Součástí řešení má proto být mimo jiné i vývoj potravin obsahujících náhražky cukru. Umělá sladidla poskytují sladkou chuť a zároveň málo, nebo i žádné kalorie. Jsou ale zdravější? Existuje mnoho druhů v tisících různých produktech, včetně dietních jídel a nápojů. Podstata je nicméně u všech stejná, tedy vyvolat sladkou chuť místo cukru a zároveň neobsahovat velké množství kalorií. Některá sladidla, jako sacharin, sukralóza, acesulfam K nebo aspartam, jsou v malých dávkách velice sladké, čímž jsou ideální pro použití v nízkokalorických nealkoholických nápojích a žvýkačkách bez cukru. Jiná, jako sorbitol a xylitol, jsou mnohem vydatnější, jako skutečný cukr, takže jsou užitečná jako náhražky ve výrobcích, jako jsou například cukrovinky. Měli bychom je tedy používat? Pokud se na tuto otázku zeptáte odborníků, většina z nich vám řekne, že se jedná pouze o věc osobní volby. Omezení množství přijímaného cukru je rozhodně dobrou věcí, neboť napomáhá snížit riziko vzniku cukrovky, obezity a zubních kazů. Když uvážíme, že klasická plechovka s colou obsahuje devět kostek cukru, představuje dietní verze zásadní rozdíl. Zda je náhrada klasického cukru sladidlem opravdu zdravá však nelze tvrdit s naprostou jistotou. Konzumace nízkotučných a nízkokalorických produktů rozhodně není zárukou, že zůstanete fit a štíhlí. Umělá sladidla totiž nejsou náhradou zdravé výživy. Pokud jsou však umělá, znamená to, že jsou i nezdravá? Mnohá jsou syntetická, ale některá sladidla mohou být vyrobena z přirozeně se vyskytujících látek. Sladidla na bázi stévie jsou vyráběna z listů této rostliny. Syntetické tedy neznamená nezdravé. Podle britského zákona musí být potraviny nebo nápoje jasně označeny a na obalu musí být uvedeno, zda obsahují nízkokalorická sladidla, což spotřebitelům usnadňuje při nákupu jejich výběr. Článek Jsou sladidla zdravější než cukr? se nejdříve objevil na Ahmcr.
Základní klasickou surovinou pro pečení je dnes bílý rafinovaný cukr. Každý druhý recept na 500 g těsta jej obsahuje minimálně 100-125g! Během procesu trávení bílého cukru organismus spotřebovává vitamíny skupiny B a některé minerální látky (vápník, hoř
Agávový sirup patří mezi sladidla, která jsou často doporučována na místo běžného bílé cukru. Ačkoli je takové tvrzení pravdivé, stále existují určitá úskalí. Agáve je rostlinným rodem, který se přirozeně vyskytuje především v Mexiku. Některé jeho druh
projít na článekNěkdo to rád hořké, jiný sladké. To, že bílý rafinovaný cukr je sice levné, ale ne úplně zdravé sladidlo, je neustále probíráno předními dietologickými odborníky a prezentováno v článcích po celém světě. Často ale zmiňují pouze redukci množství jednoduchý
projít na článekPro zodpovědného rodiče docela oříšek. Jak ho rozlousknout? Mýtus číslo 1: Vyvíjející se dětský mozek potřebuje cukr. Cukr neškodí, pokud má dítě dostatek pohybu, kterým kalorie spálí. Pravda: Zdravá varianta cukru neexistuje. Bohužel je to tak. I zdrav
Cukr, to je název pro celosvětový problém, představte si, že byste ho vůbec neznali. Z toho by vyplívalo, že většina obyvatel by byla zdravá, bez problémů cukrovky, bez problémů pohybové soustavy, bez rakovin, plísní apod., ano za toto vše může cukr. P
projít na článek