Kávová sedlina má mnoho zajímavých vlastností a lze ji kreativně použít na různé způsoby. Většina z nás ji ovšem vyhodí do směsného odpadu, z něhož dále putuje na skládku, kde se stává významným zdrojem emisí CO2. Pojďme se podívat, jak s kávovou sedlinou můžeme naložit, aby se z odpadu stal poklad. Kávová sedlina v potravinářském průmyslu Podle statistik se ročně vypije po celém světě okolo 700 miliard šálků kávy, což z kávy dělá druhý nejvíce konzumovaný nápoj po čaji a druhou největší obchodní komoditu po ropě. Kávový průmysl proto dramaticky přispívá k celosvětové produkci odpadu. Odhaduje se, že 1 t zelené kávy vytvoří 650 kg kávové sedliny, a každý den tak vznikají tisíce tun této zbytkové hmoty. Naštěstí se objevují první zachránci „kávového odpadu“. A v duchu cirkulární ekonomiky můžete dokonce jednat i vy sami! Tip z Kokozy: Mezi nejznámější vedlejší produkty při zpracování kávy patří kromě sedliny kávová dužina a kávové slupky. Řadí se mezi ně ale také zrna nestandardní velikosti a tvaru, která se běžně nezpracovávají. Český projekt Křivozrnka nicméně dokazuje, že i z takovýchto zrn dokáží připravit lahodnou a kvalitní kávu. Káva a kávová sedlina jsou parťáci pro hezký život, Zdroj: Kokoza Jak na kávovou sedlinu podle Kokozy V Kokoze máme kafaře i čajaře, ale trendy ve využití kávové sedliny sledujeme všichni. Rádi se s vámi o ně podělíme. Jen upozorňujeme, že před použitím sedliny je důležité vědět, odkud káva pocházela. Pokud byla ošetřena pesticidy nebo jinými chemikáliemi, mohla by být nevhodná pro dané využití. Hnojivo: Kávová sedlina se může používat buď přímo ve formě mulče okolo rostlin, nebo se smíchat s půdou jako hnojivo bohaté na živiny. Dejte si ale pozor na její množství v substrátu! Příliš vysoká koncentrace by rostlinám mohla naopak uškodit. Kompostování: Kávová sedlina je skvělým materiálem pro kompostování. Pomáhá zlepšit strukturu půdy a podporuje růst mikroorganismů, které jsou pro kompostování důležité. Navíc je významným zdrojem organického dusíku. Například kompostárna Želivec sbírá téměř výhradně kávovou sedlinu a ještě lepší příklad naleznete v americkém Louisville, kde sedlinu kompostují samotní prodejci kávy. Na sedlině si také rády smlsnou žížaly ve vermikompostéru. Jak by také ne, „hipsterská kultura“ jim je blízká, jak jsme již psali v článku Jak kompostovat efektivněji s bokashi a vermikompostérem. Ochrana: Kofein má ve vysokých koncentracích přirozené pesticidní vlastnosti, a proto se uvádí, že pomůže odradit škůdce rostlin, jako jsou slimáci, mravenci a jiný hmyz. Tady ale chceme podotknout, že koncentrace kofeinu není v sedlině tak vysoká a z toho důvodu v Kokoze na slimáky doporučujeme raději měď. Mravenci sice sedlinu nemají rádi, ale také je úplně nevyžene. Spíše ji obchází, popř. odstraní z cesty. Babské rady tvrdí, že pokud sedlinu smícháte s pomerančovou a citronovou kůrou a rozsypete kolem keříků, odradíte od jejich ničení i větší zvířata, třeba kočky. A když rozetřete psovi kávovou sedlinu do mokré srsti a opláchnete ji, zbavíte ho blech a dodáte jeho kožichu lesk a sílu. Kočky z Kokozy ale rostliny neničí a psi se s představou kávy ve svém kožichu neztotožnili, takže nic z toho nemůžeme ani vyvrátit ani potvrdit. Designové předměty: Kávová sedlina se používá i v produktovém designu, nicméně výsledný produkt se často nedá označit za ekologický. A pokud je snad takto prezentován, může se jednat o tzv. Greenwashing