Lucuma je ovoce, které je dnes často řazeno mezi superpotraviny. Mletý prášek můžete kupříkladu využít jako zdravé sladidlo, jež představuje výtečnou alternativu cukru. Výskyt: strom s názvem Pouteria lucuma původně pochází z Jižní Ameriky a v této oblasti je i velmi dlouho pěstován, a to především v Peru a Ekvádoru. Popis a účinné látky: Pouteria lucuma je stále zelený strom z čeledi zapotovitých, jenž může dorůstat do výšky až 20 m. Má šedavě hnědou kůru a listy jsou jednoduché, vejčité až kopinaté. Květy mají bílou či nazelenalou barvu a plodem je ovoce, jehož dužina je sytě žlutá. Obsahuje přitom mnoho účinných látek, mezi kterými můžeme jmenovat vitamíny (A, B nebo C), minerály (draslík, vápník či železo), nenasycené mastné kyseliny nebo vlákninu. Užitečné části: využívány jsou především plody. Léčivé účinky lucumy Lucuma je v současné době řazena mezi tzv. superpotraviny, protože člověku může pomoci s mnoha neduhy. Často jsou např. zmiňovány její antioxidační vlastnosti, takže chrání organismus proti aktivitě volných radikálů. Kladný vliv má rovněž na kardiovaskulární soustavu, když pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, pozitivně působí na srdeční činnost a prospívá i cévám. Lucuma může podporovat funkci mozku a nervového systému. Kladně působí rovněž na trávení, protože má vliv na metabolismus. Jedná se rovněž o zdroj energie a působí proti únavě. Hovoří se o ní rovněž v souvislosti s lepší imunitou a na lidské tělo působí i zevně, neboť může mít pozitivní vliv na kvalitu pokožky a hodí se rovněž k lepšímu hojení drobných poranění. Využití v kuchyni Lucuma je v Jižní Americe používána při přípravě dortů, dezertů, kaší anebo ovocných koktejlů. V českých obchodech nicméně toto ovoce čerstvé s největší pravděpodobností neseženete. Pořídit si ovšem můžete mletý prášek, který má jasně žlutou barvu. Ten lze využít jako zdravé sladidlo, neboť disponuje jemně nasládlou chutí. Uplatnění pro něj můžete nalézt ve smoothie, koktejlech, ale také při přípravě sladkých pokrmů. Máte-li rádi sladké a zároveň chcete žít zdravě, můžete si připravit zdravé a svěží smoothie. Nejprve dejte zmrazit jeden banán. Následně jej dejte do nádoby, a to společně se 3 lžičkami prášku z lucumy, 1 šálkem kokosového mléka, 3 datlemi, 1 lžičkou skořice a dření ze čtvrtiny vanilkové lusku. Obsah rozmixujte do hladka a pak už můžete podávat, a to ozdobené čerstvě nakrájeným ovocem. Nápoj chutná dětem i dospělým. Pěstování Pouteria lucuma pochází z Jižní Ameriky, kde se dodnes také hojně pěstuje. To ovšem platí i pro další tropické a subtropické oblasti. Tento strom se rozmnožuje semeny a samozřejmě mu nejvíce vyhovuje teplé počasí. Na druhou stranu snese i nižší teploty. Podstatné je ovšem slunné stanoviště, protože světelné záření k růstu nezbytně potřebuje. Strom přežije sucha, vyhovuje mu však častější závlaha.
Javorový sirup je v severní Americe široce používán jako poleva na palačinky, vafle, a francouzské toasty. Může být rovněž použit jako sladidlo pro müsli, obilné a rýžové kaše, dorty, koláče, pečivo, čaj a kávu. Javorový sirup může být také použit jako n
projít na článekPřírodní sladidlo vyrobené pouze z datlí bez přidaného cukru. Má výraznou chuť s karamelovými a medovými tóny a výrazné datlové aroma. Je to výborný doplněk, kterým si můžete zdravě osladit naše ořechové pasty. Příspěvek Datlový sirup pochází z Lepé e-sho
Někdo to rád hořké, jiný sladké. To, že bílý rafinovaný cukr je sice levné, ale ne úplně zdravé sladidlo, je neustále probíráno předními dietologickými odborníky a prezentováno v článcích po celém světě. Často ale zmiňují pouze redukci množství jednoduchý
projít na článekKumquat, často známý jako fortunella, je malé exotické ovoce původem z Číny, které si získalo popularitu díky své výrazné chuti, od sladkosti přes kyselost až po jemně hořký závěr. Tento exotický plod, patřící do rodiny citrusových plodů je často považová
projít na článekOvocné směsi, kousky ovoce, čerstvé i sušené ovoce zalité horkou vodou. Nápoje, které vás pohladí po duši, zahřejí vás, a po vychlazení krásně osvěží. To jsou ovocné čaje. Mnoho lidí si myslí, že opravdu zdravé jsou bylinkové čaje, černé čaje nebo zelené