Tuky ve výživě

Mnoho lidí roli tuků ve vyváženém jídelníčku podceňuje. Přitom právě potraviny bohaté na tuky jsou největším zdrojem energie pro naše tělo. Jejich zastoupení ve stravě by mělo činit až 35 %, a to i z důvodu, že tuky jsou nositeli celé řady látek nezbytných pro správné fungování organismu. Jídlu také dodávají chuť a vůni nebo Pokračování textu Tuky ve výživě The post Tuky ve výživě appeared first on Jak přibrat na váze.

projít na článek

Tuky

Tuky (lipidy) patří spolu s bílkovinami a sacharidy k základním makroživinám. Pro zdravého člověka by podíl tuku na celkovém energetickém příjmu měl tvořit cca 25-30 %, pro představu jde o 60-90 g tuku. Příjem tuku by neměl být nižší než 20 % energetickéh

projít na článek

Zelenina v kuchyni nové trendy ve zdravé výživě a gastronomii

Zelenina, dlouho považovaná za skromnou přísadu, se stává hlavním tahákem v kuchyni díky novým trendům v zdravé výživě a gastronomii...

projít na článek

Co to jsou bílkoviny

Bílkoviny se běžně označují také jako proteiny. Spolu se sacharidy a tuky patří mezi základní makroživiny. Jsou podstatou všeho živého na naší planetě. Doplnit je můžete pouze stravou, tělo si je jinak neumí vyrobit a ani není schopné si je ukládat do rez

projít na článek

Sacharidy

Sacharidy (cukry, uhlovodany) jsou pro nás, spolu s tuky, hlavním zdrojem energie. Potřebujeme je pro správné fungování centrálního nervového systému a pro udržování stálé hladiny cukru v krvi (glykémie). Ve formě jaterního a svalového glykogenu tvoří ene

projít na článek

Sacharidy ve stravě

Sacharidy jsou stejně jako tuky a bílkoviny nezbytnou složkou každého jídelníčku. Naše tělo bez jejich příjmu nemůže správně fungovat. Dělí se na jednoduché a komplexní. Ty jednoduché se rychle vstřebávají a slouží jako okamžitý zdroj energie. Naopak komp

projít na článek