vzhledem k nízkému množství sedliny ve výrobním materiálu a hojného použití chemických lepidel. Určitě ale takové produkty neodsuzujeme, ale o to více se zajímáme o jejich složení! Většina designových předmětů z kávy je tvořena vysokotlakým lisováním a přeměnou kávové směsi do polymerizovaných materiálů. Na trhu najdete kávové nádobí (třeba od Jany Potiron), květináče (Sanam Viseux), stínidla (crea-re), lampy (Fermin Benedi Bayer). Česká firma Plastia využívá kávovou sedlinu z kaváren zpracovanou speciální technologií k dobarvování nakličovacích misek, které prodáváme i na našem e-shopu. Microgreens plné vitamínů a minerálů lze jednoduše pěstovat i doma. Nakličovací misku s příměsí kávové sedliny vyrábí česká firma Plastia a koupit ji můžete na našem e-shopu. Do kávové sedliny se můžete obout Kave footwear, obléct (S.Café) nebo vnbsp;ní i spát (Ettitute). Kávová sedlina si našla své místo i v pohřebnictví – Studio Louise Knoppert z ní vyrábí rakve pro zvířátka. A za hodně jedinečný považujeme projekt tužek Fabula, které jsou celé z recyklovaných materiálů. Absorbent pachů: Díky své pórovité struktuře a vysokému podílu organické hmoty je kávová sedlina skvělým absorbentem pachů. Stačí ji dát do misky a umístit třeba na dno ledničky anebo zabalit do ponožky a vložit do propocených bot. Barviva: Přírodními hnědými odstíny můžete obarvit textil, papír nebo třeba mýdlo. Po smíchání s octem a převaření se používá na potisk triček. Tisknout z ní můžete i modely na 3D tiskárně a objevil se dokonce prototyp kávové tiskárny. Barvit můžete také květiny. Hortenzie pěstované v půdě s větším množstvím kávové sedliny vám díky nižšímu pH půdy krásně zmodrají. Substrát na houby: Na kávové sedlině můžete skvěle pěstovat například hlívu ústřičnou. Právě této vlastnosti využívá český projekt reKáva, který učí firmy sbírat sedlinu a z ní pěstovat houby v kbelíku. Mytí mastnoty a nečistot: Při tření kávové sedliny o mastný povrch dochází k adsorpci tuků a olejů. Zároveň sedlina slouží jako abrazivum – pohybem malých částic dochází k odstranění nečistot a mastnoty mechanickým způsobem. Vyzkoušet si to můžete například na nádobí, prý zvládne i připálený hrnec. Tyto vlastnosti lze využít i pro čištění odtoku z dřezu. Stačí udělat druhý kávová nálev, tedy do odtoku nasypat sedlinu a zalít vroucí vodou. Ve Švédsku se dokonce nachází několik cyklo-kaváren, které sedlinu využívají na umytí rukou po opravě kol. V Kokoze jsem to hned nelenili vyzkoušet, nicméně poměrně neúspěšně. Asi se holt budeme muset vypravit do Švédska a zjistit přesný recept. Kosmetika: V kosmetickém průmyslu se kávová sedlina využívá pro své exfoliační vlastnosti a stimulaci růstu vlasů. Pomůže také v boji proti celulitidě, s kruhy pod očima a napuchlými očními víčky. Přidává se do tělových a obličejových peelingů, masek, šamponů a mýdel, aby odstranila odumřelé buňky a dodala pokožce jemnost. Jestliže na internetu trochu zapátráte, najdete spoustu receptů jak na domácí kávovou kosmetiku. Destilace: Je libo gin, vodku nebo kávový likér? Kávová sedlina vám vypálí rybník… teda alkohol. Pečení a vaření: Z kávové sedliny upečete kde co. Využijete ji na vánočního cukroví, sušenky ke kávě či do panna cotty. Poslouží i k zjemnění masa. Věštění: Snad proto, že je té kávové sedliny tolik, je kafomantika (ano, opravdu to má svůj název) jedním z nejoblíbenějších způsobů předvídání budoucnosti. Z kávové sedliny můžeme věštit budoucnost