V České republice nikdo nereprezentuje výraz techno-emociální kuchyně lépe než Stephen Senewiratne. Jako jeden z mála kuchařů u nás vás vezme na dobrodružnou cestu na tajuplný ostrov techno-emociální kuchyně a nabídne objevnou exkurzi, která se bude ucházet o pozornost všech vašich smyslů a vytvoří nové zážitky spojené s gastronomií a kulinářským uměním. Techno-emociální kuchyně však není pro každého, zapomeňte na hlad, tentokrát se podává jídlo k zamyšlení a pobavení. Dnes jsme nevsadili na kartu jistoty, očekávejte neočekávané. Stanete se součástí do detailu promyšleného kreativního experimentu, který vybočuje z rámce normálu a který pomocí nových kuchařských technik a technologií nabízí další evoluční krok pro každého, kdo vnímá jídlo jako formu umění. [caption id="attachment_1297" align="aligncenter" width="680"] Metamorfóza malin : Stephen Senewiratne[/caption] METAMORFÓZA MALIN Maliny patří do velmi rozsáhlé rodiny bobulí a jsou v dnešní době jejich nejpoužívanější a nejpěstovanější odrůdou. Metamorfóza je v podstatě přeměna neboli transformace, v našem případě se jedná o transformaci malin do různých forem, textur a tvarů. V tomto receptu je použit čokoládový mousse, který transformaci podpoří, vytvoří základ dezertu, přinese do kompozice harmonii a bude doprovázet výraznou chuť malin. Čokoládový mousse se zázvorem a citronovou trávou 1 l smetany 2 vejce 3 žloutky 100 g cukru 400 g čokolády (64 %) 2 plátky želatiny (rehydrované) 10 kusů citronové trávy 1 kus zázvoru (25 g) Při nízké teplotě přiveďte k varu smetanu, roztlučený zázvor a citronovou trávu tak, aby se do smetany vylouhovalo co nejvíce aromatické chuti. Stáhněte z ohně, nechte vychladnout a vložte alespoň na 12 hodin do lednice. Po vylouhování aromatických surovin smetanu sceďte.V míse vyšlehejte vejce, žloutky a cukr. V další míse vyšlehejte smetanu do polotuha. Čokoládu nechte rozpustit v horké vodní lázni. Smíchejte horkou čokoládu s želatinou tak, aby se rozpustila a nechte směs vychladnout. Do vychladlé směsi opatrně vmíchejte vaječnou směs a na konec vyšlehanou smetanu. Malinový sorbet 400 ml čerstvé malinové šťávy/pyré 50 ml vodky 4 lžíce fruktózy 1 lžíce glukózy 800 g suchého ledu Malinovou šťávu/pyré vložte do hrnce společně s fruktózou a glukózou a vařte na mírném ohni, až se vše rozpustí. Potom přidejte vodku a přendejte směs do kuchyňského robotu s nástavci na hnětení těsta. Zapněte robot na střední výkon a po troškách přidávejte suchý led, dokud sorbet neztuhne. Ztuhlý sorbet vyjměte a přendejte do mrazáku. Malinové segmenty Celé maliny zmrazte tekutým dusíkem a rozdělte je na individuální malinové segmenty. Pokud je nebudete hned používat, vložte segmenty do mrazáku. [caption id="attachment_1298" align="aligncenter" width="450"] Stephen Senewiratne : Mandarin Oriental Prague[/caption] Malinová drobenka Smíchejte 200 ml malinového pyre s 800 ml tekutého dusíku a nechte tekutý dusík vypařit. Naškrábejte ze zmrzlé směsi drobenku a vložte ji do mrazáku, dokud ji nebudete potřebovat. Rozbitá malinová skořápka Rozdělte 200 ml malinového pyré na čtyři části (50 ml). Naplňte 50 ml malinového pyré do balonků a nafoukněte je na požadovanou velikost. Balonky uzavřete tak, abyste získali nafouknutý balonek s malinovým pyré uvnitř. Nalijte cca 2 litry tekutého dusíku do velké mísy a vložte do ní balonek. Začněte balonek rolovat kolem dokola v tekutém dusíku tak, aby se vytvořila tenká vrstva z malinového pyré uvnitř balonku.Potom balonek vložte alespoň na 12 hodin do mrazáku. Před podáváním balonek odstraňte a rozlomte malinovou skořápku na jakýkoliv vámi vybraný tvar.
Popis produktu Malbech IGT Borgo Stajnbech 13%, 0,75l Barva je jasně rubínově červená s fialovými odstíny. Vůně je výrazná, ovocná s tóny červeného ovoce zejména malin . Chuť je suchá, plná a bohatá. Odrůda : 100% Malbec Alk: 13% Teplota podávání: 16 18
projít na článekKdo by neměl rád maliny? Tyto slaďoučké, nakyslé červené plody jsou symbolem léta a pro spoustu lidí představují oblíbenou pochutinu, bez které se jejich léto neobejde. Hospodyňky z nich pečou nejrůznější moučníky, koláče, bublaniny, dělají džem, kynuté k
Chcete-li se těšit z bohaté úrody sladkých malin přímo ze své zahrady, je nyní ideální čas začít s přípravami. Nemusíte však sahat po drahých chemických hnojivech. Příroda a vaše kuchyně nabízí vše, co potřebujete pro zdravý růst a vývoj vašich malinových
projít na článekJahodovo-malinové tartaletky s čokoládovou polevou jsou neodolatelným dezertem, který si zamilujete na první sousto. Tyto křehké a lahodné tartaletky kombinují svěžest jahod a malin s bohatou chutí čokolády, což vytváří dokonalou harmonii chutí. Pokud i v
projít na článekTímto receptem se loučím s létem a prázdninami na chatě, kde jsme si užili lesních jahod, malin, rybízu a dalšího ovoce. Můžete také vyzkoušet obměnu s borůvkami, rybízem nebo kombinací lesních plodů, vynecháním mandlových lupínků a pouze dozdobením moučk