Jemista (plněné papriky)

Nedávno jsem po dlouhé době uvařil jedno ze svých nejoblíbenějších jídel, které jsem poté sdílel i na svém instagramu a byl jsem překvapený, kolik lidí se mi ozvalo se zájmem o recept. Se zděšením jsem zjistil, že jsem toto mé milované jídlo ještě nezapsal na blog a měl bych to tedy napravit. Jako malý kluk jsem jídával hlavně řecká jídla tzv. hotovky, které se připravovaly povětšinou v kastrolu ve větším množství, aby bylo jednoduché je kdykoliv naservírovat pro celou rodinu. Jemista (v překladu plněné) bylo právě jedno z těch jídel, která se u nás doma připravovalo velmi často. Plnilo se v podstatě kdeco, ale nejčastěji to byly hlavně papriky a v létě pak obří rajčata, lilky, cukety nebo cuketové květy. Základem byla vždy rýže, rajčata, bylinky a samozřejmě hektolitry olivového oleje. Když jsme v létě byli u jaji (řecky babička) na Krétě, tak nám připravila celý pekáč jemista, jak to umí jen a jen ona. Podělím se s vámi o stejný postup, abyste mohli ochutnat alespoň vzdálenou chuť tradiční krétské kuchyně. Jemista 8 velkých kapií (zelená, žlutá, červená) 4 hrsti basmati rýže 8 velkých zralých rajčat (zbavených ústí) 4 šalotky hrst hladkolisté petržele půl hrsti kopru sůl 2 dcl olivového oleje Do mixéru nebo robotu vložíme rajčata očištěná o ústí, šalotky, 1 dcl studené vody a vše rozmixujeme. Směs smícháme s rýží a najemno nakrájenou petrželkou a koprem, přidáme 1 dcl oleje, dvě špetky soli a společně promícháme.Měla by nám vzniknout spíše řidší směs, kterou budeme plnit papriky. U paprik odřízneme vrch se stopkou (nevyhazujeme) a očistíme vnitřek od semínek. Každou papriku naplníme do ¾ směsí s rýži a vložíme do pekáče. Do každé z paprik rozlijeme zbytek olivového oleje a přiklopíme odříznutou čepičkou se stopkou. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a pečeme přikryté po dobu 1 hodiny, dokud nám rýže nezměkne. PS: Já použil 1 litr olivového oleje, ale chápu, že někdo není tak posedlý olivovým olejem jako my z Jihu. (o: PS: Pokud nám zbyde nějaká směs, můžeme buď naplnit další papriky nebo, pokud si troufnete, tak třeba i větší rajčata. Ale jestli již v pekáči nemáte místo, směs můžete dát volně na dno, tak jako já. Co by to byl za článek bez písně na závěr. Dustin Tebbut a jeho nový singl White Water https://www.youtube.com/watch?v=SZxf1J4YW8U

projít na článek

Plněné papriky

V sezóně rajčat a paprik byl by hřích nevyužít recepty na plněné papriky. Papriky plněné mletým masem v rajské omáčce patří mezi oblíbenou domácí klasiku. Plněné papriky představují slavnostnější pokrm, než je pouhé lečo, které se v tomto období běžně při

projít na článek

Plněné ořechy s ořechovou náplní - recept

Plněné ořechy patří mezi oblíbené vánoční cukroví, jež chutná nejlépe s ořechovou náplní. Recept na ně je velmi jednoduchý a výsledek opravdu stojí za to.

projít na článek

Guláš na jedničku

750 g hovězího masa (krku) 5 středních cibuli 3 stroužky česneku 2 lžíce sádla 4 lžičky mleté sladké papriky 1 lžička kmínu 1/2 lžičky mletého pepře 1/4 lžičky ostré papriky 2 lžíce sádla vývar na podlití polohrubá mouka…

projít na článek

Ďábelské kotlety

Potřebujeme tyto suroviny: 4 vepřové kotlety 1 sklenice sterilované papriky 1 cibule 3 feferonky hořčice 250 ml bílého vína sůl pepř olej POSTUP: Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí. Prudce orestujeme. Na výpeku zesklov

projít na článek

Kapr pečený na víně a cibuli

Startují nám výlovy rybníků, tak proč si neudělat malou generálku na Vánoce s novým receptem. Pokud chcete zkusit připravit letošního vánočního kapra trochu jinak, vyzkoušejte ho pečeného na víně a cibuli. Suroviny: 4 porce kapra 200 ml suchého bílého vín

projít na článek