Mnoho lidí roli tuků ve vyváženém jídelníčku podceňuje. Přitom právě potraviny bohaté na tuky jsou největším zdrojem energie pro naše tělo. Jejich zastoupení ve stravě by mělo činit až 35 %, a to i z důvodu, že tuky jsou nositeli celé řady látek nezbytných pro správné fungování organismu. Jídlu také dodávají chuť a vůni nebo Pokračování textu Tuky ve výživě The post Tuky ve výživě appeared first on Jak přibrat na váze.
Tuky (lipidy) patří spolu s bílkovinami a sacharidy k základním makroživinám. Pro zdravého člověka by podíl tuku na celkovém energetickém příjmu měl tvořit cca 25-30 %, pro představu jde o 60-90 g tuku. Příjem tuku by neměl být nižší než 20 % energetickéh
Zelenina, dlouho považovaná za skromnou přísadu, se stává hlavním tahákem v kuchyni díky novým trendům v zdravé výživě a gastronomii...
projít na článekBílkoviny se běžně označují také jako proteiny. Spolu se sacharidy a tuky patří mezi základní makroživiny. Jsou podstatou všeho živého na naší planetě. Doplnit je můžete pouze stravou, tělo si je jinak neumí vyrobit a ani není schopné si je ukládat do rez
projít na článekSacharidy (cukry, uhlovodany) jsou pro nás, spolu s tuky, hlavním zdrojem energie. Potřebujeme je pro správné fungování centrálního nervového systému a pro udržování stálé hladiny cukru v krvi (glykémie). Ve formě jaterního a svalového glykogenu tvoří ene
Sacharidy jsou stejně jako tuky a bílkoviny nezbytnou složkou každého jídelníčku. Naše tělo bez jejich příjmu nemůže správně fungovat. Dělí se na jednoduché a komplexní. Ty jednoduché se rychle vstřebávají a slouží jako okamžitý zdroj energie. Naopak komp
projít na článek