Jak jsem začal s kukuřicí – tortilly a nachos

Produkty z kukuřice mě zajímají už mnoho let, doteď jen jako konzumenta. Tím však nemám na mysli popcorn nebo bourbon, který je z větší části z kukuřice vyrobený taky. Jednou z mých oblíbených je mexická kuchyně, tortilly nebo třeba nachos. Tak jsem si je zkusil vytvořit. Jak to dopadlo? Kukuřice patří, společně s pšenicí a rýží, mezi nejpěstovanější plodiny na světě. Je potravou lidí i zvířat a dá se z ní připravit mnoho dobrot. Například kukuřičné placky – tortillas. Kukuřice neobsahuje lepek. To je její výhodou, ale zároveň nevýhodou. Mohou jí sice konzumovat celiaci, ale těsto z kukuřičné mouky špatně drží pohromadě, spíš vůbec. Aztékové kukuřici nixtamalizovali Už staří Aztékové používali metodu označenou záhadným termínem nixtamalizace. Vařili kukuřici s vápnem, čímž docílili její změkčení a oddělení slupky, zlepšení stravitelnosti i chuti, zvýšení nutriční hodnoty kukuřice a také usnadnění vstřebávání důležitého niacinu neboli vitamínu B3, kdysi známého jako PP – Pellagra Preventive factor. Evropané hladověli Když Evropané kukuřici přivezli a začali pěstovat, proces nixtamalizace neznali. Lidé, pro které byla kukuřice hlavním zdrojem potravy, kvůli tomu často trpěli podvýživou, nemocí zvanou pelagra, protože jejich organismus z kukuřice nedokázal všechny potřebné látky přijmout. Kukuřičná mouka na tortilly by měla být nixtamalizovaná, aby byly placky lépe stravitelnější. Díky této úpravě prý také těsto lépe drží u sebe. Ještě jsem to neměl možnost vyuzkoušet. Prozatím jsem nixtamalizovanou mouku v Česku nekoupil. Řešením asi bude pořídit kukuřičnou mouku dováženou z Mexika. Kukuřičné placky, tortilly – tortillas z kukuřičné mouky. Tortily i bez nixtamalizace? Dají se vytvořit tortilly i z „obyčejné“ nenixtamalizované kukuřičné mouky? Ano! Podívejte se na fotky. I když se zdá, že kukuřičné těsto se při jakékoliv manipulaci rozpadne, protože neobsahuje lepek, řešení existuje. Vyladil jsem si postup, aby se placky vyrobit daly. Použil jsem jemně mletou kukuřičnou bio mouku od českého výrobce. Mrkněte, jak to dopadlo. Tortilly – tortillas z kukuřičné mouky. Postup tvorby s moukou z kukuřice ještě ladím, nyní zkouším kukuřičné těsto fermentovat, což by mohlo být alternativou nixtamalizace. Až se to povede a dostanu se k nějakému rozumnému výsledku, sepíšu zase recept. Od tortillas k nachos Kukuřičné tortilly jsou výtečné třeba pro přípravu tacos – tradičního mexického jídla. Zatím ladím salsu a náplň. Ale placky z kukuřičné mouky se hodí ještě na něco. Na nachos! Nachos z kukuřičných tortill a pikantní dip. Nachos jsou malé kukuřičné trojúhelníčky, které si můžete namáčet v různých omáčkách, pikantních dipech. Nachos původně vznikly právě z tortill, ale o tom zase někdy příště. ¡Bueno provecho! The post Jak jsem začal s kukuřicí – tortilly a nachos appeared first on Zevsi.cz.

projít na článek

Doporučení pro kukuřici

Postupně bude přicházet vhodná doba pro aplikaci mimokořenové výživy v kukuřici. Jakousi hranicí je vyvinutý 4.list aideální je pak výška porostu 20-30 cm. Aplikace jsou pak možné ipozději až do insekticidního ošetření proti zavíječi. V nabídce máme hned

projít na článek

Jirka: psychogenní přejídání a sport

Nikdy jsem neměl s jídllem potíže, jako kluk jsem jedlo hodně a rád. Pak jsem začal na poměrně slušné úrovni dělat sport atletiku. V dospívání mi to hodně pomohlo, měl jsem koníček, dobrou fyzičku a dobrého trenéra. Pak jsem začal být dobrý a dostal nové

projít na článek

Aleš: Strach ze života a psychoterapie

Od dospívání jsem se bál nejvíc toho, že udělám v životě nějakou chybu, kterou už nepůjde vzít zpět. Projevovalo se to tak, že jsem byl velmi nerozhodný, bál jsem se změn a prošvihl tak pár dobrých příležitostí. Na psychoterapii jsem začal chodit až ve 2

projít na článek

Josef Staněk - Magický pražský hrad a Miloš Zeman

Byl jsem vysokoškolsky „vzdělán“ odborníky s typem myšlení Sisyfos. Moje překvapení po nástupu do praxe v roce 1963 spočívalo v tom, že jsem začal zjišťovat, že celá realita ne zcela běží podle „vědeckého světového názoru“. Odchylky se vyjevovaly jak při

projít na článek

Iva: Novoroční deprese

Je mi 35 let a na psychoterapii chodím od léta, tedy asi půl roku. Tehdy jsem vyhledala odbornou pomoc kvůli těžké životní situaci, rozešli jsme se s partnerem a byla jsem rozhádaná s rodiči. Najednou jsem měla pocit, že jsem úplně sama. Věřila jsem, že t

projít na článek