Masny a jatka.

Víte, jak to chodí v masnách nebo na samotných jatkách. Pro někoho je to běžný pracovní den, když pracuje každý den s masem, ale pro jiné je to kouzelná vesnice, kde se zpracovává všechno maso, které je nabízené v obchodech a v masnách. Jak to tam probíhá je neznámo spoustě lidem. Jen tak vás nepustí mezi svou výrobu, abyste se mohli kouknout, jak to chodí a jak se maso bourá a porcuje. Jak se s ním zachází a jestli jsou dodržovány všechny hygienické podmínky, které by se zacházením s masem měli fungovat. Každý si to udělá podle svého, ale dodržování pravidel je důležité, jinak vám hygiena vezme všechny oprávnění a zavřou vás. Hlavně, když se jedná o maso a potraviny, jsou kladeny daleko striktní podmínky než kdekoliv jinde. Na jatkách pracuje hned několik řezníků, nechodí to jako kdysi, kdy byl na svou prodejnu jeden řezník a dokázal zajistit vše potřebné. Ne v dnešní době je hned několik řezníků na jednom místě. Jedná se o velký prostoj, který je zajištěn a vybaven i několika chladícími a mrazícími místnostmi. Bez těch by to rozhodně nešlo. V jedné velké místnosti jsou pak řeznické stoly a spousta plastových přepravních beden, bez kterých by se řezníci rozhodně neobešli. Kam jinam by ukládali maso a chystali na rozvoz do obchodů a menších masen. Takové plastové přepravky na maso jsou nesmírným pomocníkem, bez kterých by to nešlo. V něčem se maso musí uskladňovat a plastové bedny jsou k tomu ideální. Jsou lehce omyvatelné, když se v nich drží krev z masa nebo masný povlak. Stejně tak dobře zabrání aby se do plastu něco nasálo nebo vyteklo ven. Maso se bourá pomocí strojových pil, ale i práce sekery v rukou řezníka je velmi důležitá. Musí vědět, co dělají, jinak by to nešlo. Když ovšem děláte totožnou práci každý den, určitě to máte už v rukou. To je k malému přiblížení. Jatka řezníci jsou machři ve svém oboru a proto je tak pohodlné jít do obchodu a koupit si krásný kus čerstvého masa, který je už naporcovaný. Článek Masny a jatka. se nejdříve objevil na Eleste.

  • Web: Eleste
  • Aktualizace: 18.5.2024
projít na článek

Závazek o ukončení prodeje rychlokuřat od r. 2026

Skupina prodejen TREFA se zavázuje ukončit od roku 2026 prodej rychlokuřat. Zavazujeme se, že od roku 2026 budeme od našich dodavatelů požadovat, aby splňovali tyto standardy pro 100 % jejich (čerstvých, mražených a zpracovaných) kuřecích produktů dodáv

projít na článek

Chce to používat přepravky

Pamatuji ještě dobu a situaci, kdy se u nás na vesnici porážela zvířata na dvorku v těsném sousedství místní masny. Byla tam dovezena například kráva, kterou tam řezník porazil, naporcoval a pak hned vedle v obchodě prodával. Je to už dávno, byl jsem ješt

projít na článek

Maso a lidé, kteří ho jedě.

Když se řekne maso, může se jednat o spousty druhů, které můžete ochutnat nebo si koupit a doma zpracovat. Každý má rád trochu něco jiného ale mezi ty nejběžnější a nejvíce kupované a dostupné jsou vepřové maso a maso kuřecí. Přece jenom, když vlezete do

projít na článek

Vánoční utrpení očima fotografky Havlové

Z ulic ve městech všichni víme, jak vypadá zabíjení kaprů. Stejně tak známe sádky s kapry, krev stékající z popravčích stolů a řady lidí čekajících na smrt. Co ale většina z nás už neví, je to jak vypadá samotný výlov. Proto jsem se na vlastní kůži vydala

projít na článek