udržitelného cyklu jídla, nebo ji do něj rovnou zapojit. Zdroj: Kokoza Biopaliva: Z kávové sedliny lze pyrolýzou získat bioolej, který lze použít jako palivo. Vyrábět je možné i bionaftu, tento proces je však z pohledu celého životního cyklu nejhorší. Nebo se můžete inspirovat firmou Bio-Bean, ta ze sedliny vyrábí pelety pro topení. Výroba papíru: Kávový papír? Existuje. Na výrobu se používají slupky, listky a malá zrnka, která zbyla při průmyslovém zpracování, a tento bioodpad tvoří až ⅔ papírových vláken. Renovace: Sedlinová pasta pomůže zrenovovat starý dřevěný nábytek. V zimě místo soli: Pokud vám v zimě zamrzne chodník, zkuste místo soli a písku kávovou sedlinu. Díky vysokému obsahu dusíku a hrubé struktuře by měla led rozpustit. Krmivo: Použití kávové sedliny jako krmiva je vzhledem k vysokému obsahu bílkovin (14 %) vhodné po její detoxifikaci například bioremediací. Japonský Starbucks z takové sedliny vyrábí krmivo pro krávy, od kterých bere mléko. Skladování methanu: V posledních letech se také zkoumá použití aktivního uhlí získaného z kávové sedliny pro stabilní skladování metanu. Ten má ve své čisté formě potenciál být čistým zdrojem paliva pro vozidla. A to je vše, co jsme vám o kávové sedlině pro dnešek chtěli sdělit. Pokud jste dočetli až sem a přemýšlíte, kde začít, máme odpověď: Od toho, co je vám nejbližší. Připravujete si doma skvělou kávu a kávovou sedlinu házíte do odpadu? Stačí se jen zamyslet, jestli by víc nechutnala nějakému vašemu zelenému nájemníkovi. Květináč také můžete, jak již víte, ochránit před přílišným zájmem vaší kočky. Rozhodně stojí za to si rady vyzkoušet, na chvilku vypnout hlavu a udělat něco vlastníma rukama a sledovat výsledky. Třeba sebe nakonec překvapíte a pomalu si do svého života přivedete s zajímavého koníčka. Tento článek vznikl díky finanční podpoře Magistrátu hlavního městy Prahy. Děkujeme. Kam dál? Kávová sedlina se hodí i do kompostéru: Koukněte co pro vás máme Kompostovací toaleta: Co to je a proč ji potřebujete Malmö, municipalita, která aktivně podporuje městské zemědělství
Šťavnaté a zdravé plody z vlastní zahrádky, to je to, oč tu běží. K tomu, abychom sklízeli bohatou úrodu, je hnojení nezbytné. Ale jde to i bez chemie! Pokud nejste příznivcem chemického hnojení, nabízíme vám osvědčené návody na výrobu domácího hnojiva. Z
projít na článekChodidla hrají zásadní roli v lidském životě. Průměrný člověk ujde během svého života přes 40 000 kilometrů, přičemž ne vždy s opravdovou lehkostí. Dle čínské medicíny se v chodidlech usazují škodliviny, které jako sedlina kávy klesly dolů. Je škoda, že s
projít na článekPomalu ale jistě se blíží prosinec. Pro děti to znamená období velkého těšení na Vánoce, stromeček a dárky. Máme pro vás 5+1 tipů na adventní kalendáře, se kterými jim čekání rychleji uteče. 1. Sladká klasika Adventní kalendář s malými čokoládkami seženet
projít na článekZákladem zdravé pokožky jsou peelingy. A jejich domácí výroba je někdy opravdu jednoduchá. Zkuste si třeba připravit vynikající peeling z kávy. Kofein obsažený v kávě doslova probudí vaši pokožku. Vůně kávy vás také příjemně naladí. Kávová zrnka obsahují
projít na článekNa světě existuje více než 60 druhů kávy, ale jen tři druhy jsou určeny pro světovou produkci. Mezi ty nejznámější patří káva arabica a káva robusta. Kávová zrna rostou na stomě pěstovaném ve vlhkém tropickém pásmu. Arabica je káva výboné chuti, aromatick
projít na článek