Kakao vs karob a jejich zařazení do zdravého jídelníčku

Není kakao jako kakao Kakao je nedílnou součástí pečení. Věděli jste však, že i mezi kakaovými prášky existuje rozdíl? Ten spočívá především ve způsobu zpracování kakaových bobů. U kakaa rozlišujeme 2 druhy – pražené a nepražené. Pražené kakao Pražené kakao vzniká pražením kakaových bobů, v jehož důsledku dochází ke zničení některých živých enzymů. Navzdory pražení jsou v něm zachovány látky (teobromin, kofein), které stimulují nervový systém i antioxidanty (katechiny, antokyanidiny, proantokyanidiny) bránící srdce a kardiovaskulární systém. Nepražené kakao Nepražené kakao je vyráběno ze syrových kakaových bobů. Ty jsou za studena lisovány do podoby prášku nebo drtě. Lisováním kakao nepřichází o vyšší obsah enzymů, látky stimulující nervový systém, antioxidanty a minerální látky (železo, hořčík). Kakao vs karob Karob nebo také svatojánský chléb nepochází z kakaových bobů. Vyrábí se z jedlých plodů subtropického stromu rohovníku obecného (Ceratonia siliqua). Od kakaa se liší mimo jiné svým nutričním složením. Obsahuje více sacharidů, vlákniny, vápníku, méně tuku, železa a hořčíku. Karob na rozdíl od kakaa neobsahuje látky stimulující nervový systém. Díky vysokému obsahu taninů-tříslovin lze jeho občasnou konzumací v rozumné míře předejít průjmovým onemocněním. V karobu na rozdíl od kakaa nenajdete ani oxaláty-dikarboxylové kyseliny mající vliv na vznik ledvinových kamenů. Rozdíly v chuti Kakao od karobu bezpečně poznáte. Jak? Podle jejich charakteristické chuti. Zatímco kakaové prášky se od sebe příliš neliší, karob prozradí jeho sladká chuť. Ta je dána již zmíněným vyšším obsahem sacharidů. Kakao je zase oproti karobu více hořké. Jak by ne, vždyť je jím v podstatě prášková forma hořké čokolády. Karob a kakao ve zdravém jídelníčku Patří karob s kakaem do zdravého jídelníčku? Budete-li se držet pravidla „všeho s mírou“, nic vám nebrání ve zdravém mlsání. Oba produkty doporučujeme konzumovat v bio kvalitě.

projít na článek

Výběr potravin pro sestavení „zdravého talíře“

Zásadou zdravého stravování je používání základních, průmyslově nezpracovaných potravin v nejlepší dostupné kvalitě. Při jejich nákupu je potřeba číst etikety se složením potravin, eventuálně dát pozor na čerstvost a zralost. Vhodné potraviny Zelenina: As

projít na článek

Klíčení luštěnin: Proč s ním začít a jakým chybám se vyhnout

Nejsou luštěniny jako luštěniny. V čem se jednotlivé druhy liší? Především v podmínkách pěstování, způsobu a době sklizně. Některé naklíčíte, jiné klíčit nezkoušejte. Nutriční složení luštěnin Z luštěnin získáte významné množství kvalitních bílko

projít na článek

Jaké sacharidy zařadit do jídelníčku

Podíl sacharidů a tuků v jídelníčku je velmi individuální. Někdo velmi dobře zdravotně prospívá při vysoko-sacharidovém režimu s omezením tuků, jiný nedá dopustit na ketogenní režim s minimem sacharidů a vysokým příjmem tuků. Já osobně považuji za optimál

projít na článek

Tuky ve výživě

Mnoho lidí roli tuků ve vyváženém jídelníčku podceňuje. Přitom právě potraviny bohaté na tuky jsou největším zdrojem energie pro naše tělo. Jejich zastoupení ve stravě by mělo činit až 35 %, a to i z důvodu, že tuky jsou nositeli celé řady látek nezbytnýc

projít na článek

Českou Lípu trápí žáci s odlišným mateřským jazykem, pracuji na integračních pravidlech

Intenzivně a systematicky se snažím řešit problematiku vysokého počtu žáků s odlišným mateřským jazykem v České Lípě. V případě České Lípy se jedná zejména o děti mongolské národnosti, kde vznikají kromě mnohem větší jazykové bariéry i socio-kulturní odli

projít na článek