MÁTE PO JÍDLE CHUŤ NA SLADKÉ?

Chuť na sladké po jídle řeší každý den velké množství lidí. Někdo prostě proto, že je to takový malý rituál a „závislost“. Dát si po obědě kafíčko a dort je určitá pohoda. Někdy tato chuť ale nemusí pramenit pouze ze zvyku. Podle ájurvédy by se sladkou chutí nemělo nikdy končit. Důvodem je, že v ústech se vytváří živné prostředí pro bakterie a zároveň aktivuje štítnou žlázu. Končit by se mělo svíravou (salát, zelený čaj) či neutrální chutí (například rýže). Naopak ájurvéda sladkou chutí doporučuje začínat. Nicméně naše jídlo by mělo ideálně obsahovat všechny chutě, pak totiž nebude docházet k tomu, že vás budou přemáhat velké touhy po sladkém. Jaké další důvody mohou touhu po sladkém vyvolat? • únava po jídle – kdy si tělo říká o sladké, aby mělo energii. Důvodem je příliš těžké jídlo, které musíme trávit, což tělo zatěžuje a my cítíme, že bychom usnuli. Toto můžete zlepšit vhodným kořením v jídle, které podporuje stravitelnost pokrmu a také se doporučuje po jídle pohyb. Ideální je alespoň 20 minut pohybu – například chůze. nedostatečné žvýkání – je to zdánlivě banalita, ale jen málokdo správně rozmělňuje stravu. Většina lidí kouše velmi málo a tím do jídla nedostává potřebné trávící enzymy ze slin, do žaludku pak přichází velké kousky, které má trávicí trakt problém zpracovat. Naopak když hodně koušete, rozkládáte sacharidy, připravujete skvěle potravu na rychlé a efektivní trávení. Bonusem pak je lepší zdraví ústní dutiny a zubů a také hubnutí. absence chutí v jídle – jak jsme již zmiňovali, v našem pokrmu by mělo být ideálně obsaženo všech šest chutí. Jídlo je pak vyvážené, nezpomaluje nás a máme pocit komplexního nasycení. Cílem není, aby některá z chutí převažovala – často to bývá v naší stravě slaná nebo pálivá chuť. Vyváženého pokrmu docílíme samotným složením, ale také kořením, které umí zázraky. A ájurvéda s ním velmi efektivně pracuje. zažívaný stres – pokud žijeme ve stresovém prostředí a nebo máme aktuálně nějaký stres, může se to projevit právě tím, že máme chuť na sladké. Řešením je využití sladkých surovin v jídle – těmi jsou například dýně či červená čočka. Myslete ale na to, že je třeba eliminovat samotný stres. nedostatek živin v jídle – vlastně je to stále dokola. Je-li vaše jídlo komplexní a obsahuje kvalitní bílkoviny, tuky, sacharidy, vlákninu… pak se většinou pocit chuti na sladké nedostaví. Pokud ano, pak něco z makroživin v našem jídle chybí. .The post MÁTE PO JÍDLE CHUŤ NA SLADKÉ? appeared first on ČESKÝ RÁJ V AKCI.

projít na článek

1. PRAVIDLO DIGITÁLNÍHO DETOXU: TELEFON PRO MNE PŘI JÍDLE NEEXISTUJE

Telefon při jídle nechávám schovaný, v podstatě pro mne vůbec v té chvíli neexistuje. Tohle pravidlo jsem zavedla i u své dcerky.  Během večeře s přáteli může všichni odložit telefon doprostřed stolu, přičemž kdo po něm natáhne ruku jako první, ať zapl

projít na článek

POKLES KREVNÍHO TLAKU Z JÍDLA

Cítíte někdy po jídle závrať? Pokud ano, můžete trpět tzv. postprandiální hypotenzí, která postihuje až třetinu dospělých mužů a žen. Volně přeloženo to znamená nízký tlak vyskytující se po jídle.

projít na článek

JAK SE ZBAVIT ZÁVISLOSTI NA CUKRU

Stává se vám, že po obědě, při odpolední kávě nebo po příchodu z práce domů máte chuť na něco sladkého? Večer, když děti usnou a vy máte chvíli sama pro sebe, vás přepadne touha sníst čokoládu nebo sušenku?  Když vás něco trápí nebo jste v práci či doma

projít na článek

KAŽDÝ TÝDEN ZKONZUMUJEME V KONTAMINOVANÉ VODĚ A JÍDLE ASI 5 GRAMŮ PLASTU

Odhaduje se, že každý týden ve vodě a jídle zkonzumujeme asi 2000 částic mikroplastů. Dohromady to znamená přibližně 5 gramů plastů, tedy stejné množství, které najdete v běžné kreditní kartě.

projít na článek

3 překvapivé recepty na sladké snídaně i při protikvasinkové dietě 2.

Mnoho lidí trpící přemnoženou candidou nebo jakoukoli jinou houbou či plísní v těle, často nezvládá protikvasinkovou dietu kvůli absenci cukru a to i mléčného cukru, kterými se kvasinky živí. Je jasné, že pokud je chceme ubrzdit na ve střevě přijatelné mn

projít na článek