Kyselina L-askorbova Vitamín C

Kyselina L Askorbová, čiže vitamin C Kyselina L askorbová patrí do skupiny organických kyselín s antioxidačnými vlastnosťami. Ide o kryštalickú látku vyskytujúcu sa vo forme bieleho alebo jemne žltého prášku, známu aj pod názvom vitamín C. Pôvod názvoslovia: spojením predpony –a a slova scorbuticus , pričom nedostatok molekuly –a v ľudskom tele môže viesť ku chorobe zvanej skorbut. Kyselinu askorbovú možno zaradiť medzi deriváty cukru; je spojením γ-lakton kyseliny 2 oxo-L-gulonovej a molekuly hydroxilovej skupiny v enol-usporiadaní. Zároveň je jedným z izomérov kyseliny askorbovej. Je ľahko rozpustná vo vode. Skorbut, choroba zachytená už v XVI. storočí, je neduh spôsobený nedostatkom vitamínu C- v potrave. Zároveň ide o jednu z najstarších chorôb spôsobenú nedostatkom. V období vojen a hladomoru napáchala táto nemoc značné škody predovšetkým u námorníkov. Nazývali ju aj „mor námorníkov.” Podaktorí námorníci po čase dospeli k poznaniu, že jedálniček obohatený o ovocie pomáha predchádzať skorbutu. Až v roku 1912 pri výskume realizovanom na morčatách vedci prišli na to, že chorobu skutočne spôsobuje nedostatok istej látky v organizme. Túto látku nazvali v roku 1920 vitamínom C-. Ide napríklad o silný antioxidant, mimoriadne dôležitý pre zdravie. Istý Walter Haworth získal v roku 1937 Nobelovu cenu za chémiu za zásluhy presného vymedzenia štruktúry kyseliny askorbovej. Kyselina L- askorbová sa nachádza tak v organizme živočíchov, ako aj rastlín. Obsah kyseliny askorbovej je v podaktorých rastlinách mimoriadne vysoký. Napríklad sto gramov šípok obsahuje približne 400 mg, ihličie 200, petržlenová vňať 185, červená paprika 180, zelená paprika 125, kapusta 87, marhuľa 50, citrón 45, zemiaky 24 mg kyseliny askorbovej. Kyselina L askorbová sa nachádza tak v tele živočíchov, ako aj rastlín. Obsah kyseliny askorbovej je v niektorých rastlinách obzvlášť vysoký. The post Kyselina L-askorbova | Vitamín C appeared first on NaturalSwiss® SK.

projít na článek

Moruše bílá - morus alba

Moruše je superpotravinou ceněnou již za císaře Svaté říše římské, Karla Velikého. Je bohatá na vitamín C, železo, vápník, bílkoviny a vlákninu. Také je zdrojem resveratrolu - látky s antioxidačními a antibakteriálními účinky, která chrání srdce, posiluje

projít na článek

Zvětšení rtů kyselinou hyaluronovou zajistí plnější a krásnější rty

Pokud patříte mezi ženy, které nejsou spokojeny se svými rty, možná už jste o výplni rtů za pomoci kyseliny hyaluronové uvažovaly. Víte však, jak modelace rtů probíhá, pro koho je zvětšení rtů kyselinou hyaluronovou vhodné a další důležité věci? Pokud ne,

projít na článek

Vláknina

Vlákninou se označuje část stravy, která není rozkládána enzymy trávicího ústrojí člověka. Prochází tak (s výjimkou části rozpustné vlákniny) v nezměněné formě tenkým střevem a může být fermentována teprve účinkem enzymů mikroflóry tlustého střeva za vzni

projít na článek

Zdroje a funkce vitamínů

VITAMIN ZDROJE FUNKCE A (RETINOL) Máslo, tučné mléčné výrobky, vejce, játra, rybí tuk, roztíratelné jedlé tuky Podpora očního barviva, podpora imunitního systému, stavba a podpora epitelu (kůže

projít na článek

Topinambur

Topinambur - Heliánthus tuberosus - Obsahuje škrob z kterého se uvolní až 96% ovocného cukru, z něhož může lidský organismus zužitkovat 30-80 g denně. Kromě toho obsahuje více vlákniny než brambory. Tím tlumí vstřebávání uhlohydrátů ve střevech, zvyšuje p

projít na článek