Grilováním k pár kilům navíc

Je léto, máte hodně pohybu a stejně přibíráte? Možná k tomu přispívá i grilování. Člověk se uvolní, má dobrou náladu a ani mu nedojde, kolik toho během jednoho večera vlastně sní. Nic proti grilovačce, grilovat se dá i bez následků. Jen se nad tím musí trochu přemýšlet. Kolik energie, abychom netloustli? Abychom nepřibírali, příjem energie musí být v rovnováze s výdejem. Každý máme jinou potřebu energie, závisí to na spoustě faktorů – na pohlaví, na tělesné konstituci, věku, zdraví i fyzické aktivitě. Uvádí se ale tzv. referenční hodnoty doporučeného denního příjmu a „průměrná žena“ má za den sníst 8.400 kJ, „průměrný muž“ 10.000 kJ. Přičemž večeře by měla tvořit kolem 25 % tohoto příjmu, tj. u ženy 2.100 kJ a u muže 2.500 kJ. Teď si ukážeme, jak snadno se přes tyto hodnoty při grilování dostaneme. GRILOVACÍ MENU ... s krkovicí, klobáskami, chlebem a pivem 7.083 kJ, což se rovná 84 % referenčního denního příjmu ženy a 70 % muže. Jak se docílí tak velkého množství energie? Poměrně snadno. Krkovice i grilovací klobásky jsou totiž hodně tučné, k tomu dva krajíce chleba, dvě dvanáctky a je to. 150 g vepřová krkovice bez kosti ... 1675 kJ 4 malé (100 g) grilovací klobásky ... 1304 kJ 2 krajíce (200 g) chleba Šumava ... 2040 kJ 2 lžíce plnotučné hořčice ... 84 kJ 2 piva 12° ... 1980 kJ ... s hamburgerem a pivem 5.525 kJ, tj. 65 % referenčního denního příjmu ženy a 55 % muže. Maso na burger je sice hovězí, ale správný burger obsahuje kolem 20 % tuku a aby ho bylo dost, dělává se 200 gramová porce. K poměrně vysokému množství energie přispívá i větší houska, majonéza, a třeba i dvě desítky. 200 g maso na burger – 100% hovězí ... 1520 kJ 120 g hamburgerová houska ... 1304 kJ 1,5 lžíce (15 g) majonéza ... 420 kJ 1 lžíce kečupu ... 46 kJ 1 lžíce hořčice ... 44 kJ 10 g plátek čedaru ... 170 kJ 2 piva 10° ... 1550 kJ ... s kuřecími prsíčky, rozpečenou bagetou a dvojkou vína 5.720 kJ, tj. 68 % referenčního denního příjmu ženy a 57 % muže. I z kuřecích prsou se dá vykouzlit slušná dávka energie. Stačí zvolit nevinně vyhlížející česnekovou bagetou určenou k rozpečení a tučnější omáčku. 200 g kuřecí prsa ... 922 kJ 2 lžíce tatarské omáčky ... 335 kJ 300 g česneková bageta k rozpečení ... 3903 kJ 2 dcl bílého suchého vína ... 560 kJ ... s grilovaným hermelínem, kuřecími prsíčky, chlebem a dvojkou vína 4.824 kJ, tj. 57 % referenčního denního příjmu ženy a 48 % muže. Grilovaný hermelín je krásně tekutý a sníte ho, jak nic. Často ho lidi mají jako takový grilovací předkrm. A po něm následuje ještě masíčko. Jenže zrovna jeden 120 gramový hermelín má víc energie, než 200 gramů kuřecích prsou. 120 g hermelín ... 1597 kJ 1 krajíc (100 g) chleba Šumava ... 335 kJ 100 g kuřecí prsa ... 460 kJ 1 krajíc (100 g) chleba Šumava ... 1020 kJ lžíce tatarské omáčky ... 167 kJ 2 dcl bílého suchého vína ... 560 kJ ... s kuřecími stehny, kukuřičným klasem, chlebem a ciderem 5.494 kJ, tj. 65 % referenčního denního příjmu ženy a 55 % muže. Zase zdánlivě lehce vypadající menu. Jenže stehna jsou s kůží, která je tučná. A kukuřice aby byla dobrá, je zase potřená máslem. A jako tečka stačí Cider. 300 g kuřecí stehna s kůží ... 2349 kJ 250 g kukuřičný klas s máslem ... 1325kJ 1 krajíc (100 g) chleba Šumava ... 1020kJ 4 dcl Cider ... 800 kJ Jak je vidět, grilováním se dá lehce projíst k pár kilům navíc. Pokud to takhle děláte často a nekompenzujete pohybem. Grilovat jde přitom i tak, abyste nepřibrali. Stačí ubrat na množství tučného masa i příloh, místo toho přidat zeleninu a tatarku nebo majolku nahradit jogurtovým dipem. Pak si můžete s klidem dopřát i skleničku piva nebo vína. Pro názornost ještě jedno odlehčené menu: ... s kuřecími prsíčky, chlebem, zeleninou a dvojkou vína 2570 kJ, tj. 30 % referenčního denního příjmu ženy a 26 % muže. 150 g kuřecí prsa ... 690 kJ 1 krajíc (100 g) chleba Šumava ... 1020 kJ 200 g lilky, cuketa, rajčata ... 200kJ 2 dcl bílého suchého vína ... 560 kJ Marcela Avramopulu lektorka, koučka a výživová poradkyně http://marcelaavramopulu.cz

projít na článek

Grilování kotlet

Vynikající kotletu připravíte na grilu a může být s kostí nebo bez kosti. Před tepelnou úpravou grilováním je vhodné maso marinovat.

projít na článek

Hovězí steak

Základem úspěchu je kvalitní a dobře vyzrálé maso. Jak uvádí Wikipedie, steak je plátek masa ukrojený přes vlákna z většího kusu masa, obvykle hovězího nebo obecně červeného. Steaky se zpravidla upravují grilováním nebo pečením na pánvi. Jsou velmi rozšíř

projít na článek

Gril Weber

Jedná se o velmi kvalitní grily, které začal vyrábět Geord Stephen v roce 1952. Tyto grily se vyznačují nejen svou kvalitou, ale také dlouhou životností. Grily se skládají ze spodní části, ve které je zdroj tepla, a horní části, kterou tvoří poklop. Tato

projít na článek

Uzení v horkovzdušné troubě

Uzení v horkovzdušné troubě se zdá jako možná náhrada za klasickou domácí udírnu. Celodenní uzení masa v domácí udírně je typickým grilováním, ať už se jedná o uzené hrudí, vepřové maso, kuře, klobásu nebo další.Co když ale nemáte přístup k udírně, menším

projít na článek

Nádherná procházka po Praze

Praha je lákavou destinací pro spousty turistů. Někteří z nich navíc nelení a vytvářejí nádherná časosběrná videa, jakým je například i toto. Mírně retušované, avšak nádherně vyhlížející záběry, které je navíc možné hltat v HD kvalitě.

projít na článek