Čím dál víc lidí nejí lepek. Co je na tom tak skvělého? Zdenka Tomis 27. 3. 2015 Co se týče hubnutí a zdravého životního stylu, celebrity občas vymyslí nějakou šílenost, kterou pak po nich vyzkouší ještě pár fanoušků a za chvíli je ticho po pěšině, protože to buď nefunguje, nebo je to jednoduše moc šílené. To ovšem neplatí o tom, když přestaly jíst lepek. Ještě před pár lety se lepku vyhýbal jen ten, kdo vyloženě musel, tedy člověk nemocný celiakií či trpící alergií. O něco později ho zkusily ze své stravy vynechat světové hvězdy jako Gwyneth Paltrow, Victoria Beckham, Miranda Kerr nebo třeba Ryan Gosling. Z trendu se stal fenomén Pak se trendu chytily i lokální celebrity. Dokonce i v našem nedávném rozhovoru prozradila Adela Banášová, že přestala jíst lepek. A dnes máte možná i vy kolem sebe už několik lidí, kteří se této látky dobrovolně vzdali, a nemohou si to vynachválit. Co je na tom podle nich tak skvělé? Většina z nich díky tomu zhubla a postavu si s takovou stravou celkem snadno udržuje. Spousta z nich říká, že se celkově cítí lépe, zlepšily se některé zdravotní problémy, kromě toho také mají lepší pleť, zbavili se nadýmání, nafouklého břicha a necítí se tolik unavení. Co to obnáší? Lepek, nebo také gluten, je bílkovina obsažená v obilí, především v pšenici, žitu a ječmeni. To znamená, že pokud byste na tento typ stravy chtěli najet, musíte vynechat klasické pečivo, zapomenout na voňavé bílé rohlíky i oblíbenou šumavu, stejně jako na koláče a buchty od babičky. Nemohli byste některé uzeniny, těstoviny a další přílohy, sladkosti a také alkohol, ale i některé jogurty, müsli a kukuřičné lupínky, anebo třeba kečup a hořčici. Na druhou stranu právě díky tomu, jak je bezlepková strava oblíbená i u běžných zákazníků, vyrábí se čím dál více běžných potravin, ovšem bez obsahu lepku. Navíc s nařízením, že veškeré jídelní lístky v restauracích musí už i u nás obsahovat seznam všech alergenů, je dodržování bezlepkové stravy čím dál pohodlnější. Pečivo není, co bývalo Právě lepek může za to, že se těsto, z něhož se dělá veškeré pečivo, tak pěkně lepí a je pružné. Tady by se možná chtělo namítnout, proč bychom najednou měli přestat jíst pečivo, když ho naši předci jedli zcela běžně a nic se jim nestalo. To je samozřejmě pravda, a i tehdejší pečivo obsahovalo lepek, jenže mnohem méně a navíc se tehdy pšenice zpracovávala úplně jiným způsobem než dnes. Při současném mletí se oddělí jednotlivé části zrna, tedy klíček a slupka, a zůstane čistá bílá mouka s vysokým obsahem lepku. Poznámka PureTaste: Podle vyjádření agronomů se navíc za posledních 30 let šlechtěním několikanásobně zvýšil obsah lepku v obilovinách. Problém je v množství Další problém může být v tom, že potravin s lepkem jíme až příliš. Zatímco kdysi si dali jeden krajíc chleba denně, případně druhý ještě k večeři, dnes si dáme rohlík k snídani, koláč ke svačině, těstoviny k obědu, a po obědě ještě dort jako dezert. Jinými slovy, problém nemusí být ani tak v lepku samotném, jako v tom množství, které do sebe pravidelně dostáváme. Pokud se tedy rozhodnete poslouchat lékaře, kteří někdy tvrdí, že bezlepková strava je pro zdravého člověka zbytečná, můžete zkusit lepek třeba jen omezit, ne úplně vyloučit. Alespoň nebudete muset hlídat, zda máte dostatek vlákniny, vitamínů a některých minerálních látek. Zároveň mějte na paměti, že na každý organismus a zažívací systém platí něco jiného, takže se opravdu může stát, že zavedení bezlepkového jídelníčku se s vámi téměř nic nestane, i když shození pár kilogramů se pravděpodobně neubráníte. Najděte si tedy takový životní styl, který vám vyhovuje, a pokud to bude ten bez lepku, není proč se mu bránit. Podle lékařů samotný lepek sice neškodí, ale zároveň vlastně není jasné, v čem by byl našemu tělu prospěšný. Zároveň existuje několik studií, které dokazují, že lepek škodí nejen osobám s prokázanou celiakií a alergií. Jejich trávicí ústrojí ho může špatně vstřebávat, a proto třeba máte neustále nafouklé nebo bolavé břicho, i když jste jinak úplně zdraví. Za vyzkoušení to tedy rozhodně stojí. Zdroj: https://zena.aktualne.cz/krasa/cim-dal-vic-lidi-neji-lepek-co-je-na-tom-tak-skveleho/r~i:article:806742/
Zhubnout je těžké. Bez ohledu na to, jakým způsobem jdete na to - dieta, cvičení, (nebo v ideálním případě) kombinace obou - dosažení jakékoliv váhy. Ale podle registrovaného dietologa Audra Wilson, RD, LD, bariatrického dietologa na Severozápadní medicín
projít na článekKukuřice je svým složením přirozeně bezlepková a splňuje tak zásady dietních opatření takto nemocných. Díky množství sacharidů, vlákniny, bílkovin a nenasycených mastných kyselin je kukuřice vhodnou potravinou rovněž pro děti. Látky obsažené v kukuřici po
projít na článekMyslíte si, že když chcete podstoupit hubnutí, že budete muset hladovět? Je to velký omyl a mýtus, jelikož dnes lze dosáhnout ideální hmotnosti mnohem jednoduššími a kvalitnějšími cestami. abimansoor / Pixabay Nejprve se podívejme na to, proč vlastně hlad
Zrna nejdůležitější obiloviny světa jsou hubnoucím zázrakem: minimum kalorií, hodně vitaminů a kila jdou rychle dolů. Jako příloha k masu nebo rybám je rýže oblíbená už dávno. Teď se navíc []
projít na článekFarmáŠskĂ˝ šroub s podloĹľkou EPDM pro spojovánĂ a k uchycenĂ plechovĂ˝ch krytin do dĹ eva. NenĂ nutnĂ pĹ edvrtávat a následnÄ lakovat.
projít na článek