitám v Praze, které pomáhají lidem v nouzi, ať už jsou to matky s dětmi, senioři, klienti azylových domů apod.Momentálně jsou v provozu tyto linky a na spadnutí jsou 3 další: FreshPoint -> Azylový dům sv. Gerarda v Hlubočepech pro maminky s dětmiDelirest U nás v Holešovicích -> Azylový dům Naděje na Žižkově pro mužeFresh and Tasty v Holešovicích -gt; Otevřené srdce v Holešovicích pro maminky s dětmiPrimirest na Hradčanech -> K srdci klíč v Dejvicích pro lidi v nouziFresh and Tasty v Malešicích -> Noclehárna Malešice pro mužeFresh and Tasty v Karlíně -> Azylový dům sv. Terezie v Karlíně pro lidi bez domovaSFOOD Brumlovka -> Azylový dům v Záběhlicích pro senioryA proč se soustředíme na firemní jídelny? V rámci rešerše legislativy jsme zjistili, že firemní jídelny nemají povinnost po skončení výdeje odvádět z darovaných pokrmů DPH. Jinými slovy: když zavřou, nemají už jak jinak jídlo prodat a museli by ho vyhodit. V darování jim tak nic nebrání. Oproti tomu darování pokrmů ze školních jídelen nyní není možné, protože příspěvkové organizace mohou dát dar jen v konkrétních případech, do kterých darování pokrmů nespadá. Dlouhodobě se ale snažíme o umožnění darování i jim: scházíme se s právníky i politiky a doufáme, že se nám do budoucna podaří tuto absurdní situaci odblokovat.V průběhu roku 2022 a 2023 jsme spolu s dobrovolníky z platformy Česko.Digital vytvořili web pro kantýny a charity a pracovali na aplikaci, která usnadňuje darování pokrmů. Umožňuje zapojeným jídelnám zaznamenat údaje o pokrmech a přivolat kurýra z DoDo, který jídlo převeze charitě.Pokud vás zajímají bližší informace o fungování projektu, podívejte se do sekce FAQ na webu www.zachranobed.cz. Děkujeme všem partnerům a podporovatelům, bez kterých by projekt nemohl existovat.Projekt Zachraň oběd probíhá za podpory grantu DBU.
Velkým krokem vpřed pro náš projekt Zachraň oběd je nedávno přijatá nová vyhláška Ministerstva zemědělství č. 121/2023 Sb. Její přijetí je klíčový krok, který umožní zamezit plýtvání potravinami a usnadnit darování přebytečného jídla. V platnost vstoupila
projít na článekApollo Games CZ online casino spustilo své stránky 1.4.2021, a proto letos slaví druhé narozeniny. Aby to pořádně oslavili, připravili narozeninový kalendář plný bonusů a free spinů. Kromě samotného narozeninového kalendáře můžete získat další free spiny
projít na článekMilujeme jídlo a vážíme si ho. Nejen z těchto důvodů děláme vše proto, aby nedocházelo k jeho plýtvání. Tuto hodnotu s námi sdílí i naši partneři projektu Zachraň oběd. Jedním z nich byla i společnost FreshPoint.V současnosti tato společnost provozuje 140
projít na článekOdvetné utkání baráže o postup do 1. ligy mužů dopadlo pro družstvo mužů úspěšně! Po vítězství na půdě soupeře z Ivančic, dokázali muži zvítězit také v domácí odvetě a po výhrách 28:25 a 30:26 slaví postup do druhé nejvyšší soutěže ČR celostátní 1. l
projít na článekUdělali jsme z plýtvání jídlem témaZachraň jídlo už od začátku existence provází happeningy a vzdělávací kampaně pro spotřebitele, díky nimž se podařilo dostat téma plýtvání jídlem pod kůži tisícům lidí. Happeningy a kampaně jsou způsobem, jak upozornit n
projít na článek