Jsme to, co jíme

Naše strava do velké míry ovlivňuje to, jak se cítíme i jak vypadáme. Proč vlastně to, co jíme, může ovlivnit celé naše prožívání a chování? Je to poměrně jednoduché. Se stravou do organismu přijímáme velké množství chemických molekul. Tyto molekuly mohou mít různé využití v našem organismu. Dobrým příkladem může být třeba glukóza, tedy cukr, který můžeme přijmout ve všech možných různých cukrovinkách. Jelikož jsme evolučně nastaveni na to, že to, co je sladké, je také vhodné pro náš organismus, aby měl dobré zásoby na horší časy, dochází po příjmu cukru k uvolnění dopaminu v oblasti hypotalamu. Tímto způsobem je zapnutý okruh odměny a my vnímáme aspoň po nějakou dobu po jídle příjemný a lahodný pocit. Jiným mechanismem je naopak to, že se v našich střevech nachází velká část našeho nervového systému, který je schopen produkovat mnoho působků, které také budou ovlivňovat to, jak se cítíme. Proto je také tak důležité přemýšlet nad tím, co do svého organismu vpravujeme. Samozřejmostí je to, že jídlo ovlivňuje i to, jak vypadáme. Asi všechny napadne, že pokud každodenně na oběd spořádáme půlkilový bůček s hranolky a následně jako poobědový zákusek si objednáme dva kousky dortu, nebudeme mít úplně štíhlou linii. Ale jídlo ovlivňuje náš vhled i jinak. Pokud si budeme dávat na své stravování pozor, je pravděpodobné, že se vysokého věku dožijeme s tělem, které věk zase tolik nepoznamená. Příkladem může být třeba kolagen. To je bílkovina, která se nachází v mezibuněčné hmotě a zajišťuje některé její vlastnosti. Jenže během stárnutí dochází k zastavení jeho produkce a od té doby se množství v kůži pouze snižuje. Pokud budeme přijímat kolagen v některých jeho stravitelných formách, třeba živý kolagen, může jej naše tělo znova použít a jeho množství tak aspoň částečně doplnit a nahradit. Článek Jsme to, co jíme se nejdříve objevil na Ecomont.

  • Web: Ecomont
  • Aktualizace: 5.10.2024
projít na článek

Jak jíst, abychom nemuseli hubnout

Často se stává, že se při hubnutí dostaví pravý opak. Naše hmotnost jde nahoru. Co s tím? Rady se stále opakují. Nepřehánět to s dietou, která je často příliš jednostranná a tělo trápí. V pohybu najít tu pravou míru, dávku. Zkrátka udržovat vše v rovnováz

projít na článek

Tiens Antilipidový čaj

Léto a čas dovolené je u mnohých z nás obdobím, kdy příliš neřešíme, co jíme či pijeme. Přece jenom, pokud jdeme k někomu na grilování, dáme si většinou maso (v lepším případě i se zeleninou) a zapijeme to vychlazeným pivem (vínem či jiným alkoholickým ná

projít na článek

Čtvrtek

Čtvrtek - stravování a výživa (práce s potravinou) V den Jupitera si připravujeme zdravé svačiny na příští dny - musli, křížaly apod. Dobroty z naší kuchyňky... víme, jak na to... třeba jak upéct chleba nebo bábovku, usmažit koblížky, utlouct m

projít na článek

Může se i špatná knížka či film stát hitem?

Nen frac34; dn frac12;m tajemstv m, frac34;e hlavn m c lem filmov ho a do men m ry i kni frac34;n ho pr myslu je vyd lat co nejv c pen z. To je ov em mo frac34;n jen tehdy, kdy frac34; si p ijdou div ci film shl dnout nebo ten i s

projít na článek

Nemáte alergii na lepek? Přesto může Vašemu tělu ublížit!

Co je lepek? Lepek neboli gluten je obilná bílkovina obsažená v pšenici, žitě, ječmenu a ovsu. Lepek se rozkládá ve střevě pomocí inzymů. Pokud ale jíme velké množství bílého pečiva (a jiných pokrmů z těchto obilovin - těstoviny, knedlíky apod.), může s

projít na článek