Poradna výživy

Poradna výživy ve zdraví a nemoci Vám pomůže zredukovat případnou nadváhu, ale také Vám poradí se změnami v jídelníčku v důsledku nemocí (diabetes, vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu, celiakie, aj). Věnujeme se také poradenství při potížích s kojením a odvykáním kouření.

projít na web

Používání laktační pomůcky

Laktační pomůcka je zařízení umožňující kojící matce dokrmovat dítě odstříkaným mateřským mlékem, umělým mlékem, glukózou s přídavkem kolostra nebo glukózou, aniž by musela používat dudlík. Časné používání umělých náhrad prsu může způsobit "zmatení lahví"

projít na článek

Zdravě a aktivně v srdci Moravského krasu

1800,- Kč za 3 dny a 2 dvě noci s polopenzí v srdci Moravského krasu. Seznamte se s novými trendy ve výživě, zjistěte svou fyzickou kondici, vyzkoušejte přípravu jídel z neobvyklých surovin a poznejte přírodu Moravského krasu. To vše a mnohem více v unik

projít na článek

Historie diabetu a objev inzulinu

Diabetes je dnes závažným zdravotně-sociálním problémem všech vyspělých společností. Závažnost diabetu je umocněna především jeho komplikacemi jako jsou srdečně cévní onemocnění, nervové komplikace, ledvinné a další, které jsou příčinou vysoké nemocnosti

projít na článek

Vysoký krevní tlak

Vysoký krevní tlak je nejčastější nemocí srdečně-cévního systému. V České republice hypertenze postihuje 15-20% populace, ve věkové skupině nad 60 let je postiženo 30-40% populace. Vysoký krevní tlak často nepůsobí nemocné osobě žádné obtíže, jeho důsle

projít na článek

Diabetes těhotných

Tento typ cukrovky se manifestuje nejčastěji ve druhé polovině těhotenství, většinou u žen které mají značný přírůstek hmotnosti. Sledováním žen s tímto typem diabetu se zjistilo, že u jedné třetiny se diabetes 2. typu objeví znovu po skončení těhote

projít na článek

Prevence, diagnostika a screening diabetu

ANO, cukrovce lze předcházet! V celém odborném světě je neoddiskutovatelné, že prevence diabetu je mnohem levnější a lepší než jeho následná léčba. JAK? Rozhodně bychom diabetes neměli podceňovat a s jeho prevencí bychom měli začít již u naši

projít na článek

Vláknina

Vlákninou se označuje část stravy, která není rozkládána enzymy trávicího ústrojí člověka. Prochází tak (s výjimkou části rozpustné vlákniny) v nezměněné formě tenkým střevem a může být fermentována teprve účinkem enzymů mikroflóry tlustého střeva za vzni

projít na článek

Sacharidy

Sacharidy představují další základní složku stravy. Vznikají v přírodě v buňkách fotoautotrofních organizmů tzv. fotosyntézou. Jejich zdroji v potravě jsou kromě mléka potraviny rostlinného původu. Tvoří velkou skupinu chemických látek, jejichž základ tvo

projít na článek

Zdroje a funkce vitamínů

VITAMIN ZDROJE FUNKCE A (RETINOL) Máslo, tučné mléčné výrobky, vejce, játra, rybí tuk, roztíratelné jedlé tuky Podpora očního barviva, podpora imunitního systému, stavba a podpora epitelu (kůže

projít na článek

Vitaminy

Vitaminy jsou organické látky neenergetické povahy, které organizmus potřebuje, ale neumí je sám syntetizovat vůbec, nebo jen nedostatečně, a proto musí být přijímány v potravě (s výjimkou vitaminu D). Vitaminy se vyskytují v malých koncentracích praktick

projít na článek

Pitný režim

V případě nedostatečného příjmu tekutin se dostavuje pocit žízně, který je vyvolán stimulací mozkových center (hypothalamus) při vyšší osmolalitě (zahuštění) tekutin. U starších osob a malých dětí není tento pocit natolik silný, aby byly tekutiny přijímán

projít na článek

Voda

Voda nepatří mezi živiny, ale její přívod a správné udržování vodní rovnováhy v organizmu je nezbytné. Voda tvoří největší část lidského těla, 50-75%, v nepřímé závislosti na zastoupení tělesného tuku, větší množství vody v těle mají muži, menší množství

projít na článek

Ateroskleróza

Ateroskleróza je příčinou závažných onemocnění srdce a cév, která patří mezi nejčastější příčiny úmrtí ve vyspělých zemích. Nejzávažnější z nich je infarkt myokardu a cévní mozková příhoda (mozková mrtvice). Tato porucha je charakterizována degenerativn

projít na článek

Označování biopotravin

Každá biopotravina musí být označena grafickým znakem BIO s nápisem “Produkt ekologického zemědělství“ (Obr.č.1). Takto označená potravina musí byt vyprodukovaná podle Zákona o ekologickém zemědělství, a také musí byt ověřena jednou z nezávislých kontroln

projít na článek

Kojení vs. umělá mléčná výživa

Umělá mléčná výživa jistě jste se již setkali s billboardy, reklamami nebo vzorky. Je tato výživa tak ideální a bezpečná, jak se nám snaží její výrobci vnutit? Nebo je bychom ji měli pokládat za léčivo, které může pomoci, ale také ublížit? Kojení je n

projít na článek